Inläsare av talböcker vs ljudböcker – så stor är löneskillnaden

Villkoren för inläsare av talböcker och ljudböcker är väldigt olika. Talboksinläsare vittnar om att det är svårt att leva på de låga arvodena. Foto: iStock (Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln)

Inläsare av talböcker får för dåligt betalt för att kunna leva på det, varnar Teaterförbundet. Samtidigt får inläsare av ljudböcker ett mycket högre timarvode. Ibland tio gånger så mycket.

Det är Kulturnytt i P1 som tittat på de låga ersättningarna för dem som läser in talböcker. Ofta läses dessa in av sångare eller skådespelare.

– Om man bara skulle arbeta med det här kan de riktigt duktiga kanske komma upp till en heltidslön på runt 20.000 kronor i månaden. Man tar andra arbeten också för att överleva, säger Madeleine Wagemyr, förhandlingschef på Teaterförbundet, till Kulturnytt.

Ersättningen regleras av ett kollektivavtal. Men inläsarna får betalt per inläst timme färdigt material, inte för den tid som krävs för att läsa in. Lägst ersättning ger skönlitteratur med enkelt språk, minst 275 kronor per inläst timme medan ”svårare facklitteratur” ska ge drygt 350 kronor per inläst timme.

Enligt de frilansare som Kulturnytt pratat med så kan det dock krävas två timmars arbete för att få en timme inläst talbok, vilket innebär att timersättningen i praktiken halveras. Möjligheterna att förhandla upp arvodena är små.

– Det här är frilansare. Man har inga tillsvidareanställningar. Det här är inte en grupp som känner att de klarar av att strejka, så vi kommer inte längre gentemot arbetsgivarna, säger Madeleine Wagemyr till Kulturnytt.

Arbetsgivarorganisationen Medieföretagen och Teaterförbundet kom överens om lönenivåerna när man förhandlade avtalet 2017. Nästa år väntar en ny avtalsrörelse.

Talböcker (se definition i faktarutan nedan) ska dock inte förväxlas med ljudböcker. MTM producerar ungefär 4 000 talböcker varje år, många på förslag från talboksanvändare. De flesta populära böcker blir talböcker. En talbok är en inläst fullständig version av en utgiven bok. Den görs för personer med läsnedsättning av olika slag och MTM gör talböcker för både barn och vuxna.

Så mycket tjänar inläsare av ljudböcker

Hur mycket tjänar då inläsare av ljudböcker? Där det inte sällan är kända skådespelare som står för inläsningen och där dessa uppdrag konkurrerar med inte bara teater utan även film och tv.

– Även inläsare av ljudböcker får betalt per färdig timme. Deras ersättning varierar mycket och beror helt på hur populära de är bland lyssnarna. Det finns ju vissa inläsare med trogna lyssnare, oavsett vilken bok de läser in nästan. Jag skulle säga att det varierar mellan 1 200 och 5 000 kronor [f-skatt, reds anm] per inspelad timme, säger en person med god insyn i ljudboksproduktioner till Boktugg.

Det bekräftas av andra förlag som talar om att ersättningen till inläsaren för en ljudbok kan variera mellan 15 000 och 75 000 kronor, beroende på bokens längd och hur känd skådespelaren är.

Det finns flera inläsare som gjort karriär från talboksinläsare vidare till ljudboksinläsare.

Analysen: beroende på hur man ser det så finns det goda möjligheter för skådespelarna att förhandla upp arvodena för talboksinläsning – eller för förlagen att förhandla ner arvodena för ljudboksinläsning. Men precis som det är för övriga roller på scen eller bioduken så beror arvodet i slutändan på hur bra ett visst namn säljer. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att talboken är finansierad av staten och där har inläsarens namn ingen betydelse.

Talbok eller ljudbok?

Skillnaden mellan en ljudbok och en talbok är juridisk.

En talbok är avsedd för personer med permanent eller tillfällig läsnedsättning. Talboken produceras med offentliga medel och i enlighet med §17 upphovsrättslagen. Lagen går i korthet ut på att bibliotek får producera en utgiven bok som talbok utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. En talboksinläsning måste överensstämma med originalet. Författaren får ett meddelande om att boken kommer att bli talbok.

Ljudboken är, till skillnad från talboken, en helt kommersiell produkt som följer vanliga upphovsrättsliga regler och kan lånas eller köpas av alla.

Varje inläsning ska rapporteras till upphovsrättsorganisationen Alis. Detta gäller även MTM:s produktioner.

(Källa: MTM)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL