bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 9 juni

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📈 UKno1. Författaren EL James sista bok i dubbeltrilogin 50 nyanser – Freed – gick direkt in på förstaplatsen i UK och sålde 35 500 exemplar första veckan. Sommaren 2012 sålde första boken i serien otroliga 664 000 exemplar på en vecka. Svensk titel på den nya boken är Befriad : Femtio nyanser av frihet enligt Christian, utgivning 8 juli. (The Bookseller)

🍝 BolognaOnline. Barnboksmässan i Bologna brukade äga rum i mars-april. Men i år är det 14-17 juni som gäller och online under namnet BolognaBookPlus. Bologna planerar dock för en vanlig mässa igen den 21-24 mars 2022. Tar du tåget då?

💰 Crowdfunding. Nya crowdfundingtjänsten Zoop ska konkurrera med bland andra Kickstarter genom att erbjuda kringtjänster som marknadsföring, administration, lagerhållning, distribution och tryck. Zoop tar mellan 5 och 25 % beroende på hur mycket hjälp man vill ha. (Publishers Weekly)

🏆 StipendiatIgen. Författaren och journalisten Anna Pella har utsetts till Folke Bernadottes stiftelses stipendiat för år 2021. Hon ligger bakom barnböckerna om Funkisfamiljen. Det är andra året i rad hon utses till stiftelsens stipendiat.

✍️ Tolkningspris. Gisela Kosubek och David McDuff får Svenska Akademiens tolkningspris för år 2021. Priset, som instiftades 1965, utdelas som belöning för värdefull tolkning av svensk diktning till främmande språk. Prisbeloppet är 60 000 kronor per prismottagare.

🐤 NoTwitterNaomi. Omdebatterade författaren Naomi Wolf har stängts av från Twitter efter att hon spridit myter och felaktig information om pandemin. Wolf är en uttalad vaccinmotståndare. Wolfs senaste böcker (varav en kritiserats för faktafel) är inte utgivna på svenska. (The Guardian)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL