bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 9 juni

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📈 UKno1. Författaren EL James sista bok i dubbeltrilogin 50 nyanser – Freed – gick direkt in på förstaplatsen i UK och sålde 35 500 exemplar första veckan. Sommaren 2012 sålde första boken i serien otroliga 664 000 exemplar på en vecka. Svensk titel på den nya boken är Befriad : Femtio nyanser av frihet enligt Christian, utgivning 8 juli. (The Bookseller)

🍝 BolognaOnline. Barnboksmässan i Bologna brukade äga rum i mars-april. Men i år är det 14-17 juni som gäller och online under namnet BolognaBookPlus. Bologna planerar dock för en vanlig mässa igen den 21-24 mars 2022. Tar du tåget då?

💰 Crowdfunding. Nya crowdfundingtjänsten Zoop ska konkurrera med bland andra Kickstarter genom att erbjuda kringtjänster som marknadsföring, administration, lagerhållning, distribution och tryck. Zoop tar mellan 5 och 25 % beroende på hur mycket hjälp man vill ha. (Publishers Weekly)

🏆 StipendiatIgen. Författaren och journalisten Anna Pella har utsetts till Folke Bernadottes stiftelses stipendiat för år 2021. Hon ligger bakom barnböckerna om Funkisfamiljen. Det är andra året i rad hon utses till stiftelsens stipendiat.

✍️ Tolkningspris. Gisela Kosubek och David McDuff får Svenska Akademiens tolkningspris för år 2021. Priset, som instiftades 1965, utdelas som belöning för värdefull tolkning av svensk diktning till främmande språk. Prisbeloppet är 60 000 kronor per prismottagare.

🐤 NoTwitterNaomi. Omdebatterade författaren Naomi Wolf har stängts av från Twitter efter att hon spridit myter och felaktig information om pandemin. Wolf är en uttalad vaccinmotståndare. Wolfs senaste böcker (varav en kritiserats för faktafel) är inte utgivna på svenska. (The Guardian)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …