Egenutgivarna: Vem väljer din sommarläsning?

Adlibris och Axiell gör det dyrare för de allra minsta förlagen att sälja och distribuera sina böcker, menar föreningen Egenutgivarna. Foto: iStock.

DEBATT: Två jättar på bokmarknaden, Adlibris och Axiell Media, väljer under pandemin att ställa nya krav på förlagen med ökade kostnader som följd. Stora företag rationaliserar godtyckligt bort titlar från de allra minsta oberoende förlagen, skriver föreningen Egenutgivarna i ett debattinlägg.

Det bubblar av kreativitet runt om i landet. Massor av böcker ges ut. Men bara en liten del av dem går att köpa i din bokhandel, lyssna på i din app eller låna på ditt bibliotek. Idag är det en stor mängd böcker som inte är tillgängliga på grund av ekonomiska hinder uppsatta av marknadens stora aktörer. Varför ska några få personer bestämma vad svenska folket ska läsa?

Den pågående pandemin har ökat klyftorna mellan det lilla antalet bästsäljare och den stora massan av författare. I en brittisk inkomstundersökning svarade 63 % av författarna att deras intäkter minskat under pandemin. Någon liknande studie finns inte för svenska förhållanden, men den stämmer med det intryck vi fått. De stora författarnamnen med långa serier av ljudböcker har fått ökade lyssningar, men vi som det senaste året inte har kunnat möta vår publik på marknader, författarbesök och andra fysiska event har tappat.

Som sten på börda har nätbokhandeln Adlibris och Axiell Media, distributör av e-böcker och ljudböcker, valt att just under pandemin ställa nya krav på förlagen. Det rör sig om ett krav på att anlita en extern distributör för lagerhållning respektive en kännbar årsavgift för de förlag som har lägst (!) omsättning. Det är krav som omöjliggör för många av oss mikroförläggare att överhuvudtaget finnas med i nätbokhandelns och streamingtjänsternas kataloger.

Den stora fördelen med att handla böcker online istället för i fysisk bokhandel har varit – och borde vara – det obegränsade utbudet. Nu riskerar utbudet att krympa drastiskt när stora företag godtyckligt rationaliserar bort titlar från mindre förlag och egenutgivare.

Hos de små, oberoende förlagen finns den bredaste utgivningen. De ger ut de smala böcker som fyller en lucka men som de större förlagen inte vågar satsa på. Det är där du finner de lokala pärlorna, som inte passar för en rikstäckande lansering men som är högintressanta just där du bor. Där har du också en chans att hitta nästa storstjärna före alla andra. Floran är vildvuxen och en del kanske betraktas som ogräs av somliga, men det ligger i betraktarens öga.

Säkert är att färre titlar kommer att ges ut när det blir svårare och dyrare att sälja böcker, och de som ges ut blir svårare att få tag på. Den där boken om ditt specialintresse som bekostats av en eldsjäl inom ämnet måste beställas direkt från författaren med en hög fraktkostnad. Uppföljaren till den där romanen du tyckte så mycket om kommer aldrig ut, för det lönar sig inte längre för författaren att ge ut den.

Det positiva är att du som läsare har inflytande. De flesta bokhandlar och bibliotek tar in nya titlar på förfrågan. Varför inte läsa närproducerat i sommar? Fråga efter lokala författare i din bokhandel, på ditt bibliotek eller på stormarknaden. På så sätt stöttar du en lokal entreprenör samtidigt som du upptäcker något nytt. Kanske är det din granne som skrivit årets bästa läsupplevelse?

Egenutgivarna

genom

Yvette Lissman, ordförande
Linnea Dunér, vice ordförande
Nathalie Jangnäs, styrelseledamot
Kristina Svensson, grundare
Staffan Öberg, medlem
Hanna Nilsson, medlem
Helén Varenius, medlem

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.