Denna artikel sponsras av författare/förlag

Faramarz Moazzami skriver om hur politiska förändringar påverkar livet och kärleken

Författaren och poeten Faramarz Moazzami. Foto: Privat

I sin senaste bok har Faramarz Moazzami samlat två samtidsromaner: Gymnasium X, som handlar om den svenska skolan, och Barnet, en kärlekshistoria.

Faramarz Moazzami har skrivit och gett ut tolv böcker, sex på persiska och lika många på svenska. Därtill har han skrivit ett tjugotal diktsamlingar och ett stort antal pjäser.

– Jag skrev redan i grundskolan i Iran, och mina böcker finns publicerade redan från då jag var 16 år. De senaste 25 åren har jag främst frilansat som poet, romanförfattare och dramatiker, och sedan 10 år tillbaka är jag heltidsförfattare, berättar Faramarz.

I Sverige läste han på KTH och Stockholms universitet till civilingenjör och civilekonom. Han arbetade flera år inom industrin, men bytte bana och jobbade därefter i många år som lärare och lektor på gymnasiet samtidigt som han forskade.

– Brytpunkten kom år 1995 då jag blev trött på forskningen och började skriva poesi, romaner och dramatik vid sidan av mitt arbete som lärare. Efter pensionen år 2013 skriver jag på heltid och driver ett förlag med namnet Santra.

Hans verk spänner över många ämnen och teman, och han har skrivit allt ifrån politiska thrillers och historiska romaner till kärleksromaner och fantasiverk.

– Vissa händelser i samhället som kan vara orättvisor eller oväntade saker lockar mig att skriva romaner, dikter och pjäser. Det kan också vara gamla historiska skeenden. Ibland kan det vara drömmar som lockar mig eftersom jag drömmer ofta. Den tekniska utvecklingen är ett annat område som jag är intresserad av, säger han.

Faramarz senaste bok som släpptes i februari 2020 innehåller två romaner: Gymnasium X & Barnet. Men det är inte första gången han ger ut två romaner i en och samma bok, även hans tredje och fjärde romaner, Den döde Pusjkin & Terroristen från 2011, gavs ut i en och samma bok. 

Utöver originalitet handlade det om att romanerna i viss mån var relaterade till samma tema. I fallet Gymnasium X och Barnet är de båda samtidsromaner, delvis autofiktion. De handlar om hur politiska förändringar påverkar livet och kärleken i samhället. 

Gymnasium X är en roman om den svenska skolan med främst lärarperspektiv baserat på Faramarz 33-åriga erfarenheter som lärare och lektor. Det finns inga namn på personer och skolor eftersom det kan handla om vilken gymnasieskola som helst i Sverige.

– I Gymnasium X beskriver jag hur man lägger ner en bra skola som vi hade i Sverige och även ett bra skolsystem genom de politiska åtgärderna och hur lärarna och eleverna påverkas och drabbas av detta.

Den andra romanen, Barnet, är en kärleksroman, en samtidsroman där omvandlingar i samhället och hos karaktärerna gör kärleken nästan omöjlig och resultatet blir en tragedi. Varken personerna eller platsen är namngivna, och berättelsen kan utspela sig var som helst i världen.

– I romanen Barnet har jag en man och en kvinna som träffas någonstans i världen. De har saker bakom sig samtidigt som de försöker att anpassa sig till ett samhälle som är i förändring på grund av politiken och omvälvningar i den globaliserade världen. Kärleken mellan dessa två överskuggas av allt runt omkring dem och bidrar till en tragedi som drabbar ett barn.

Faramarz beskriver sitt författande som befriande.

– Jag har mycket att ge och skriva om och skriver inte bara för skrivandets skull. Nyligen har jag färdigställt min andra roman på persiska, en delvis modern historisk roman. Sedan försöker jag att omarbeta uppföljaren till min första roman Labyrint, en politisk thriller.

Om författaren 

Faramarz Moazzami är pensionerad ingenjör, lärare och lektor och bor i Stockholm med sin sambo och hennes barn. År 2000 debuterade han som poet i Lyrikvännen och år 2002 som romanförfattare med romanen Labyrint som recenserades 2003 i Dagens Nyheter. Han skriver på svenska, persiska, engelska och spanska, och driver förlaget Santra.

Gymnasium X & Barnet : två romaner

Gymnasium X  &  Barnet : två romaner
Författare
Förlag BoD
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor466
Vikt780 gr
Utgiven2020-02-26
SABHc(s)
ISBN 9789178510580
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Boken består av två romaner, Gymnasium X och Barnet.

I romanen Gymnasiet X beskriver författaren en lärares resa inom den svenska skolan. Det är både en beskrivning av lärarens arbetsliv men också skolans utveckling under tiden. En skola som har genomgått mycket under en kort tid!

I Romanen Barnet beskrivs två människors kärlek och hat i ett samhälle som är i omvandling! Deras försök till anpassning samtidigt som de är missanpassade!
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se