6 författare och 2 forskare får Martha Sandwall-Bergström-stipendium

Författaren Sofia Nordin är en av de åtta Martha Sandwall-Bergström-stipendiaterna år 2021. Foto: Martin Henningsson

Martha Sandwall-Bergströms stipendiefond delar år 2021 ut stipendier till sex författare och två forskare verksamma inom barn- och ungdomslitteratur.

Martha Sandwall-Bergströms stipendiefond delar ut stipendier till författare och forskare i  barn- och ungdomslitteratur, i vanliga fall tre stipendier vartannat år. I år delas dock hela åtta stipendier ut, sex till författare och två till forskare. Mottagarna får 89 000 kronor var. Totalt delar fonden ut 712 000 kr under 2021.

De sex författarstipendierna går till Katarina von Bredow, Sara Lövestam, Per Nilsson, Sofia Nordin, Mårten Sandén och Annika Thor. Forskarstipendierna går till Tuva Haglund, Uppsala universitet, och Hilda Jakobsson, Stockholms universitet.

– Vi ökade tillfälligt antalet stipendier till författare i år. Författarkåren har drabbats hårt ekonomiskt under pandemin och eftersom fonden har gått bra de senaste åren såg styrelsen chansen att göra en insats. Jag är mycket glad att vi kunde göra det, säger Åsa Warnqvist, ordförande i stipendiefonden, i ett pressmeddelande.

Om stipendiefonden

Författaren Marta Sandwall-Bergström (1913–2000) inrättade 1998 en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare. Vartannat år, med början år 2000, utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta författare och forskare på barn- och ungdomslitteraturområdet.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.