Ebba Östberg, förläggare på Forum. Foto: Caroline Andersson

Bokserien Ellens val skapad i ett writers’ room-projekt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bonnierförlaget Lovereads lanserar ett historiskt kärleksdrama i bokform. Serien Ellens val ska skrivas av flera författare för att kunna hålla en hög utgivningstakt.

Den 8 februari 2021 släpps de två första böckerna i serien Ellens val: Det nya livet och Kärleken. De ges ut på romanceförlaget Lovereads, ett imprint till Bokförlaget Forum. Vad som är annorlunda med just den här serien är att idén kommer från förlaget – inte från en författare.


ANNONS


– Vi ville på Forum och Lovereads tillsammans testa att vara beställare av något, säger Ebba Östberg, förläggare. Det vanliga är annars att författarna kommer med sina idéer till oss, men nu ville vi testa en annan väg.

Forums förlagschef Adam Dahlin, manusutvecklaren John Häggblom och Ebba Östberg frågade sig vad de trodde att läsarna och lyssnarna vill ha, och landade i en idé om kvinnor i centrum, kärlek som viktig ingrediens och att berättelsen skulle utspelas i en historisk tid. 

ANNONS

– Tanken var också att hitta något som går att producera lite snabbare än i vanliga fall. Vi har stor respekt för författarnas arbete och att det kräver tid, men vi tänkte att om vi hjälper författarna på traven och sätter ihop ett universum som vi tror kan tilltala många, då kan vi upprätthålla en hög utgivningstakt.

En bokserie för Netflix-generationen

– Det här är också ett experiment där vi vill lära oss av andra branscher, som tv- och filmbranschen, säger Ebba. Hur gör man det här egentligen? Hur hittar man på en värld och hur kommer vi överens med författarna? 

Projektet satte igång redan för ett par år sedan och har tagit sin tid att realisera. Ett team bestående av olika kompetenser sattes ihop för att sätta ramverket för serien. John Häggblom tog plats i det så kallade writers’ room tillsammans med författaren Helena Dahlgren och dramaturgen Zara Waldebäck.

Teamet skapade detaljerade synopsis för tio böcker och lösa synopsis för ännu fler delar. De skissade upp ett universum av karaktärer som kan komma och gå.

– Bortom de här första synopsisen finns otroligt många uppslag, och vitsen är att det ska kunna bli en värld man kan följa i många böcker. Vi vill att det ska kunna bli hur många böcker som helst, säger Ebba.

Helena Dahlgren fick uppdraget att skriva de två första böckerna i serien för att sätta tonen. De utspelar sig år 1915 och 1916 och följer den unga kvinnan Ellen i en tid av förändring i en svensk universitetsstad.

– För mig har det varit viktigt att kombinera en spännande historia, mysiga miljöer och älskvärda karaktärer med kvinnohistoria och frågeställningar som griper tag. Det handlar om en tidsperiod då kvinnor bokstavligt talat saknade en röst, och även om det kan kännas avlägset så finns det många beröringspunkter med sådant vi fortfarande kämpar med idag, över hundra år senare, säger Helena Dahlgren i ett pressmeddelande.

Ellens val blir en författarstafett

Därefter kommer andra författare att ta vid, och det är redan klart att del tre och fyra skrivs av Moa Eriksson Sandberg och släpps i augusti 2021. Serien har en planerad utgivningstakt på minst tre till fyra böcker varje år.


ANNONS


– Sedan vet vi inte riktigt vem som tar över eller hur upplägget kommer att se ut. Vi har börjat med att ge ut två böcker åt gången, men det kan bli annorlunda i framtiden. Vi har en liten shortlist på författare som vi tror kan vara intressanta att tillfråga, men om författare själva söker sig till oss kommer vi absolut att ta det i beaktning, säger Ebba.

Writers’ room-teamet har gjort en slags seriebibel på över hundra sidor med beskrivningar av karaktärer och miljöer. Utifrån detta och tillsammans med sammanfattningar av de tidigare delarna ska varje ny Ellens val-författare kunna sätta igång och skriva.

– Tanken är att läsarna ska känna igen sig och vi kommer absolut försöka bibehålla tonen, men samtidigt måste varje författare få lov att sätta sin egen prägel på böckerna. 

Hur stort tror du att intresset kan bli hos författare att medverka?
– Svårt att säga. Om det blir en jättepopulär serie kan det gå åt två håll, att författare väldigt gärna vill vara med eller verkligen inte vill det. Man måste ju vara beredd att lägga sig själv och sin egen vision lite åt sidan för att vara med i ett sådant här projekt. Man måste kunna ta vid där någon annan har börjat, och det är nog inte alla författare som är intresserade av det, säger Ebba.

Vad har varit det roligaste med projektet?
– Det låter kanske förutsägbart, men att se böckerna växa fram, se karaktärerna få kött och blod i manusform, se omslag ta form. Jag måste också säga att det har varit superhäftigt att se de här kreativa personerna ta en så luddig idé och skapa det här universumet. 

Släpps i alla format samtidigt

Böckerna i Ellens val kommer att ges ut i alla format: tryckt i Lovereads etablerade format som är ett mjukband med flikar, och som ebok och ljudbok hos alla streamingtjänster. Alla format kommer att släppas samtidigt.

Att serien ska fungera bra i ljudform har varit centralt, och den utvalda inläsaren är Ella Schartner.

– Ella är otroligt duktig, säger Ebba. Det har varit jätteviktigt för oss att hitta rätt inläsare, vår tanke är att ha samma röst för hela serien. Men om det här skulle bli enormt framgångsrikt och det blir spinoffs i nya generationer är det möjligt att vi behöver komplettera med ytterligare inläsare i framtiden.

Hur går det för Lovereads då? De började med att ge ut översatta böcker från framförallt USA och Storbritannien, men snart signades även flera svenska författare, däribland Christoffer Holst och Heléne Holmström. Det senaste året har Julia Quinns populära romanceserie Familjen Bridgerton varit en stor succé med över 230 000 sålda exemplar. Under 2020 fördubblade förlaget sin omsättning.

– Lovereads har gått bra ända sedan starten 2017 och vi har haft en brant utvecklingskurva. Det märks att det finns ett sug efter de här böckerna, säger Ebba.

Det nya livet

Det nya livet

  • Förlag: Lovereads
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-02-08
  • ISBN: 9789188801609
Kärleken

Kärleken

  • Förlag: Lovereads
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-02-08
  • ISBN: 9789188801586

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »