Naomi Wolfs nya bok "Outrages" avslöjades i en direktsänd radiointervju bygga på ett missförstånd från författaren. Arkivbild: Mary Altaffer/AP/TT.

Naomi Wolf fick reda på sin bokmiss i radio

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Naomi Wolf har skrivit en bok om villkoren för hbtq-personer under 1800-talet. Men i en intervju i brittisk radio avslöjades att hennes forskning bygger på ett misstag.

Den amerikanska författaren Naomi Wolfs bok Outrages tar upp ett stort antal fall där unga pojkar avrättades för sodomi i Storbritannien under 1800-talet. Men när Wolf medverkade i en pratshow i brittiska BBC Radio 3 visade det sig att hon missförstått en juridisk term som används i det brittiska rättssystemet, något hon fick reda på av programledaren Matthew Sweet i direktsändning.

Lång tystnad

Klippet från där Wolf blir konfronterad med att en av teserna som hennes bok bygger på har spridits i sociala medier.

– Jag tror inte att du har rätt på den punkten. Jag tror inte att någon av avrättningarna du nämner faktiskt har ägt rum, säger Matthew Sweet.

Detta följs av en lång tystnad från Naomi Wolf, som sedan säger:

– Det är en väldigt viktig sak att undersöka.

Programledaren säger sig ha följt upp fallen Wolf undersökt genom att söka i domstolsprotokoll från tiden och kommit fram till att ”death recorded”, som Wolf tolkat som att personen avrättats, egentligen betyder att domaren i fallet kunde låta personen släppas fri om det ansågs finnas skäl för benådning.

Historikern Richard Ward ger Matthew Sweet rätt och säger till The Guardian att i alla fall som registrerats som ”death recorded” har den åtalade inte blivit avrättad.

Kommer rätta

Outrages har redan givits ut på den brittiska marknaden, men inför den amerikanska publiceringen uppger Wolf att hon kommer att rätta de avsnitt av boken som behöver omformuleras.

Naomi Wolf är en omdebatterad forskare och författare, känd för bland annat boken Skönhetsmyten från 1991 (utgiven på svenska 1996). Hon kritiserades även då för faktafel, då hon påstod att 150 000 kvinnor dog i anorexia eller andra ätstörningar i USA varje år. Det riktiga antalet var mellan 100 och 400, enligt föreningen för anorexia och bulimi från vars nyhetsbrev hon tagit siffran, som gällde antalet drabbade och inte avlidna.

Text: Ann Edliden/TT

Boktuggs notering: Boken Outrages finns inte översatt till svenska och det finns inga noteringar om en planerad utgivning de närmsta månaderna på svenska förlag.

Fakta om Naomi Wolf

Född 1962, amerikansk författare, journalist och tidigare politisk rådgivare till Al Gore och Bill Clinton. Är utbildad vid Yale och Oxford, men avslutade först 2015 sin doktorsavhandling vid Oxford, en avhandling som ”Outrages” bygger på.

Slog igenom med Skönhetsmyten från 1991, som gjorde henne till en av förgrundsgestalterna i tredje vågens feminism. Hon argumenterar i boken för att skönhet är en social konstruktion som bestäms av patriarkatet för att straffa kvinnor som inte når upp till idealen eller vägrar rätta sig efter dem.

Wolf gav 2012 ut Vagina, som kritiserades för att använda tveksam neurovetenskaplig forskning. Wolf hävdar i boken att män och kvinnor föds med olika egenskaper och att vaginan och hjärnan är starkt sammankopplade, vilket bland annat gör kvinnor mer kärleksfulla än män.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …