bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 28 april

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

💩 Bajsdebatt. En debatt om bajsböcker har brakat loss. Västerbottens-kurirens kulturredaktör Sara Meidell menar i en krönika att det räcker med banala bajsböcker. Men förläggarna tycker det är skitbra med mångfald. Eva Dahlin på Bonnier Carlsen säger: ”Jag ser fram emot framtida mästerverk om dinosauriebajs.” (Kulturnyheterna)

🎨 YA-målarbok. Isabelle Juhlin debuterar den 20 maj med målarboken Wildheart som samtidigt är ett illustrerat relationsdrama. Vi har sett målarböcker för vuxna, denna gång är målgruppen unga vuxna och en lite tuffare ton. 31 bilder i liggande A4-format tryckta på ett papper som lämpar sig för färgläggning med tusch, enligt förlaget Whip Media.

📚 Biblioteksutgivet. Biblioteket i Strängnäs är också ett förlag. Kommunen har både en litteraturutvecklare (Peter Björkman) och en kommunförfattare (Magnus Utvik) som satt igång en rad skrivprojekt. Bibliotekets bokutgivningsprojekt har hittills utmynnat i två böcker 2019 och två under 2020. (Biblioteksbladet)

🎧 SpotifyBooks. Spotify redovisade vinst (+14 miljoner euro) första kvartalet och 356 miljoner (varav 158 miljoner betalande) användare. Nu satsar Spotify på att ge utgivare möjlighet att ta betalt för podcasts – och kanske även annat ljudinnehåll som ljudböcker. (Di Digital)

🐭 Heliumsömn. Barnboksserien Musse & Helium av Camilla Brinck är en framgångssaga, de fem böckerna har sålts i över 500 000 exemplar. Idag släpps Musse & Helium. Dags att sova om mössens kvällsrutiner som förhoppningsvis ska söva läsarna. Eller helst barnen (primär målgrupp 3-6 år).

🏆 Pascalnamn. Vi har tidigare berättat att Pascal Engman startat en stiftelse. Nu har han presenterat ledamöterna i stiftelsekommittén: Gunilla Herlitz (fd chefredaktör DN och Dagens Industri), Silan Diljen (nyhetschef Dagens Nyheter), Elisabet Reslegård (ordförande Läsrörelsen) och Axel Granath (kommunikationskonsult).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL