Stadsbiblioteket i Malmö kommer inte längre erbjuda sina låntagare strömmad film. Det har visat sig bli för kostsamt för stadens bibliotek. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

Malmös bibliotek slutar erbjuda strömmad film – för dyrt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Malmös bibliotek kommer inte längre att erbjuda sina besökare strömmad film. Det stora intresset har lett till för höga räkningar, och nu säger man upp avtalet med strömningstjänsten Cineasterna, rapporterar Sydsvenskan.

Under 2020 ökade utlåningen av strömmade filmer med 38 procent medan utlåningen av fysiska böcker ökade knappt 6 procent.

– Problemet är att vi har en budget som är avsatt att täcka både tryckta medier och e-medier. Som det har sett ut det senaste året äter e-medierna upp en för stor del av den totala budgeten. Vi måste få ekvationen att gå ihop i slutändan, och det får vi inte just nu, säger Malmö stads stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson till Sydsvenskan.

Malmös bibliotek hoppas kunna erbjuda strömmad film framöver igen, om de hittar en mer ekonomiskt hållbar lösning. I Danmark har man löst det genom en statligt finansierad plattform där man köpt in rättigheterna för obegränsad utlåning och strömning.

– Jag tror att den typen av lösning skulle innebära en otrolig förbättring för biblioteken, säger Torbjörn Nilsson till tidningen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.