ANNONS

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst – tisdag 20 april

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokhandelskatt överlevde skjutning. Trots ljudboksboom är det fler som bara läser och brittisk bokhandelsboom efter återöppning. Och så släpps en ny eboksapp med gratis böcker.

📚 Detroitskott. Pages Bookshop i Detroit erbjuder under pandemin endast avhämtning. Varken kunder eller personal befann sig i butiken när någon sköt sönder skyltfönstret på måndagsmorgonen. Butikskatten Pip överlevde också och låg gömd bakom en bokhylla när ägarna anlände. (Detroit Metro Times)

📉 Annonsras. Samma dag som branschkollegan Svensk Bokhandel fått nya ägare (vilket Boktugg var först med att rapportera) kommer siffror från Sveriges Tidskrifter som visar att annonsintäkterna sjönk med elva procent 2020 för de svenska tidskrifterna som dock hejdat raset på prenumerationsintäkter. (Journalisten)

🎧 Pappersmajoritet. Alla har hört ljudboksboomen som innebär att mer än varannan bok förra året såldes genom prenumerationstjänsterna (där ljudböcker dominerar). Men det till trots är det nästan hälften som säger att de bara läser böcker, allra flest bland 50+, enligt en ny undersökning. Bland 30-49-åringar svarade dock 16 procent att de nästan enbart lyssnar på böcker. (Kulturnytt i P1)

📈 Bokhandelshopp. De brittiska bokhandlarna har fått öppna igen och försäljningen av tryckta böcker ökade med 33 procent första veckan. Allra bäst sålde Hamnet av Maggie O’Farrell, Shuggie Bain av Douglas Stuart och Midnattsbiblioteket av Matt Haig. (The Bookseller)

🌎 Klimathopp. Lagom till Jordens dag (22 april), kommer boken Jordens framtid. Förlaget HarperCollins kallar det ”en hoppfull bok om klimatkrisen” där Eric Holthaus, journalist och meteorolog, menar att det går att vända både kort- och långsiktiga klimatförändringar under de kommande 30 åren. 

📱 Minoritetsapp. Idag släpper Kungliga biblioteket (KB) Bläddra, som är en app med e-böcker på språken romani chib och samiska. Tjänsten är en del i KB:s satsning på biblioteksverksamhet för Sveriges nationella minoriteter. Bläddra går att ladda ner till mobiler och surfplattor och är helt kostnadsfri för användaren. Appen finns för Android och iOS. (Kungliga Biblioteket)

Hört & läst hittar du även i nyhetsbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL