Hört & läst – tisdag 20 april

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Bokhandelskatt överlevde skjutning. Trots ljudboksboom är det fler som bara läser och brittisk bokhandelsboom efter återöppning. Och så släpps en ny eboksapp med gratis böcker.

📚 Detroitskott. Pages Bookshop i Detroit erbjuder under pandemin endast avhämtning. Varken kunder eller personal befann sig i butiken när någon sköt sönder skyltfönstret på måndagsmorgonen. Butikskatten Pip överlevde också och låg gömd bakom en bokhylla när ägarna anlände. (Detroit Metro Times)

📉 Annonsras. Samma dag som branschkollegan Svensk Bokhandel fått nya ägare (vilket Boktugg var först med att rapportera) kommer siffror från Sveriges Tidskrifter som visar att annonsintäkterna sjönk med elva procent 2020 för de svenska tidskrifterna som dock hejdat raset på prenumerationsintäkter. (Journalisten)

🎧 Pappersmajoritet. Alla har hört ljudboksboomen som innebär att mer än varannan bok förra året såldes genom prenumerationstjänsterna (där ljudböcker dominerar). Men det till trots är det nästan hälften som säger att de bara läser böcker, allra flest bland 50+, enligt en ny undersökning. Bland 30-49-åringar svarade dock 16 procent att de nästan enbart lyssnar på böcker. (Kulturnytt i P1)

📈 Bokhandelshopp. De brittiska bokhandlarna har fått öppna igen och försäljningen av tryckta böcker ökade med 33 procent första veckan. Allra bäst sålde Hamnet av Maggie O’Farrell, Shuggie Bain av Douglas Stuart och Midnattsbiblioteket av Matt Haig. (The Bookseller)

🌎 Klimathopp. Lagom till Jordens dag (22 april), kommer boken Jordens framtid. Förlaget HarperCollins kallar det ”en hoppfull bok om klimatkrisen” där Eric Holthaus, journalist och meteorolog, menar att det går att vända både kort- och långsiktiga klimatförändringar under de kommande 30 åren. 

📱 Minoritetsapp. Idag släpper Kungliga biblioteket (KB) Bläddra, som är en app med e-böcker på språken romani chib och samiska. Tjänsten är en del i KB:s satsning på biblioteksverksamhet för Sveriges nationella minoriteter. Bläddra går att ladda ner till mobiler och surfplattor och är helt kostnadsfri för användaren. Appen finns för Android och iOS. (Kungliga Biblioteket)

Hört & läst hittar du även i nyhetsbrevet.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,