Känslan hos de författare som fick stipendium. Bild: iStock.

Sommaren är räddad, sa många författare förra veckan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För en vecka sedan var det många författare som jublade – eller drog en lättad suck. Sveriges författarfond delade då ut 808 stipendier och 64 % av ansökningarna beviljades.

Bokförsäljning räcker inte långt för de flesta författare. Istället försörjer de sig genom skolbesök, stipendier och ett vanligt jobb. Ofta en kombination.


ANNONS


Sedan corona har ingen velat träffa författare ansikte mot ansikte, om det inte skett med rejäl social distansering: läs Zoom, Teams eller annan videokonferensplattform.

Alltså har författare förlorat massor av pengar och den ökade bokförsäljningen kommer inte alla till del. 

ANNONS

Många stipendier blir det

Två gånger om året söker över tusen författare stipendier från Sveriges Författarfond. Både i höstas och nu i vår har fonden fått extra medel för att kompensera det inkomsttapp som många författare drabbats av under pandemin.

Sammanlagt beviljades 808 stipendier:

  • 10 st särskild biblioteksersättning (312 000 kr/år)
  • 2 st tioåriga långtidsstipendier (142 800 kr/år)
  • 7 st. femåriga arbetsstipendier (200 000 kr/år)
  • 20 st. treåriga arbetsstipendier (190 000 kr/år)
  • 188 st. ettåriga arbetsstipendier på 100 000 kr respektive 70 000 kr
  • 581 st. extra-stipendier på 53 000 kr
  • Sammanlagt kunde därmed 64 % av 1 258 sökande beviljas något stipendium

Särskild biblioteksersättning samt fem- och treåriga arbetsstipendier fördelas ur den statliga biblioteksersättningen. Övriga stipendier har denna vår fördelats med stöd av förordningen (2019:1269) om statsbidrag till konstnärer.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Skattefritt och skattepliktigt

Skattemässigt gäller lite olika villkor för de olika stipendierna.


ANNONS


  • Ettåriga arbetsstipendier är skattefria.
  • Treåriga och femåriga arbetsstipendier är skattepliktiga och pensionsgrundande; staten betalar pensionsavgiften.
  • Den särskilda biblioteksersättningen är skattepliktig samt pensions- och sjukpenninggrundande. Mottagaren måste själv betala sociala avgifter i form av egenavgifter. Dessutom får man inte ha mer än halvtidsanställning.

Kort sagt: redan ett skattefritt arbetsstipendium på 70 000 kr motsvarar alltså ett förskott större än de flesta författare kan drömma om.

Nästa ansökningsperiod för stipendier från författarfonden är preliminärt beslutad till 20 augusti – 20 september 2021. Alla författare håller tummarna för att Författarfonden får fördela ytterligare en runda kris- och stimulansstöd till kulturområdet i höst. Annars är det betydligt färre som får stipendium.

I måndags ramlade pengarna in på kontot för många av stipendiaterna som därmed utbrister: Sommaren är räddad.

Fotnot: Denna artikel fanns med i Boktuggs nyhetsbrev #309 som skickades ut i måndags. Missa inte kommande nyhetsbrev, anmäl dig idag!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL