Stor lästävling för fjärdeklassare av Sveriges största förlag och nätbokhandel

Beppe Singer är tävlingsledare för lästävlingen Den stora läsutmaningen som alla Sveriges fjärdeklasser kan delta i hösten 2021. Foto: Stefan Tell

Beppe Singer leder Den stora läsutmaningen, en tävling anordnad av Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris med en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby i vinstpotten.

Sveriges alla fyror uppmanas nu att läsa extra mycket hela höstterminen. Den klass som läser mest i Den stora läsutmaningen under perioden 15 september–15 december 2021 vinner en resa till resa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med bland annat guidat besök på Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens barndomshem Näs.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Den stora läsutmaningen är en nationell tävling som riktar sig mot alla klasser i årskurs 4. Målet för arrangörerna Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris är att bidra till att läsning blir en naturlig vardagsvana. 

”Barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och tävlingens syfte är att motverka det dalande läsintresset och istället visa på glädjen som läsning bidrar till”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Tävlingsledare är Beppe Singer, programledare och författare. Under höstterminen och på läslovet kommer han att inspirera fjärdeklassarna, uppmuntra dem att läsa och även utmana dem på flera sätt. Dessutom kommer deltagarna i sin tur att kunna utmana Beppe som kommer att utföra flera roliga aktiviteter under tävlingsperioden.  

– En av de många anledningarna till varför jag är så genuint uppspelt över att få vara med i det här projektet är att dessa giganter inom bokindustrin för en stund lägger konkurrensen åt sidan, gör gemensam sak, och går all in för att få fler barn att vilja läsa, säger Beppe Singer i pressmeddelandet.

Fjärdeklasserna som är med i tävlingen får också möta några av sina favoritförfattare. Ingelin Angerborn, Elin Ek och Anders Sparring & Per Gustavsson deltar i årets upplaga genom digitala författarsamtal där barnen på förväg har möjlighet att skicka in frågor.

Den Stora Läsutmaningen får även stöd och idéer av en Advisory Board bestående av Martin WidmarkMarie TrappAnne-Marie KörlingMarlen Eskander och Mats Myrberg.

– Det handlar om att få igång sin läskondis. Det är inte roligt att springa i löparspåret om du inte har tränat någonting, men efter ett tag blir du starkare och då kan du lyfta blicken, upptäcka naturen och njuta. Man behöver traggla sig igenom ett antal böcker för att hitta sin läslust, säger Martin Widmark, författare.

Om deltagarna

Benjamin ”Beppe” Singer är kanske mest bekant som programledare för alla barn som tittat på Barnkanalens vetenskapsprogram och adventskalendern Det stora experimentet. Beppe är även författare och har skrivit flera experimentböcker, som Beppe testar! Den stora experimentboken och Beppe testar! 15 utomhusexperiment.

Ingelin Angerborn har skrivit en lång rad barnböcker, bland dem populära mysrysare för mellanåldern. Mest känd är hon nog för Mebel-trilogin: Rum 213 (som även filmatiserats), Sal 305, Fyr 137.

Elin Ek är programledare och författare. Hon är kanske mest känd som Grynet i Grynets Show, senaste åren har vi hört henne som programledare för Kärlek i P4 och tv-programmet Grammatikbolaget på UR. Hon har skrivit fyra böcker om den 12-åriga klimataktivisten Athena: Hur svårt kan det vara?!, Grattis världen! Jag är här nu!, Det är aldrig för sent! och Strålkastare, tack!.

Anders Sparring och Per Gustavsson gör böckerna om den Familjen Knyckertz tillsammans (Familjen Knyckertz och gulddiamanten, Familjen Knyckertz och snutjakten, Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet och Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen). I jul blir Familjen Knyckertz julkalender! Då har Anders Sparring skrivit manus och Per Gustavsson gjort adventskalendern.

Om tävlingen

Vinnande klass bjuds på en resa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med guidad besök på Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens barndomshem Näs, nya Filmbyn med flera upplevelser arrangerade av Litteraturnod Vimmerby. Övernattning på Astrid Lindgrens Världs gästboende samt utvalda måltider och dessutom tågresa ToR Vimmerby från valfri ort med SJ. Fina bokpaket till plats 2-5 samt Årets Boktipsare. Alla klasser i årskurs 4 kan anmäla sig via denstoralasutmaningen.se och får ett digitalt startkit med inspiration och information.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.