ANNONS

År 1971 startade Svenska Deckarakademin, och 50 år senare är intresset för deckare större än någonsin. Foto: Istock

50-årsjubileum för Svenska Deckarakademin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska Deckarakademin fyller 50 år vilket bland annat firas under Stockholms bokhelg och med en stor jubileumsmiddag och deckarfestival i Eskilstuna.

Det litterära sällskapet Svenska Deckarakademin kommer förhoppningsvis att kunna fira sitt 50-årsjubileum på flera sätt under året. Vilka festligheter som blir av avgörs av smittläget. 


ANNONS


Bland annat siktar man på ett framträdande under Stockholms Bokhelg, söndag den 29 augusti. Då blir det ett program i samarbete med Gamla Stans Bokhandel på Stortorget med prisutdelning för de två debutantpristagarna från 2019 och 2020, Malin Thunberg Schunke och Maria Grund. Dessutom blir det ett deckarlitterärt program med Christoffer Carlsson, Christina Wahldén, Karin Alfredsson, Ulf Durling, Arne Dahl, Mårten Sandén, Inger Frimansson och Nisse Scherman.


ANNONS


Uppmärksammandet av de 50 åren får sitt crescendo i samband med Svenska Deckarakademins höstmöte i Eskilstuna. Akademin bjuder då in till en jubileumsmiddag med närmare 100 gäster: aktiva ledamöter, hedersledamöter, personal från deckarbiblioteket, de nordiska systerorganisationernas ordföranden samt de författare som har vunnit en kofot för bästa svenska kriminalroman.

I samband med höstmötet arrangeras även en mindre deckarfestival i Eskilstuna. Deckarbiblioteket har som vanligt deckarvecka från onsdag 17 november. Deckarakademin står för arrangemangen fredagen 19 till söndagen 21 november. Författare man kan möta där är till exempel Christoffer Carlsson, Kjell Eriksson, Åsa Larsson, Åke Edwardson, Johan Theorin, Anders Roslund, Tove Alsterdal, Håkan Nesser, Anders de la Motte, Tomas Arvidsson, Karin Wahlberg, Christina Wahldén, Karin Alfredsson, Ulf Durling, Aino Trosell, Kerstin Bergman, Bo R Holmberg, Arne Dahl och Mårten Sandén. Fler författare kan tillkomma. 

Hur har utgivningen av deckare utvecklats sedan akademin startade?
– Den svenska deckarutgivningen låg hyggligt stadigt fram till mitten av 1990-talet. Men tack vare Henning Mankell, Håkan Nesser och inte minst de då nya kvinnliga författarna har utgivningen sedan ökat dramatiskt, och gör det fortfarande. När Liza Marklunds Sprängaren kom ut 1998 var det en av 68 svenska kriminalromaner det året. Nu är det runt 350 om året, en om dagen, säger Nisse Scherman, skattmästare i Svenska Deckarakademin.

För närvarande har Deckarakademin 21 ledamöter. 

– Den främsta orsaken till att vi väljer in någon ny är att någon går bort, säger Nisse. Vi har då en invalsgrupp som föreslår en ny ledamot, som tillfrågas. Akademin i sin helhet väljer sedan in ledamoten på sitt vår- eller höstmöte. Vi försöker hålla en jämn balans mellan författare och sakkunniga eller kritiker. Samma sak gäller balansen mellan män och kvinnor.

Hur har ert arbete påverkats av pandemin?
– Pandemin har påverkat oss precis som andra. Våra möten har hållits digitalt och vi har haft svårt att dela ut våra priser fysiskt eller med publik. Det kommande höstmötet blir det första där vi kan se varandra IRL på två år, säger Nisse.

Om Svenska Deckarakademin

Svenska Deckarakademin grundades 1971 av Jan Broberg, Jörgen Elgström, Åke Runnquist och Bo Lundin. Den sistnämnde är den ende som fortfarande är i livet. Totalt har 68 personer suttit i akademin genom åren.

Akademins syfte är att främja den goda deckarlitteraturen. Varje år utses årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman. De flesta år delas dessutom ett debutantpris ut. Ytterligare specialpriser finns för betydande gärningar.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL