5 bra böcker om ledarskap och engagemang – boktips från inspiratören Niklas Delmar

Niklas Delmar. Foto: Pressbild

Föreläsaren och inspiratören Niklas Delmar väljer ut fem läsvärda fackböcker som visar vägen till en hållbar arbetsplats.

Niklas Delmar är expert på frågor som rör hållbara organisationer, välmående och engagemang. Han håller i inspirationsföreläsningar och workshops och är medgrundare av Hej Engagemang!.

I december 2020 släpptes boken Börja göra – en handbok i ledarskap, medarbetarskap och medarbetarkommunikation som han skrev tillsammans med Johan Book och Emma Egnell och som handlar om att öka engagemang, välmående och prestation på arbetsplatsen.

Men det finns förstås fler böcker som bidrar med värdefull kunskap om hur medarbetare, ledare, team och egenföretagare skapar hållbara arbetsplatser. Här är Niklas Delmars boktips.

Behovsanpassat ledarskap av Stefan Söderfjäll

Denna bok är ett måste för alla som vill utöva ett ledarskap baserat på vad evidensstark arbetspsykologiforskning säger är hur man skapar förutsättningar för andra att må och prestera bra över tid. Stefan som är forskare skriver på ett lättförståeligt sätt och aldrig har det beskrivits tydligare vad som behöver vara på plats för att inre motivation ska uppstå hos individer, team och organisationer. Stefan har skrivit flera böcker som jag också rekommenderar dig att läsa, t ex Lilla boken om mål och To team or not to team.

Den ädla konsten of not giving a f*ck av Mark Manson

Här ges du möjligheten att på ett relativt provocerande sätt bli utmanad gällande de val du gör och de områden du väljer att fokusera på. Mark hävdar att lycka är att lösa problem. Spännande vinkel va? Språket är på gränsen till ”bordust”, men Marks sätt att formulera sig väcker därför också nya tankar och sätter igång känslorna kring mina egna val och möjligheter att ta ägarskap över att skapa det liv jag vill leva.

Effektfull av Simon Elvnäs

Simon är doktorand på KTH och han har sedan 2010 drivit ett uppmärksammat forskningsprojekt som studerar det faktiska beteendet hos ledare och chefer genom att han videofilmar chefer när de utför sitt arbete. Den här boken är en riktig ögonöppnare när det kommer till att göra skillnad på vad effektiv och effektfull är. Han beskriver här med ett enkelt språk vikten av att vi gör rätt saker på rätt sätt som därigenom skapar den effekt vi önskar med vårt görande och våra beteenden. Ett måste för dig som vill skapa stor effekthemtagning av den tid du investerar och av ditt görande.

Tio tankar om tid av Bodil Jönsson

Få är de personer jag har mött som säger sig ha ett överflöd av tid. Detta är en bok som känns mer relevant än någonsin. Bodil slår hål på en hel del myter kring tid i denna lättlästa bok där hon levererar insikt på insikt gällande vad det egentligen är vi längtar efter kopplat till begreppet tid. När jag läste denna bok för många år sedan hjälpte den mig att inse att det faktiskt inte var tid jag upplevde brist på utan det var brist på energi.

Tio tankar om tid

Tio tankar om tid

  • Förlag: Brombergs
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2002-05-01
  • ISBN: 9789176088944

Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman

Detta kan vara en av världens mest sålda böcker som minst antal läsare har orkat läsa klart. Trots det har den betytt otroligt mycket för min ökade förståelse kring hur min hjärna fungerar och varför den inte alltid gör som jag vill att den ska göra. Att vara trött, stressad och hungrig är inte bra när vi ska tänka nya tankar. Hungriga kanske vi inte är så ofta i vårt avlånga land, men trötta och stressade känner jag många som är. Daniel Kahneman fick dessutom Nobelpriset i ekonomi för sin forskning om just beslutsfattande och beteendeekonomi.

Tänka, snabbt och långsamt

Tänka, snabbt och långsamt

  • Förlag: Volante
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-12-05
  • ISBN: 9789188659323
Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL