Jenny Jägerfeld bok Min storslagna död
Jenny Jägerfeld är aktuell med nya romanen "Min storslagna död". Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT.

Jenny Jägerfeld blandar svärtan med humor i ny bok om Sigge

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Jenny Jägerfeld hyllas ofta för sitt sätt att blanda allvar med humor och för att ta sina unga läsare på största allvar. Nu kommer den andra delen i hennes trilogi om Sigge – en bok om priset man kan få betala för att äntligen bli populär.

”Lite statistik: Antal gånger jag har träffat min pappa: 0. Antal gånger jag har pratat med min pappa: 0. Antal mejl eller sms jag har fått från min pappa: 0.”


ANNONS


I Min storslagna död, den andra delen i Jenny Jägerfelds Skärblackatrilogi, har Sigges liv blivit mycket bättre. Han trivs med tillvaron hos sin minst sagt excentriska mormor på hennes pensionat The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka, och ingen är taskig i skolan. Jenny Jägerfeld är själv uppvuxen i Skärblacka, och det var den familjära miljön som fick henne att först börja skriva böckerna om Sigge. Hennes barndomshem var, precis som pensionatet, ett originellt ställe fullt av djur och samlarobjekt.

– Det var en rolig miljö att befinna sig i och lätt att vilja förlägga en handling i, och jag känner den så himla väl, säger hon.

Mänskliga relationer

Visst, Sigges pappa lyser fortfarande med sin frånvaro och Sigge tänker på det ibland, men tankarna upptas just nu mest av att de coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan plötsligt vill värva honom till sitt coola hiphop-band. Med en julshow nära förestående blir Sigge allt mer stressad, och börjar undra varför det är så svårt att få nya vänner utan att samtidigt svika sin bästa vän?

Och – tänk om priset man får betala för att äntligen vara populär är att bli någon man egentligen inte är?

ANNONS

Det som främst driver Jägerfeld att skriva är dock lusten att berätta historier. Och med sig i berättandet har hon förstås sitt arbete som psykolog och de frågor hon får i sin återkommande frågespalt i Svenska Dagbladet. I ”Mitt storslagna liv”, den första boken om Sigge, utsätts han för mobbning.

– Jag får återkommande frågor från barn som handlar om vänner och om varför man blir mobbad. Vuxna brottas också med mänskliga relationer, men barn är mycket mer maktlösa och utsatta. Att anpassa sig till gruppen och försöka smälta in är en del av att vara en social varelse. Sticker man ut för mycket kan man bli utesluten, det gäller ju även vuxna, säger hon.

Egen erfarenhet

Jenny Jägerfelds ungdomsböcker väjer sällan för de svåra frågorna. I ”Brorsan är kung” och ”Comedy queen” avhandlas till exempel transfrågor och självmord, ämnen som krävde mycket research. I Siggeserien vågade hon lita mer på sin egen erfarenhet ”som psykolog, författare och människa”.

– Man kan ha de bästa av intentioner men ändå skriva på ett sätt som gör det värre för den grupp det handlar om. Men här kände jag att jag hade mycket med mig från de jag har träffat, även om jag naturligtvis inte använder mig av enskilda fall eller historier. Man kan ju leta i sig själv också, alla har ju någon gång känt sig utanför eller känt att man inte har passat in, säger hon.

Jenny Jägerfeld har många gånger prisats för sina böcker: Augustpriset, Astrid Lindgrenpriset och Barnradions bokpris är några av utmärkelserna. Och det som ofta återkommer i motiveringarna är hennes förmåga att respektera sina läsare, en respekt som lyser igenom i texterna. Utan den respekten – inga läsare, menar hon.

– Barn märker direkt om man inte respekterar dem. Man blir ju själv jätteirriterad om någon daddar med en. Har man inte den respekten i det man skriver så kommer de ju inte att vilja läsa utan bara tycka att man är nån himla tönt, säger hon.

Humor och allvar

Ett annat utmärkande drag för Jägerfelds böcker är att låta humorn ta plats bland allt det svarta. Läsaren måste få både gråta och skratta, och humorn behövs för att driva berättelsen framåt. Har man roligt när man läser vill man ju gärna bläddra en sida till.


ANNONS


– Humorn spelar en otrolig roll när det gäller att ta till sig saker. Så är det i terapirummet också, att man får en liten frist när man skrattar. Jag har haft klienter som har pratat om fruktansvärda saker, men som mitt i allt har kunnat garva. Det blir en tillfällig ljusning i allt det där tunga. Jag skulle kunna strunta i humorn, men den kommer ändå alltid när jag skriver, säger hon.

Däremot rensar Jenny Jägerfeld ofta bort en hel del roligheter för att inte ta udden av allvaret, det får ju inte bli för mycket. Men just kombinationen av humor och allvar hoppas hon ska uppmuntra läsarna att känna mer.

– Om man får använda en klyscha så kanske man öppnar sitt hjärta lite när man skrattar. Man blir lite ”off guard”, lite överraskad, och öppnar upp. Om man sedan serveras något jättesorgligt, då går det lättare in, säger hon.

Text: Sara Haldert/TT

Ny bok av Jenny Jägerfeld

Min storslagna död

Min storslagna död

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-26
  • ISBN: 9789129725001
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Jenny Jägerfeld

Ålder: 46

Yrke: Författare och psykolog

Aktuell med: Nya boken Min storslagna död. Snart även med filmatiseringen av boken ”Comedy queen”.

Tidigare böcker i urval: ”Hål i huvudet” (2010) ”Här ligger jag och blöder” (2010), ”Brorsan är kung” (2016), ”Comedy queen” (2018), ”Mitt storslagna liv” (2019).

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original


Uppdateras under dagen …