Naomi Wolf fick reda på sin bokmiss i radio

Naomi Wolfs nya bok "Outrages" avslöjades i en direktsänd radiointervju bygga på ett missförstånd från författaren. Arkivbild: Mary Altaffer/AP/TT.

Naomi Wolf har skrivit en bok om villkoren för hbtq-personer under 1800-talet. Men i en intervju i brittisk radio avslöjades att hennes forskning bygger på ett misstag.

Den amerikanska författaren Naomi Wolfs bok Outrages tar upp ett stort antal fall där unga pojkar avrättades för sodomi i Storbritannien under 1800-talet. Men när Wolf medverkade i en pratshow i brittiska BBC Radio 3 visade det sig att hon missförstått en juridisk term som används i det brittiska rättssystemet, något hon fick reda på av programledaren Matthew Sweet i direktsändning.

Lång tystnad

Klippet från där Wolf blir konfronterad med att en av teserna som hennes bok bygger på har spridits i sociala medier.

– Jag tror inte att du har rätt på den punkten. Jag tror inte att någon av avrättningarna du nämner faktiskt har ägt rum, säger Matthew Sweet.

Detta följs av en lång tystnad från Naomi Wolf, som sedan säger:

– Det är en väldigt viktig sak att undersöka.

Programledaren säger sig ha följt upp fallen Wolf undersökt genom att söka i domstolsprotokoll från tiden och kommit fram till att ”death recorded”, som Wolf tolkat som att personen avrättats, egentligen betyder att domaren i fallet kunde låta personen släppas fri om det ansågs finnas skäl för benådning.

Historikern Richard Ward ger Matthew Sweet rätt och säger till The Guardian att i alla fall som registrerats som ”death recorded” har den åtalade inte blivit avrättad.

Kommer rätta

Outrages har redan givits ut på den brittiska marknaden, men inför den amerikanska publiceringen uppger Wolf att hon kommer att rätta de avsnitt av boken som behöver omformuleras.

Naomi Wolf är en omdebatterad forskare och författare, känd för bland annat boken Skönhetsmyten från 1991 (utgiven på svenska 1996). Hon kritiserades även då för faktafel, då hon påstod att 150 000 kvinnor dog i anorexia eller andra ätstörningar i USA varje år. Det riktiga antalet var mellan 100 och 400, enligt föreningen för anorexia och bulimi från vars nyhetsbrev hon tagit siffran, som gällde antalet drabbade och inte avlidna.

Text: Ann Edliden/TT

Boktuggs notering: Boken Outrages finns inte översatt till svenska och det finns inga noteringar om en planerad utgivning de närmsta månaderna på svenska förlag.

Fakta om Naomi Wolf

Född 1962, amerikansk författare, journalist och tidigare politisk rådgivare till Al Gore och Bill Clinton. Är utbildad vid Yale och Oxford, men avslutade först 2015 sin doktorsavhandling vid Oxford, en avhandling som ”Outrages” bygger på.

Slog igenom med Skönhetsmyten från 1991, som gjorde henne till en av förgrundsgestalterna i tredje vågens feminism. Hon argumenterar i boken för att skönhet är en social konstruktion som bestäms av patriarkatet för att straffa kvinnor som inte når upp till idealen eller vägrar rätta sig efter dem.

Wolf gav 2012 ut Vagina, som kritiserades för att använda tveksam neurovetenskaplig forskning. Wolf hävdar i boken att män och kvinnor föds med olika egenskaper och att vaginan och hjärnan är starkt sammankopplade, vilket bland annat gör kvinnor mer kärleksfulla än män.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter