Storytel deltar i stor studie om ungdomars hälsa

Åttondeklassare får ljudbokspromenader på schemat i höst. Foto: Istock

Schemalagda ljudbokspromenader för åttondeklassare kommer vara en del av en stor forskningsstudie kring ungdomars fysiska och psykiska hälsa.

Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) startar i september 2021 en stor forskningsstudie kring fysisk aktivitet och hälsosamma hjärnfunktioner. Studien syftar till att undersöka om olika insatser under en förlängd skoldag, som till exempel promenader eller annan motion i kombination med en ljudbok, förbättrar hjärnhälsan, det vill säga kognitiva funktioner och psykisk hälsa.

– I Sverige såväl som globalt hör vi att mycket skärmtid associeras med stillasittande och ohälsa, inte minst bland ungdomar. Vår vision är att bidra till en bättre värld och förstå hur våra produkter kan bidra till mentalt såväl som fysiskt välmående och personlig utveckling, och vi ser fram emot att ta del av resultaten i GIH:s studie under kommande år, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel, i ett pressmeddelande.  

Storytel kommer att bidra med ljudboksabonnemang till studien, där studiedeltagarna får schemalagd tid under skoldagen för att promenera och lyssna på ljudbok. Forskarna kommer att utvärdera ungdomarnas fysiska och psykiska välmående samt kognitiva funktioner, före, under och efter studien. 

– Unga människors hälsa är otroligt viktig och har hamnat i blixtbelysning under pandemin. Vi siktar på att cirka 2500 elever deltar under 2021–2023, säger Gisela Nyberg, docent på GIH.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL