Beppe Singer är tävlingsledare för lästävlingen Den stora läsutmaningen som alla Sveriges fjärdeklasser kan delta i hösten 2021. Foto: Stefan Tell

Stor lästävling för fjärdeklassare av Sveriges största förlag och nätbokhandel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Beppe Singer leder Den stora läsutmaningen, en tävling anordnad av Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris med en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby i vinstpotten.

Sveriges alla fyror uppmanas nu att läsa extra mycket hela höstterminen. Den klass som läser mest i Den stora läsutmaningen under perioden 15 september–15 december 2021 vinner en resa till resa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med bland annat guidat besök på Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens barndomshem Näs.


ANNONS


Den stora läsutmaningen är en nationell tävling som riktar sig mot alla klasser i årskurs 4. Målet för arrangörerna Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris är att bidra till att läsning blir en naturlig vardagsvana. 

”Barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och tävlingens syfte är att motverka det dalande läsintresset och istället visa på glädjen som läsning bidrar till”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Tävlingsledare är Beppe Singer, programledare och författare. Under höstterminen och på läslovet kommer han att inspirera fjärdeklassarna, uppmuntra dem att läsa och även utmana dem på flera sätt. Dessutom kommer deltagarna i sin tur att kunna utmana Beppe som kommer att utföra flera roliga aktiviteter under tävlingsperioden.  

– En av de många anledningarna till varför jag är så genuint uppspelt över att få vara med i det här projektet är att dessa giganter inom bokindustrin för en stund lägger konkurrensen åt sidan, gör gemensam sak, och går all in för att få fler barn att vilja läsa, säger Beppe Singer i pressmeddelandet.

ANNONS

Fjärdeklasserna som är med i tävlingen får också möta några av sina favoritförfattare. Ingelin Angerborn, Elin Ek och Anders Sparring & Per Gustavsson deltar i årets upplaga genom digitala författarsamtal där barnen på förväg har möjlighet att skicka in frågor.

Den Stora Läsutmaningen får även stöd och idéer av en Advisory Board bestående av Martin WidmarkMarie TrappAnne-Marie KörlingMarlen Eskander och Mats Myrberg.

– Det handlar om att få igång sin läskondis. Det är inte roligt att springa i löparspåret om du inte har tränat någonting, men efter ett tag blir du starkare och då kan du lyfta blicken, upptäcka naturen och njuta. Man behöver traggla sig igenom ett antal böcker för att hitta sin läslust, säger Martin Widmark, författare.

Om deltagarna

Benjamin ”Beppe” Singer är kanske mest bekant som programledare för alla barn som tittat på Barnkanalens vetenskapsprogram och adventskalendern Det stora experimentet. Beppe är även författare och har skrivit flera experimentböcker, som Beppe testar! Den stora experimentboken och Beppe testar! 15 utomhusexperiment.

Ingelin Angerborn har skrivit en lång rad barnböcker, bland dem populära mysrysare för mellanåldern. Mest känd är hon nog för Mebel-trilogin: Rum 213 (som även filmatiserats), Sal 305, Fyr 137.

Elin Ek är programledare och författare. Hon är kanske mest känd som Grynet i Grynets Show, senaste åren har vi hört henne som programledare för Kärlek i P4 och tv-programmet Grammatikbolaget på UR. Hon har skrivit fyra böcker om den 12-åriga klimataktivisten Athena: Hur svårt kan det vara?!, Grattis världen! Jag är här nu!, Det är aldrig för sent! och Strålkastare, tack!.

Anders Sparring och Per Gustavsson gör böckerna om den Familjen Knyckertz tillsammans (Familjen Knyckertz och gulddiamanten, Familjen Knyckertz och snutjakten, Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet och Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen). I jul blir Familjen Knyckertz julkalender! Då har Anders Sparring skrivit manus och Per Gustavsson gjort adventskalendern.


ANNONS


Om tävlingen

Vinnande klass bjuds på en resa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med guidad besök på Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens barndomshem Näs, nya Filmbyn med flera upplevelser arrangerade av Litteraturnod Vimmerby. Övernattning på Astrid Lindgrens Världs gästboende samt utvalda måltider och dessutom tågresa ToR Vimmerby från valfri ort med SJ. Fina bokpaket till plats 2-5 samt Årets Boktipsare. Alla klasser i årskurs 4 kan anmäla sig via denstoralasutmaningen.se och får ett digitalt startkit med inspiration och information.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …