Tine Høeg, författare. Foto: Lærke Posselt

5 samtida danska böcker – författaren Tine Høeg tipsar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Önskar du att du hade lite bättre koll på den danska samtidslitteraturen? Här får du fem boktips av det danska stjärnskottet Tine Høeg.

Tine Høeg är en av ung, dansk litteraturs starkaste röster just nu och har fått mycket uppmärksamhet för sin bok Tour de Chambre som släpptes 2020 (gavs ut på svenska i maj 2021 av Ellerströms). Bland annat har den jämförts med norska tv-serien Skam och filmoptionerna är redan sålda.

Tine är född 1985 och bor i Köpenhamn. År 2013 debuterade hon med diktsamlingen Hej Sol Fuck Love, och 2017 kom hennes första roman, Nye rejsende. Hon vann samma år debutantpriset hos Bogforum och romanen framfördes som monolog på Det Kongelige Teater.

Här har du chansen att läsa in dig på fem av Tines hetaste tips bland aktuella danska författarskap.

1. Mitt arbete av Olga Ravn

”Jag är förälskad i Olga Ravns författarskap, och hennes röst är extremt viktig. Mitt arbete är en roman om att bli mamma. Ett monstruöst mästerverk med flera inledningar, fortsättningar och slut och en värld av genrer i ett stort flätverk som försöker att sätta ord på den vanvettiga och existentiella erfarenhet det är att bli mamma.”

Mitt arbete

Mitt arbete

2. de av Helle Helle

”Helle Helle är en av mina favoritförfattare. Jag har läst alla hennes böcker många, många gånger och vänder alltid tillbaka till henne. Hon är drottningen. Hennes prosa är en slags poesi, så klar och enkel men samtidigt så komplex och full av betydelse. Hennes roman de från 2018 (på svenska 2020, reds anm) är ett lysande mästerverk om döden, språket och kärleken skrivet i konsekvent nutid.”

De

De

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-01-22
  • ISBN: 9789113093789

3. Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor

”En familjeberättelse som överskrider skillnaden mellan levande och döda. Jag var fullständigt betagen när jag läste den. Caroline Minor är mästaren av metaforer och skapar så många helt unika bilder som blir kvar inom mig långt efter att jag är färdig med hennes böcker. Jag vill också tipsa om novellsamlingen Välsignelser.”

Hummerns sköld

Hummerns sköld

4. Mitt barn av Cecilie Lind

”Ännu en moderskapsbok. Det är så viktigt att den universella erfarenhet det är att föda barn äntligen vecklar ut sig i litteraturen. Mitt barn är en mörk, vild, vacker och sårbar långdikt, där jag har lust att läsa var enda mening högt. Språket är så livligt.”

Mitt barn

Mitt barn

5. I väg, på plats av Pia Juul

”Den är från 2012 (på svenska 2016, reds anm) så på det viset är den inte aktuell, men Pia Juuls verk är faktiskt alltid aktuella. Hon gick bort i fjol, och det är helt outhärdligt att vi inte ska få läsa nya böcker från hennes hand. Jag vill gärna rekommendera allt hon har skrivit, men framförallt I väg, på plats golvar mig fullständigt. En samling berättelser som står och stampar mellan poesi och prosa, så fulla av virtuositet och filosofi och liv.”

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.