Han spelar Alex Rider i tv-serien om ”den unge James Bond”

Otto Farrant spelar den unge spionen Alex Rider i tv-serien "Alex Rider". Pressbild: Des Willie.

Efter tretton böcker har tonåringen Alex Rider blivit känd som ”den unge James Bond”. När böckerna nu har blivit en tv-serie konstaterar huvudrollsinnehavaren Otto Farrant att han själv skulle bli en otroligt dålig spion.

– Jag är alldeles för klumpig. Och jag kan inte behålla några hemligheter, säger han till TT, via Zoom från hemmet i London.

Det har hittills kommit tretton böcker om Alex Rider, skrivna av Anthony Horowitz (denne har också varit en av de författare som efter Ian Flemings död har fortsatt att skriva om den ”riktige” James Bond). Den första boken, ”Stormbreaker”, blev film 2006 med Alex Pettyfer i huvudrollen. Den nu aktuella tv-serien baseras även den på den första boken, som i svensk översättning hette ”Stormvarning”.

Farbrodern mördas

– Alex är en helt normal tonåring, som går i en normal skola och gör normala saker. Hans föräldrar är döda och han bor hos sin farbror, säger Otto Farrant och fortsätter att berätta om premissen för serien.

– Farbrodern dör, det visar sig att han blivit mördad, och att han varit en hemlig agent. Alex blir anlitad av MI6 för att infiltrera en skola för rika barn, och där upptäcker han saker som gör att han räddar världen.

Otto Farrant, som har gjort en del filmroller tidigare men som också har en gedigen teaterbakgrund, säger att han alltid har tyckt om spiongenren.

– Jag gillar Bond, jag älskar Daniel Craig. Men inför det här tittade jag mer på Matthew Vaughns filmer, och på sådant som ”Sicario”. Jag älskar actiongenren.

”Lite skrämmande”

Böckerna om Alex Rider hör till det som kallas ”young adult”-litteraturen, men Otto Farrant menar att tv-serien inte bara vänder sig till en ung publik.

– Jag var lite rädd för att den skulle kännas urvattnad, att den skulle bli nertonad, men jag tycker att den blev en fascinerande spionhistoria som vänder sig lika mycket till vuxna som till de yngre. Den är till och med lite skrämmande då och då. Den är definitivt inte fokuserad på att underhålla en ung publik, samtidigt som den inte är alltför mörk.

Inspelningen tog sex månader och inför den ägnade Farrant lång tid till att träna upp sig.

– Jag var tvungen att komma i form, jag tränade israelisk stridskonst, jag klättrade i berg. Inför varje actionscen så diskuterade vi hur det skulle se ut och sen så gjorde vi det. Ibland blev det lite för realistiskt, en gång körde jag en armbåge rakt in i näsan på en stuntman.

Serien om Alex Rider har redan sålts till fler än 100 länder – en uppgift som Farrant själv blir överraskad av.

– Oj, det hade jag inte en aning om. Så kul! Det är ju fantastiskt att den kommer att nå ut så människor över hela världen kan se den och förhoppningsvis relatera till den.

Tv-serien får premiär på Viaplay den 5 juni.

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om släktskapet mellan Alex Rider och dennes farbror.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Otto Farrant

Namn: Otto Farrant.

Yrke: Skådespelare.

Bor: I London.

Tidigare filmer: ”Laxfiske i Jemen”, ”Krig och fred”, ”The white queen”.

Aktuell: Som Alex Rider i tv-serien med samma namn som börjar sändas på Viaplay den 5 juni.

Böckerna om Alex Rider

Alex Rider är en serie spionböcker skrivna av den engelska författaren Anthony Horowitz om en ung spion som heter Alex Rider. Böckerna har översatts till svenska av Ola Jameson. Den första boken Stormvarning (Stormbreaker) kom ut på svenska 2003 och blev film 2006. Eftersom böckerna handlar om en spion har serien av många jämförts med James Bond, och Rider kallats en yngre kopia av Bond. I april 2020 utkom den tolfte boken i serien på engelska, Nightshade. Det har även kommit en trettonde bok som består av sju Alex Rider-noveller. Här hemma i Sverige släpptes den nionde boken Scorpias hämnd 2012 (Bonnier Carlsen). Ingen av böckerna finns dock i tryck, men kanske kommer de tillbaka när tv-serien har premiär …?
(Faktaruta av Boktugg, källor: Wikipedia och författarens hemsida)

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.