Adlibris och Axiell gör det dyrare för de allra minsta förlagen att sälja och distribuera sina böcker, menar föreningen Egenutgivarna. Foto: iStock.

Egenutgivarna: Vem väljer din sommarläsning?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

DEBATT: Två jättar på bokmarknaden, Adlibris och Axiell Media, väljer under pandemin att ställa nya krav på förlagen med ökade kostnader som följd. Stora företag rationaliserar godtyckligt bort titlar från de allra minsta oberoende förlagen, skriver föreningen Egenutgivarna i ett debattinlägg.

Det bubblar av kreativitet runt om i landet. Massor av böcker ges ut. Men bara en liten del av dem går att köpa i din bokhandel, lyssna på i din app eller låna på ditt bibliotek. Idag är det en stor mängd böcker som inte är tillgängliga på grund av ekonomiska hinder uppsatta av marknadens stora aktörer. Varför ska några få personer bestämma vad svenska folket ska läsa?

Den pågående pandemin har ökat klyftorna mellan det lilla antalet bästsäljare och den stora massan av författare. I en brittisk inkomstundersökning svarade 63 % av författarna att deras intäkter minskat under pandemin. Någon liknande studie finns inte för svenska förhållanden, men den stämmer med det intryck vi fått. De stora författarnamnen med långa serier av ljudböcker har fått ökade lyssningar, men vi som det senaste året inte har kunnat möta vår publik på marknader, författarbesök och andra fysiska event har tappat.

Som sten på börda har nätbokhandeln Adlibris och Axiell Media, distributör av e-böcker och ljudböcker, valt att just under pandemin ställa nya krav på förlagen. Det rör sig om ett krav på att anlita en extern distributör för lagerhållning respektive en kännbar årsavgift för de förlag som har lägst (!) omsättning. Det är krav som omöjliggör för många av oss mikroförläggare att överhuvudtaget finnas med i nätbokhandelns och streamingtjänsternas kataloger.

Den stora fördelen med att handla böcker online istället för i fysisk bokhandel har varit – och borde vara – det obegränsade utbudet. Nu riskerar utbudet att krympa drastiskt när stora företag godtyckligt rationaliserar bort titlar från mindre förlag och egenutgivare.

Hos de små, oberoende förlagen finns den bredaste utgivningen. De ger ut de smala böcker som fyller en lucka men som de större förlagen inte vågar satsa på. Det är där du finner de lokala pärlorna, som inte passar för en rikstäckande lansering men som är högintressanta just där du bor. Där har du också en chans att hitta nästa storstjärna före alla andra. Floran är vildvuxen och en del kanske betraktas som ogräs av somliga, men det ligger i betraktarens öga.

Säkert är att färre titlar kommer att ges ut när det blir svårare och dyrare att sälja böcker, och de som ges ut blir svårare att få tag på. Den där boken om ditt specialintresse som bekostats av en eldsjäl inom ämnet måste beställas direkt från författaren med en hög fraktkostnad. Uppföljaren till den där romanen du tyckte så mycket om kommer aldrig ut, för det lönar sig inte längre för författaren att ge ut den.

Det positiva är att du som läsare har inflytande. De flesta bokhandlar och bibliotek tar in nya titlar på förfrågan. Varför inte läsa närproducerat i sommar? Fråga efter lokala författare i din bokhandel, på ditt bibliotek eller på stormarknaden. På så sätt stöttar du en lokal entreprenör samtidigt som du upptäcker något nytt. Kanske är det din granne som skrivit årets bästa läsupplevelse?

Egenutgivarna

genom

Yvette Lissman, ordförande
Linnea Dunér, vice ordförande
Nathalie Jangnäs, styrelseledamot
Kristina Svensson, grundare
Staffan Öberg, medlem
Hanna Nilsson, medlem
Helén Varenius, medlem

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …