Nils-Petter Löf
Nils-Petter Löf har skrivit ”Alicia Månstjärna och den femte pelaren” som är en av de tio nominerade finalisterna till Selmapriset för 2020 års bästa egenutgivna bok. Foto: Pressbild.

Här är tio nominerade finalister till Selmapriset 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den 15 april presenteras vinnaren av Selmapriset 2021, Sveriges bästa egenutgivna bok 2020. Men redan nu har man utsett tio finalister.

Selmapriset instiftades 2014 av Vulkan för att uppmärksamma duktiga egenutgivare, alltså författare som ger ut på eget förlag. Tävlingen har varit öppen för dem som ger ut via olika egenutgivningstjänster och även alla varianter av förlag där författaren själv investerar i sin utgivning. Förutom ära och stor publicitet utgår en prissumma på 20 000 kr.


ANNONS


Nu ska juryn läsa de tio finalisterna och enas om ett resultat. Vinnaren utses den 15 april. Men listan nedan kan nog ses som bra boktips för den som vill prova på ett eller flera spännande författarskap. En av titlarna var för övrigt nominerad till 2020 års bästa kriminalroman.

De 10 egenutgivna böcker som har gått vidare är:

Han sprang åt fel håll av Bo Elis Magnusson
Han sprang åt fel håll är en verklighetsbaserad och omtumlande berättelse om några lotsar i Östergötlands skärgård under andra världskriget. Denna spännande dramadokumentär ger inblick i hur kriget påverkade några av de svenskar som levde och arbetade på alltför nära håll.

ANNONS

Den sista pandemin Del 1 – Fäboden av Magdalena Stjernberg
Den sista pandemin är en högaktuell berättelse som väcker många känslor runt den tid vi nu lever i. Författaren, Magdalena Stjernberg (som doktorerat i ”Farsoter under förhistorisk tid”), tar oss med på en resa som är kusligt nära coronapandemin som fortfarande håller världen i ett fast grepp.

Mig skall intet fattas av Eva-Lisa Dezmin
Kriminalroman om det mystiska försvinnandet av den unga kvinnan Ofelia som senare hittas styckmördad. Fem år senare börjar en person nysta vidare i det ouppklarade fallet och om vad som hände den där halloweenkvällen. Boken har nominerats till 2020 års bästa kriminalroman.

Stulen identitet av Jan C. Olsson
Att stjäla en död mans identitet är inte att rekommendera. Framförallt inte om den döde varit eftersökt av en kriminell organisation som inte vet att han har avlidit. Stulen identitet är en riktig bladvändare som man inte lägger ifrån sig i första taget.

Här är jag nu av Boel Werner
Biografin är inte endast välskriven utan förmedlar också en sällsynt närvaro där alla vi som växte upp på 70-talet kan känna igen oss. BTJ skriver: ”en levande och rolig uppväxtskildring om en stark karaktär som rör sig i barndomens motsägelsefulla landskap av bekymmersfri lek, utsatthet och oresonlighet med det som avviker”.


ANNONS


Yogalärarens familj av Gunilla Tähti Wigge
Yogalärarens familj är den tredje delen i feelgood-trilogin Familjerna på Soläng, om halvsystrarna Rosie och Maria som här tvingas tampas med en girig guru som vill åt deras älskade Soläng. Detta är en feelgood i dess rätta bemärkelse!

Alicia Månstjärna och den femte pelaren av Nils-Petter Löf
Spännande barn- och ungdomsfantasy om Alicia som är allergisk mot solen och som letar efter svar på varför hon är så annorlunda. Plötsligt får hon besök av en mystisk man med en kista … Läsaren bjuds in i ett äventyr med många originella karaktärer!

Näverlur, jakthorn och militärt jägarhorn. Historik, repertoar och spelskola av Lars Ryhammar och Lotta Sundin
En intressant faktabok om ett uråldrigt sätt att kommunicera ‒ via näverlur och naturhorn. Boken innehåller utöver historik, modeller och användningsområden, bland annat berättelser och ramsor, noter på mer än etthundrafemtio signaler samt marscher och musikstycken. För den hugade ingår det även en spelskola.

Känn på mina ben av Mija Åhlander
I novellsamlingen Känn på mina ben blandas berättelser om vanliga människor med liv och önskningar som skaver en aning. Med ett vackert språk och tankeväckande formuleringar är detta noveller som stannar kvar i sinnet.

Clarys krig av Marianne E. Gunve
Vardagsliv och passion avlöser varandra i denna roman som tar sin början vid andra världskrigets utbrott. Den unga kvinnan Clary kämpar för att få den frigörelse hon drömmer om samtidigt som världen brinner, i denna fristående uppföljare till Fina flickor.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »