Malmös bibliotek slutar erbjuda strömmad film – för dyrt

Stadsbiblioteket i Malmö kommer inte längre erbjuda sina låntagare strömmad film. Det har visat sig bli för kostsamt för stadens bibliotek. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

Malmös bibliotek kommer inte längre att erbjuda sina besökare strömmad film. Det stora intresset har lett till för höga räkningar, och nu säger man upp avtalet med strömningstjänsten Cineasterna, rapporterar Sydsvenskan.

Under 2020 ökade utlåningen av strömmade filmer med 38 procent medan utlåningen av fysiska böcker ökade knappt 6 procent.

– Problemet är att vi har en budget som är avsatt att täcka både tryckta medier och e-medier. Som det har sett ut det senaste året äter e-medierna upp en för stor del av den totala budgeten. Vi måste få ekvationen att gå ihop i slutändan, och det får vi inte just nu, säger Malmö stads stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson till Sydsvenskan.

Malmös bibliotek hoppas kunna erbjuda strömmad film framöver igen, om de hittar en mer ekonomiskt hållbar lösning. I Danmark har man löst det genom en statligt finansierad plattform där man köpt in rättigheterna för obegränsad utlåning och strömning.

– Jag tror att den typen av lösning skulle innebära en otrolig förbättring för biblioteken, säger Torbjörn Nilsson till tidningen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL