ANNONS

Amazon ökar marknadsföringen av Prime Video – när kommer vanliga Prime?

Amazon Prime Video Sverige
Marknadsföringen av Amazon Prime Video undgår ingen i Sverige just nu. Frågan är när de lanserar vanliga Prime? Bild: Skärmdump.

Ett av Amazons framgångsrecept stavas Prime. Ett medlemskap som ger fri frakt och gratis ljudböcker, eböcker, musik och film. Nu lanseras Prime i Sverige, till att börja med bara videodelen.

Vi har alla skrattat åt de komiska översättningarna på Amazon.se och i bokbranschen mer specifikt undrat varför de inte säljer alla böcker som finns hos Bokinfo som en normal nätbokhandlare.

Och varför har de inte lanserat eböcker eller kopplat ihop tjänsten med Audible som i andra länder?

”Inte hunnit” snarare än ”tänker inte”

Maskinöversatta språkliga grodor är troligen inte Amazons största huvudbry eller om det saknas några tusen (okej tiotusentals) titlar i boksektionen.

ANNONS

Nu närmar vi oss nämligen sex månader sedan lanseringen och då har Amazons miljoner svenska sidor börjat leta sig upp i sökresultaten. Det är nu vi får se hur Google rankar Adlibris, Bokus, Amazon och Boktugg när du letar efter en specifik bok.

Massiv annonsering av Prime

Amazon Prime Video har funnits länge i Sverige, vilket Boktugg rapporterade redan i december 2016. Att det skulle ta nästan fyra år innan de öppnade sin ehandel trodde vi dock inte.

Amazon hade redan för ett år sedan över 150 miljoner betalande Prime-medlemmar. Hur många av dem som är svenskar vet vi inte.

Nu annonserar dock Amazon flitigt på alla stora svenska webbplatser för att sälja in Amazon Prime Video, som alltså är den renodlade filmtjänsten som ska konkurrera med Netflix, HBO, Cmore, Viaplay, Disney och ytterligare några. 

65 kr/månad ska det kosta att komma åt det begränsade utbud som Amazon Prime Video erbjuder. Men det kommer att förändras. Och det är inte bara film. Amazon har exempelvis köpt rättigheter att sända vissa matcher från amerikanska proffsligor som NFL (amerikansk fotboll), NBA (basket) och MLB (baseboll). Enligt Wall Street Journal förhandlar de om att sända vissa NFL-matcher exklusivt på Prime.

Amazon har även köpt rättigheter till 20 Premier League-matcher i England och Champions League för tyska marknaden, skriver Sports Pro Media

Video först, böcker sedan?

Även om vi inom bokbranschen gärna vill tro att böcker ligger i fokus när Amazon nu kommer till Sverige så finns det andra områden som är större. Det är därför som man varken i USA eller Sverige finner böcker i topp på Amazons startsida. Där finner man en sökruta.

Och för att sätta saker i perspektiv: Enligt rapporten över bokförsäljning i Sverige är den totala marknaden i återförsäljarledet värd runt 5 miljarder kronor.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Jämför det med omsättningen för två stora återförsäljare av vitvaror och hemelektronik i Sverige (2019): Netonnet 5,6 miljarder och Elgiganten 13,5 miljarder.

Det är svaret på varför Amazons startsida ser ut som den gör.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #284 som kom ut igår. För att inte missa allt annat i vår ”tvådagarstidning” via mejl – prenumerera (gratis). Och om du gillar det vi gör – bli supporter.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL