Apple iPhone 12 ljudboksapp
Apples iPhone 12 är en av många telefoner där appar från bland annat ljudbokstjänster nu ska kunna länka direkt till sajten där kunden registrerar sig. Något som Apple förbjudit tidigare i hopp om att få 30 % av intäkterna. Foto: iStock.

Apple tillåter länkar i vissa appar – kan gynna ljudbokstjänster

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Apple backar och gör nya eftergifter. Appar som erbjuder video, musik och eböcker ska få lov att länka till egna signupsidor från appen. De svenska ljudbokstjänsterna kommer sannolikt att gynnas.

– Vi håller på att sätta oss in i det här just nu och vad det innebär för oss. Det kommer dock inte som en överraskning att något sker när vi senaste året följt diskussionen. Vi har bidragit till EU-kommissionens granskning av hur det påverkar möjligheten för oss att växa på nya marknader att inte använda App Store som en kanal där vi kan locka nya användare, säger Niclas Sandin, VD på Bookbeat och fortsätter:


ANNONS


– Att ge bort 30 procent av intäkterna med en affärsmodell där förlag och författare redan får majoriteten av det användarna betalar per månad är helt enkelt inte långsiktigt hållbart för oss som tjänst. Så spontant känns utvecklingen positiv för oss och detta ger fler verktyg framåt när vi ska växa både i Norden och runt om i Europa utan att offra en hållbar affärsmodell, men innan vi kan säga mer om hur det påverkar måste vi fördjupa oss i detaljerna.

Det är Reuters som rapporterar om Apples nya eftergifter som i sig är resultatet av en japansk konkurrensutredning mot Apple. Boktugg skrev för några år sedan om hur Amazon och flera andra nätbokhandlare inte kunde sälja böcker direkt i sina appar eftersom Apple då skulle ta 30 % av intäkterna.

Finns det saker ni inte kan göra i iOS-appen idag som går att göra på Android när det gäller nya användare?
– Ja, vi kan länka direkt till Nextorys hemsida från Android-appen. En Android-användare som vill skaffa ett konto på Nextory kan alltså ladda ner appen och sedan direkt klicka sig vidare för att bli medlem via vår webbplats. Det är inte tillåtet i iOS-appen i dagsläget, säger Gustaf Sköld, COO på Nextory.

Bedömer ni att Apples nya regler kan gynna Nextory framöver?
– Absolut, detta är en förändring som kommer bli positiv för oss. När en ny användare laddar ner och öppnar Nextorys app för iOS kommer vi kunna länka vidare till vår hemsida där de kan skapa konto. Det kommer skapa en bättre användarupplevelse för den som vill bli prenumerant hos oss. I dagsläget kan vi inte kommunicera hur man skapar konto på Nextory via App Store eller iOS-appen, vilket ibland bidrar till viss förvirring bland de som laddat ner appen.

ANNONS

Fortfarande oklart exakt var Apple drar gränsen

Exakt hur bokbranschen kommer att påverkas är fortfarande oklart. Reuters rapporterade att Apple igår meddelade att olika ”reader-appar” för film, musik och e-böcker som inte har freemium-modell utan tillämpar prenumerationer ska få tillåtelse att länka direkt från appen till externa köpsidor.

Enligt Techcrunch omfattar de så kallade ”reader apps” inte bara appar för läsning utan alla appar som hämtar köpt innehåll i molnet för konsumtion i appen. Det omfattar digitala magasin, dagstidningar, böcker, ljud, musik och video och tjänster som Netflix, Spotify, Audible och Dropbox listas.

Nextory bedömer alltså att de kommer att kunna länka från sin app och underlätta för nya kunder. Storytel är mer försiktiga.

– Vi följer utvecklingen med stort intresse men har inga ytterligare kommentarer i nuläget, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel.

Det är ingen vild gissning att Storytel tillhör de kritiska i sitt yttrande till EU i den konkurrensutredning som pågår där.

På senare år har kritiken ökat eftersom företag som Spotify drabbats liksom spelutvecklare som Epic. Är det rimligt att Apple ska kunna ta 30 % av intäkterna som genereras vid köp i appen eller på abonnemang? Nej, tycker Epic, Spotify och flera andra techjättar. Ja, tycker Apple.

Företag som Spotify ska få lov att använda kontaktinformation i appen för att skicka ut epost med länkar till sin webbplats och ta betalt där, vilket Apple tidigare förbjudit. Men än så länge har spelföretag som Epic inte erbjudits mycket lättnader.


ANNONS


Epics VD Tim Sweeney menar att Apple använder sig av en ”härska och söndra”-taktik för att komma undan med så mycket som möjligt.

Håll tummarna för att Apple tvingas sänka sin avgift

När nu abonnemangsmarknaden växer med video, musik, journalistik, spel och mycket annat så har Apple insett att det kanske ändå är bättre att ta del av intäkterna än att helt bli utan. Därför har de gjort olika eftergifter som att låta de minsta apputvecklarna (försäljning under 1 miljon dollar per år) att ansöka om reducerad provision (15 % istället för 30 %).

Apple är just nu trängda från flera håll. Det handlar om stora pengar för alla former av prenumerationstjänster, både spel och ljudböcker. Om man tänker sig att de som hanterar kortbetalningen tar ut avgifter på 2-5 procent och Apple vill ta ut 30 procent för motsvarande jobb …

Med tanke på ersättningsnivåerna bör författare hålla tummarna för att Apple tvingas överge sina 30 procent på köp i appen och nöja sig med kanske en tiondel. Oavsett vilken sorts innehåll det rör sig om, och oavsett vilken affärsmodell som tillämpas av apptillverkaren.

Då kan nämligen ljudbokstjänster börja ta betalt direkt i appen och Apple kan istället bidra till att pressa betalavgifterna.

Fotnot: Apples nya regler ska införas först nästa år, men gälla globalt i App Store.

Förtydligande: Varken Storytel, Nextory eller Bookbeat tar idag betalt inne i appen eftersom de då hade tvingats avstå 30 procent av intäkterna. Istället sköter de prenumerationerna på sina webbplatser. Eftersom Apple inte gillar det förbjuder nuvarande regler på App Store att apparna innehåller information om eller länkar till webbplatser där köp kan göras. Det sistnämnda ska nu bli tillåtet. Men om prenumerationstjänsterna skulle vilja ta betalt direkt i appen, med det kort som finns inlagt i App Store, så skulle de fortfarande få betala 30 procent i avgift.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …