ANNONS

Inläsare somnade – fel måste rättas i flera talböcker

talbok
En talbok går att läsa på många sätt. Det finns läsprogram för dator, appar för mobiltelefon och surfplattor samt talboksspelare. Det går också att använda mp3-spelare. Foto: iStock.

Inläsare som somnar, saknade kapitel, fel uttal och höga störande ljud. Nu uppmärksammas en rad exempel på fel i talböcker som förmedlas och finansieras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), uppger SVT:s ”Kulturnyheterna”.

MTM:s talböcker är framställda med statligt stöd och är till för barn och vuxna med perceptions- eller lässvårigheter. Det är frilansjournalisten Finn Hellman, som även är engagerad i Vänsterpartiet i Göteborgs stad, som har sammanställt bristerna i böckerna.

Bland exemplen finns en inläsare som ljudligt somnar i flera minuter mitt i Karina Sainz Borgos Natt i Caracas och en annan inläsare som uttalar namnen på flera amerikanska delstater helt felaktigt. I andra böcker saknas hela kapitel eller hörs höga störande ljud.

– Det är en skymf mot de som inte kan läsa vanlig tryckt skrift. Det är så pinsamt att en myndighet som gör böcker tillgängliga för skattemedel inte är mån om att ha en högre kvalitet på sina produkter, säger Hellman till SVT.

Eva-Lena Silwerfeldt, kommunikationsstrateg på MTM, skriver i ett mejl till SVT att man tar saken på stort allvar och nu har begärt rättning av de aktuella titlarna och i något fall en helt ny inläsning.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL