ANNONS

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 7 maj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🛳️ KryssFlytt. Tidningen Vi:s populära litteraturkryssningar har fått skjuta upp under pandemin. Nu flyttar man Litteraturbåtens avgångar ännu en gång och hoppas få lätta ankar den 5, 6 och 7 oktober 2021. Ombord ska då finnas författare som Karin Smirnoff och John Ajvide Lindqvist.

🏆 Dubbelprisas. Både årets (Jean-Claude Mourlevat) och fjolårets (Baek Heena) Alma-pristagare kommer nu äntligen att få ta emot sina priser. Den 31 maj i närvaro av Kronprinsessan Victoria samt kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Publiken får dock följa prisutdelningen digitalt. (ALMA)

🚷 AmazonModeration. Facebook och Twitter blockerade Trump. Amazon har blockerat enstaka titlar i sitt bokutbud. Vilken skyldighet har marknadsledande aktörer att erbjuda plats för olika röster, som exempelvis kontroversiella böcker? Och vet Amazon ens vilka böcker de säljer? (Ben Evans)

🐛 NFT-i-Tyskland. Boktugg skrev om NFT i Analysbrevet i mars. Tyska Bookwire jobbar med en NFT-marknadsplats för ”publishing and creator industry” som de hoppas kunna lansera i höst så att författare och förlag ska kunna sälja digitala böcker i begränsad upplaga. (Publishing Perspectives)

📱 PlattOrder. Storytels VD Jonas Tellander berättade för analytiker i samband med kvartalsrapporten att man lagt en order på 40 000 nya Storytel Reader-läsplattor. Hur många man redan sålt nämnde han däremot inte.

📚 Översättarlös. Finansmannen Björn Wahlroos memoarer med titeln Från barrikaderna till bankvärlden utkommer på svenska i oktober 2021 hos Förlaget. Finansmannen har själv skrivit boken på både svenska och finska.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

Mord på semesterorten i Anna-Maria Ekblads charterdeckare

Författaren Anna-Maria Ekblad hämtar stoff från sin egna år som reseledare och tar i sina mysdeckare med läsarna på händelserika charterveckor i böckernas värld.

Anna-Maria Ekblad har alltid gillat att utmana sig själv, vilket visat sig i flera äventyr som att bestiga Kilimanjaro och köra klassikern. Redan som ung vuxen tog äventyrslusten fart, och Anna-Maria gav sig iväg för att jobba som reseledare utomlands. I sex år arbetade hon på olika resmål, och efter hemkomsten till Sverige stannade hon kvar inom yrket – totalt blev det 25 år i branschen.

– Man får jättemycket frågor när man jobbar ute, om vad som händer, om hur gästerna är och så vidare. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva andra länder och det är en behaglig tillvaro. Jag fick göra många spännande saker och jag har alltid gillat kultur och historia, så det var härligt att komma ut på äventyr och se platserna jag hade läst om, säger Anna-Maria.

Jobbet förde henne till många platser, men framförallt arbetade hon mycket i länder kring östra Medelhavet som Grekland, Turkiet och Egypten. Hennes allra första plats som reseledare var Kreta. Det är också på Kreta som hennes första roman Systrarna på Kreta utspelar sig.

– Boken var även den ett sätt att utmana mig själv för att se om jag verkligen kunde skriva, säger hon. Jag har alltid velat skriva och hittade på mycket berättelser när jag var liten. Jag var inte så bra på att stava eller läsa, vilket beror på en lättare form av dyslexi. Men jag hade bra minne för berättelser, och har skrivit till och från under hela livet.

En skrivkurs i Italien för några år sedan var den förlösande faktorn. Där fick Anna-Maria rådet att skriva om något som hon verkligen kan. Och hon kom att tänka på alla frågor hon fått om sina år som reseledare. Så varför inte skriva om den värld hon så väl känner till? 

(...) Läs hela artikeln »