Författarna Annakarin Nyberg och Clara LIdström har bytt förlag till The Book Affair för sin nya barnbokserie. Foto: Pressbild.

Byter förlag till The Book Affair: Annakarin Nyberg och Clara Lidström med ny barnboksserie

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författarna Annakarin Nyberg och Clara Lidström väljer bokförlaget The Book Affair för Nu bakar vi, den första boken i en ny serie. De båda har tidigare gett ut åtta barnböcker på Rabén & Sjögren.

– Vi är enormt glada och stolta över att få välkomna dessa framgångsrika författare till The Book Affair. Annakarin och Clara är lysande stjärnor vad gäller affärsutveckling och digital innovation, samtidigt som de är meriterade pedagoger och oerhört skickliga esteter. De är en unik och oerhört stark duo, säger Alexandra Torstendahl, vd för The Book Affair, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Det nya bokprojektet startar med Nu bakar vi som släpps den 12 maj och är den första boken i en serie där de tar sin genomtänkta och prisbelönta pedagogik och utvecklar den för en ny generation av små bagare och kockar. Boken är illustrerad och formgiven av Frida Hammar.

Efter åtta barnböcker, som dessutom översatts till tolv språk, byter de alltså förlag. Och det är ingen tvekan om att det är de ekonomiska villkoren som är en del av det som lockat till förlagsbytet.

– Vi har letat efter ett förlag som kan ta tillvara bredden av vår kompetens och som också resulterar i en rimlig förtjänst för oss upphovsmän. The Book Affairs affärsmodell hjälper till att förändra synen på vad det är att vara författare. Vi är entreprenörer och inte bara glatt tacksamma över att få ge ut en bok, säger Annakarin Nyberg, i pressmeddelandet.

The Book Affair menar att deras affärsmodell skiljer sig från den modell som ett traditionellt förlag använder. Vanligtvis köper förlaget rättigheterna till författarens råmanus och bestämmer sedan över produktion, distribution och marknadsföring. Hos The Book Affair äger författaren rättigheterna och lånar ut dem till förlaget under en ganska kort avtalsperiod.

ANNONS

– I samarbetet med The Book Affair går vi och förlaget in med samma drivkraft i lanseringen. Det som blir bra för förlaget blir bra även för oss och vice versa. På ett helt annat sätt än i de traditionella affärsmodellerna. Vi har hittat hem, säger Clara Lidström.

Boktuggs analys: Konkurrensen om de etablerade författarna ökar och det kommer säkerligen att bli mer fokus på både affärsmodeller och avtalsvillkor framöver. The Book Affair har en tydlig nisch i författare som har en egen plattform och därigenom kan bidra aktivt i både marknadsföring och försäljning av sina böcker.

Fakta om författarna Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Clara Lidström är en av Sveriges största bloggare och tyngsta influencer. Hon medverkar regelbundet i SVT, som krönikör i Expressen och är författare till tolv böcker. Clara har en trogen läsekrets som med intresse följer allt hon skriver – där föräldraskap är en av de frågor som står i fokus. Hon är också fotograf, föreläsare, poddare och debattör som brinner för kreativt skapande och står alltid på barnens sida.

Annakarin Nyberg är en prisbelönt pedagog och affärsutvecklare, internetforskare, föreläsare och författare med lång erfarenhet av att skriva för olika målgrupper. Allt från akademi, till pedagoger, universitetsstudenter, en nyfiken allmänhet och till barn och unga i olika åldrar. Annakarin föreläser om digitalt entreprenörskap och innovation, sociala medier och härskarteknik samt möter ofta media om frågor som rör samhällets digitalisering. Annakarin var en av sommarvärdarna i Sommar i P1 2017.

De båda har tidigare gett ut böcker tillsammans med titlar som Gör det själv : pyssel, tips och tillbehör (2018), Barnens stora kokbok : steg för steg (2018), Glad sommar : läckra bakverk och lata dagar (2017) och Laga : steg för steg (2016).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …