Håkan Lindgren (foto: Peter Cederling) har tidigare skrivit flera romaner, bland annat "Moscow baby" från 2017. Johanna Wistrand (foto: Magnus Gotander) har jobbat som spökskrivare och skrivcoach i ett decennium.

Renässans för spökskrivare i bokbranschen – vem skriver böckerna?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vad händer när en deckardrottning inte längre hinner skriva sina böcker? I en ny ljudbok outsourcar författaren helt enkelt sitt skrivande. Spökskrivandet har en lång tradition – och tycks just nu ha fått en renässans.

Det spökar i bokbranschen. Efter att förlag, boklådor och bibliotek har blivit populära spelplatser för litteraturen skildras nu hemliga skribenter i åtminstone två nya ljudboksserier.


ANNONS


I Håkan Lindgrens Spökskrivaren är huvudpersonen Gauthier Valentino sedan flera år den som skriver deckardrottningen Milli Månssons böcker. Intrigen är inspirerad av rykten som Lindgren själv har hört under sina år i branschen, om framgångsrika författare som låter någon annan göra grovjobbet.

– Frågan jag ställde mig var: vad innebär ett författarskap i dag? Är det att skriva en bok eller att sälja en bok? säger Håkan Lindgren.

– Man är ju alltid nyfiken på vad som händer bakom kulisserna. Hur kan man egentligen vara säker på att en författare har skrivit en viss bok? Det är ett tecken på att någon är framgångsrik, att det går rykten om att den egentligen döljer något.

Johanna Wistrand har livnärt sig som spökskrivare och skrivcoach i mer än tio år. Även hon har nu skrivit kontrakt på två ljudböcker (hos förlaget Lind & Co), som handlar om en kvinna som skriver åt andra.

ANNONS

– Jag har undvikit att skriva ren fiktion åt mina kunder. Det känns som att jag säljer min själ. Men halvfiktion går bra, eller att djupredigera, då skriver jag om ett manus helt och hållet. Jag har sparat min kreativa sida till mina egna böcker, säger hon.

”Ganska vanligt”

Sölve Dahlgren på sajten Boktugg menar att det är svårt att ta reda på hur många böcker som har ett namn på omslaget – och en annan upphovsperson.

– På fackbokssidan är det ganska vanligt, men det är inte alltid tydligt att man tagit hjälp av en utomstående. När det gäller skönlitteratur blir det betydligt mer prestigefyllt. Det skvallras ju om att en del kända författare har mycket hjälp av en redaktör som då nästan skrivit boken. Men det är inget förlagen vill prata om.

I Spökskrivaren vill huvudpersonen slå sig fri från deckardrottningens krav på hög produktionstakt och stå på egna ben som författare. Men samtidigt kan han inte avslöja att han redan skrivit flera bästsäljare, på grund av sekretessavtal.

Även Johanna Wistrand är hemlig med vad hon skrivit som spökskrivare.

– Det ingår som spökskrivare att ingen vet vilka böcker jag har skrivit. Jag är lite stolt över att få ta hemligheterna med mig i graven, säger hon.

– Det senaste året har jag faktiskt varit tvungen att tacka nej i slutändan till två kunder. Efter inlett samarbete dök det upp en ton som jag inte är van vid, som om jag var tjänstefolk. Det fungerar inte bra då detta samtidigt är ett jobb som bygger på ömsesidigt förtroende.


ANNONS


Marklund skrev med Patterson

Den amerikanske deckarförfattaren James Patterson har ofta samarbetat med andra skribenter och säger sig då bistå med synopsis. Han ger också sina vanligen mycket kända parhästar, som exempelvis Liza Marklund och Bill Clinton, kredd som medförfattare.

– När jag skriver intrigen är succén garanterad, 100 procent. Med andra författare ligger framgångsfaktorn på 50–60 procent, säger han till Washington Post.

Frågan är hur läsarna skulle reagera om en känd svensk författare skulle göra likadant?

– Jag tror att många skulle bli besvikna och författaren skulle tappa i trovärdighet. Samtidigt kanske man som läsare har fått den läsupplevelse man förväntat sig, säger Håkan Lindgren.

Kollektivt samarbete

I takt med att öppna samarbeten har blivit vanligare har Bokförlaget Forum tagit ytterligare ett steg och skapat serien Ellens val genom ett så kallat ”writer’s room”, där förläggare tillsammans med dramaturg, manusutvecklare och en författare först skapade ett universum och drog upp riktlinjer för ”ett gäng” böcker. Själva skrivandet kan nu ambulera.

– På det sättet måste vi tänka på att vi bygger serien på ett lite annorlunda sätt. Vi tänker absolut att vi ska fortsätta utforska det här, säger förläggaren Ebba Östberg, som ser försöket med ett kollektivt skapande endast som ett komplement. Den enskilda författaren är fortsatt och för evigt allra viktigast.

Hur vanligt är det då att etablerade författare använder sig av hemliga spökskrivare för att klara sina deadlines? Inte vanligt alls, tror Ebba Östberg som själv inte kan dra sig till minnes något svenskt exempel.

Håkan Lindgrens ljudboksserie ”Spökskrivaren” skulle kunna väcka lyssnarassociationer till deckardrottningar som exempelvis Forums egen, Camilla Läckberg. Men alla sådana antydningar tillbakavisas bestämt av Ebba Östberg.

– Det är väldigt mycket blod, svett och tårar inblandade i Camillas skrivande. Hon är en väldigt hårt arbetande människa, en av de mest hårt arbetande som jag någonsin träffat.

Text: Ann Edliden/TT, Erika Josefsson/TT

Fakta: Spökskrivare i litteraturen

Spökskrivaren av Håkan Lindgren
Gauthier Valentino är trött på att skriva bästsäljande deckare åt författaren Milli Månsson.

Vem är Maud Dixon av Alexandra Andrews (utk 1 september på svenska)
Florence börjar jobba som assistent åt författaren bakom pseudonymen Maud Dixon. När hon omkommer i en olycka ser Florence sin chans.

Ny roman av Johanna Wistrand (outgiven, kommer ut våren 2022)
Feelgood om en kvinna som köper ett gammalt hus och tar jobb som spökskrivare.

Spökskrivaren av Philip Roth (1979)
Nathan Zuckerman, ung man med författardrömmar, kommer på besök till den åldrande mästerförfattaren Lonoff.

Spökskrivaren av Robert Harris (2007)
Huvudpersonen ska skriva memoarer åt den före detta brittiske premiärministern, som fått ofattbart bra betalt för att berätta om livet i maktens korridorer.

IQ84 av Haruki Murakami (2009)
Tengo är en opublicerad författare som får i uppdrag att skriva om ett manus författat av gymnasisten Fukaeri, för att i hemlighet lansera denne som en litterär stjärna.

Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman (2011)
Författaren och akademiledamoten Lillemor Troj har i alla år i hemlighet tagit hjälp med skrivandet av den anonyma Barbro Andersson. Men nu har Barbro Andersson lagt korten på bordet genom att själv skriva en bok om Lillemor Troj.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …