ANNONS

Inspirerande böcker om skrivande för barn och unga som drömmer om att bli författare

böcker om skrivande
Vilka böcker passar en skrivande tioåring eller en tonåring? Boktugg har samlat boktips för unga författare. Foto: iStock.

Vilka böcker ska man rekommendera till ett barn som älskar att skriva? Som drömmer om att bli författare istället för fotbollsproffs eller artist? Vi har samlat några boktips för unga skribenter.

Du hör väldigt ofta författare säga ”jag har alltid skrivit”, vilket innebär att de redan som barn började skriva berättelser och kanske gjorde egna böcker. Nu är det såklart väldigt många barn som gör det, framför allt på låg- och mellanstadiet skriver de flesta i skolan och ibland hemma.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

På högstadiet och framför allt gymnasiet är det sedan bara dem som verkligen har passionen för skrivandet som är kvar.

Men hur ska man bli bättre på att skriva när man är ung? Ja, givetvis genom att läsa mycket och varierat. Ett återkommande råd från etablerade författare är att både läsa och skriva mycket.

Ett bra tips för den som vill ha skrivträning är att skriva dagbok. Att varje dag skriva ner vad som hänt och vad man känner är både bra skrivträning och en form av terapi. Flera etablerade författare skrev dagbok redan från unga år.

Men förutom att läsa skönlitteratur och fackböcker i allmänhet bör en ung aspirerande författare i synnerhet läsa böcker om skrivande. Det finns numera gott om bra böcker för den som vill lära sig mer om detta ämne. De flesta riktar sig till vuxna, och en del av dessa kan vara lite akademiska och svårlästa om man är riktigt ung. Å andra sidan, det ska ju vara lite utmanande? Men vi har valt ut ett antal böcker, varav några är direkt riktade till barn och ungdomar med författardrömmar.

Stephen Kings Att skriva har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare. Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. För något år sedan kom den i nyöversättning. Tonåringen som kanske till och med börjat läsa Kings böcker är definitivt redo att läsa denna.

Skriv skönlitterärt

Skriv skönlitterärt

Skriv skönlitterärt av Magnus Carlbring är kanske inte för de allra yngsta författarna men kan definitivt läsas av tonåringar.

Handbok i kreativt skrivande : hitta din författarröst och börja skriva av Joy Kenward lägger somt titeln antyder fokus på det kreativa i att skriva, men även hur man som författare hittar sin egen röst och sitt eget sätt att skriva. Boken är illustrerad av Ruth Allen, vilket lättar upp.

Tag och skriv! : fjorton författare om sitt skrivande kan närmast ses som en idolbok för en ung författare. Personliga texter av några av Sveriges namnkunnigaste författare som även delar med sig av konkreta skrivtips och motiverande råd om hur du sätter igång. Medverkar gör: Andrea Lundgren, Annika Norlin, Johan Theorin, Klas Östergren, Kristoffer Leandoer, Majgull Axelsson, Mats Strandberg, Negar Naseh, Nina Wähä, Stina Stoor, Sven Olov Karlsson, Torbjörn Flygt, Åsa Linderborg, Åsa Moberg.

Skriv först. Fråga sen : manual för nybörjare av P. C. Jersild är ett bra boktips för den som vill lära av en författare som varit verksam i femtio år. Jersild har nu samlat sina erfarenheter och skrivarråd i en handbok för nybörjare. Den innehåller 27 kapitel om sådant som Att börja, Att välja, Tempus, Jagberättare, Dialog, Tankar och drömmar, Karaktärer, Arbetsvanor och sist men inte minst Att skriva eller inte skriva.

Skrivboken : en bästsäljande spänningsförfattares samlade råd av författaren Kristina Ohlsson som skriver för både barn och vuxna. Hon förklarar bakgrunden till boken så här:
Jag har älskat att läsa och skriva sedan jag var sju. Hösten 2009 debuterade jag med kriminalromanen Askungar. Sedan dess har jag skrivit ytterligare tjugo böcker och är numer författare på heltid. Det finns inte bara ett sätt att bli och vara författare på, det måste man hålla i minnet. Men det enda sättet jag känner till och kan redogöra för är mitt eget, och det är jag som har skrivit den här boken.”

Skriv bara skriv : övningar och tips för en kreativ skrivprocess av Louise Alvarsson som förklarar att ”En del kan komma i gång och börja skriva utan ramar och riktlinjer, andra behöver tydligare strukturer att utgå ifrån, som ett tema, en inledningsmening, en bild eller bara ett ord. I den här boken har vi samlat tips och övningar som ska inspirera till kreativitet och skrivande”.

Så gör jag : konsten att skriva

Så gör jag : konsten att skriva

 • Förlag: Modernista
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-06-28
 • ISBN: 9789177819998

Så gör jag : konsten att skriva av Bodil Malmsten som skrivit en rad böcker. Den här boken är en lärobok, en handbok med erfarenheter, verktyg, redskap, råd, tips, exempel, goda exempel och avskräckande. Kanske inte för de allra yngsta författarna, men definitivt för högstadiet och uppåt.

Kreativt skrivande – Grundbok i litterärt skapande av Therése Granwald är den första renodlade läroboken i litterärt skapande, skriven för svenska utbildningar på universitet och folkhögskolor, men den fungerar också utmärkt som handbok för författaraspiranter utanför skrivutbildningarna. Därmed är den inte riktad till yngre barn utan snarare äldre tonåringar – eller åtminstone vana läsare av vuxenlitteratur.

Sveriges skräckmästare John Ajvide Lindqvist är aktuell med nya boken Vänligheten bjuder här in till sin kreativa värld i denna unika tankesamling kring skrivandets fest och fasa. Här får vi följa med i arbetet med hans sju romaner, från Låt den rätte komma in (2004) till X – den sista platsen (2017). Det hela blir till en rolig och lärorik bok för alla som vill läsa något annat än en regelrätt författarhandbok

Skriv på! : En handbok i skrivandets konst

Skriv på! : En handbok i skrivandets konst

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Storpocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-09-07
 • ISBN: 9789113079073

Elizabeth George började sin karriär som lärare och har ägnat åtskilliga år åt att undervisa i skrivarkurser. Hon har en djup insikt i hantverket att skriva och en god berättares förmåga att förmedla denna kunskap. Resultatet har blivit en praktisk och lättillgänglig handbok i konsten att skriva en roman. Boken innehåller gott om exempel inte bara utdrag ur hennes egna böcker utan också andra välkända författares verk, bl.a. E.M. Forster, John Irving, Toni Morrison, Stephen King, Ernest Hemingway och Alice Hoffman. En bok för aspirerande författare i yngre tonåren och uppåt.

Handbok för språkpoliser

Handbok för språkpoliser

 • Förlag: Piratförlaget
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-09-08
 • ISBN: 9789164206923

Du har blivit antagen till språkpolishögskolan. Du har fått din rödpenna och ser fram emot att börja arrestera språkmissbrukare med de klassiska orden ”det heter faktiskt”. Grammatik är den tråkiga delen av skrivkonsten, men Sara Lövestams grammatikböcker har blivit stora succéer där hon med humor och pedagogisk skicklighet lockat in sina läsare i språklärans värld. Missa inte heller dessa pärlor:

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL