5 bra skräckböcker för barn – boktips av Tobias Söderlund

Författaren Tobias Söderlund. Foto: Kajsa Göransson

Tobias Söderlund debuterade 2019 och har redan etablerat sig som ett namn inom skräckgenren för yngre läsare. Han tipsar här om fem rysare för barn och unga.

Letar du efter välskrivna och läskiga böcker för unga läsare? Här har du några särskilt utvalda boktips från en författare som själv skriver i genren.

Tobias Söderlund är född 1989, bor i Stockholm och arbetar som journalist. Han har skrivit trilogin Spökkameran som består av böckerna Prästgårdens hemlighet, Ljusklotets mysterium och Slottsruinens förbannelse. De två första böckerna i serien blev nominerade till Crimetime Award Årets barndeckare 2020.

I juni 2021 släpper han två nya böcker på Rabén & Sjögren, Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus, de två första delarna i den nya skräckserien Spökhunden Buster som är illustrerad av Stef Gaines. Det är första gången Tobias skriver för åldersgruppen 6–9 år.

Vi passade på att be honom om fem tips på skräckböcker för barn.

Djupgraven av Camilla Sten & Viveca Sten

”Boken som gav mig prestationsångest medan jag skrev min debut, för det var precis en så här spännande och trovärdig rysare jag ville skriva. Djupgraven är första boken i trilogin om havsfolket, där 12-åriga Tuva hamnar i många situationer som blir läskiga på riktigt. De övernaturliga väsen som tar över skärgårdsmiljön är hämtade från nordisk folktro och ett starkt klimattema genomsyrar serien.”

Djupgraven

Djupgraven

  • Förlag: Bonnier Carlsen
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2016-09-01
  • ISBN: 9789163890048

Dropp, dropp av Aron Landahl

”Jag tycker att barn ska få smyga sig in i skräckens härligt, läskiga värld tidigt – och den här bilderboken är ett perfekt första steg. Läsaren får följa ett spår av röda droppar (är det blod?) genom ett hus, hela vägen upp på vinden. Boken har jämförts med Historien om någon, som var en personlig favorit när jag var liten, men här är både inramningen och twisten på slutet ännu mer i min smak!”

Dropp dropp

Dropp dropp

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-08-23
  • ISBN: 9789129717396

Monstret Frank (samlingsvolym) av Mats Strandberg

”Trilogin om Monstret Frank var den största anledningen till att jag själv ville börja skriva för 6-9 år. Berättelsen inleds med att 9-åriga Frank Steen blir biten av en hund och förvandlas till en hamnskiftare som kan bli ett snällt, fluffigt monster. De tre böckerna innehåller spännande äventyr, viktiga teman, vackra illustrationer av Sofia Falkenhem och en drös skräckreferenser som roar vuxna läsare lite extra!”

Skräcktimmen av Madeleine Bäck

”En underbar samling korta skräckberättelser. Texterna växlar mellan hårresande noveller och obehagliga dikter. Moa Schulmans suggestiva illustrationer är minst lika läskiga som historierna. Öppningsnovellen Naglar ger boken en riktig rivstart (hehe), så det är bara att spänna fast sig och åka med på en läsupplevelse som kittlar i magen!”

Skräcktimmen

Skräcktimmen

De odöda av Johan Egerkrans

”Ett uppslagsverk över ett 40-tal odöda väsen och vidriga varelser från hela världen. I korta texter berättas hur dessa monster uppstår och på vilket sätt de sprider skräck. Boken ger också tips på vad man ska göra om man stöter på dem. En bok som man ofta vill plocka ner från bokhyllan, oavsett om man är ett spänningssökande barn eller en vuxen skräckförfattare. Stort plus för illustrationerna!”

De odöda

De odöda

  • Förlag: B Wahlströms
  • Format: Klotband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-10-05
  • ISBN: 9789132201776
Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL