Storytel i exklusivt Sherlock Holmes-avtal med Anthony Horowitz

Den brittiske bestseller-författaren Anthony Horowitz. Foto: Jack Lawson.

Storytel har skrivit ett avtal med The Conan Doyle Estate om att utveckla nya Sherlock Holmes-berättelser direkt för ljudbok. De ska skrivas av ett manusteam under kreativ ledning av författaren Anthony Horowitz som tidigare bland annat skrivit romanen Moriarty.

– Conan Doyle Estates engagemang och nyfikenhet på att ge nytt liv åt Sherlock Holmes i ett nytt digitalt format är en dröm som går i uppfyllelse, och likaså att vi fick med Anthony Horowitz i projektet. Anthony är inte bara en fantastisk skapare av framgångsrika romaner och tv-manus. Med böcker som House of Silk och Moriarty har han redan etablerat en djupgående bekantskap med Sherlock Holmes universum. Jag är övertygad om att han är rätt person för den kreativa ledningen i det här projektet, säger Rickard Henley, Head of Global Direct Publishing på Storytel, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Anthony Horowitz är kanske inte så känd i Sverige men han är en av de mest mångsidiga, produktiva och framgångsrika författarna i Storbritannien – och han har en unik erfarenhet av att skriva för flera medier.

Horowitz Alex Rider-serie (som finns utgiven på svenska av Bonnier Carlsen) har sålt omkring 20 miljoner exemplar över hela världen och anses ha fått en generation engelsmän att börja läsa böcker. Totalt har Anthony Horowitz skrivit mer än 40 böcker, inklusive nya romaner om Sherlock Holmes och James Bond, samt populära och prisbelönta tv-serier som Morden i Midsomer och Foyle’s War. Hans bästsäljande roman Magpie Murders har nyligen blivit film och A Line to Kill, den tredje boken i en serie där han personligen deltar i mordutredningar tillsammans med den före detta kommissarien Hawthorne, kommer ut i augusti.

Anthony Horowitz har tecknat ett showrunner-avtal med Storytel för tre helt nya historier om Sherlock Holmes. Ett licensavtal med Conan Doyle Estate ger honom och Storytel tillgång till både varumärket och den enorma kunskap och expertis som ligger i arvet efter Sherlock Holmes skapare, Sir Arthur Conan Doyle.

– När vi växte upp blev vi alltid påminda om gammelfarbror Arthurs passion för att berätta historier för barnen, precis som hans mamma hade berättat historier för honom när han var barn. Han skapade några av världens mest kända berättelser och karaktärer genom sin stora kärlek till historieberättande. Vårt uppdrag på The Conan Doyle Estate är att utveckla Sir Arthurs universum och karaktärer långt bortom de ursprungliga historierna. Vi är glada att få arbeta med Storytel och Anthony Horowitz i det här ljudboksprojektet som kommer att ge Sherlock och hans universum en helt ny dimension, säger Richard Doyle på The Conan Doyle Estate.

De nya Sherlock Holmes-äventyren skapas av ett manusteam under kreativ ledning av Anthony Horowitz och Storytels exekutiva producent Søren Vestergaard. Lansering planeras för samtliga Storytel-marknader och inleds under våren 2022. Räkna också med att det blir mer än ”bara” ljudböcker och eböcker. Diskussioner kring tryckt publicering, tv och film pågår redan.

– Det här kommer att bli Sherlock Holmes från ett mycket annorlunda perspektiv, helt i böckernas anda – som jag alltid har älskat – men med alla möjliga oväntade utvidgningar av narrativet och utblicken hos Conan Doyle. Jag är glad att samarbeta med Storytel som har en mycket stor publik över hela världen. För mig är projektet ett äventyr i sig, säger Anthony Horowitz.

123-483 18 71

Sherlock Holmes och public domain

Sir Arthur Ignatius Conan Doyle dog 1930, vilket innebär att hans böcker redan är public domain i Sverige och flera andra länder som utgår från principen om 70 år efter upphovsmannens död. Men andra länder har olika lagstiftning vilket innebär att vissa böcker är public domain medan andra inte är det. The Conan Doyle Estate har stämde förra sommaren Netflix för filmen Enola Holmes (som för övrigt är baserad på en serie böcker av Nancy Springer), men i december nåddes en uppgörelse mellan parterna och därmed prövades aldrig fallet. Doyle skrev sin sista berättelse om Sherlock Holmes 1923 vilket innebär att hans sista tio berättelser fortfarande skyddas av copyright fram till 2022-2023.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.