Bookoutlet slog rekord i julhandeln 2020: ökade försäljningen med 575 procent

Magnus Nygren på Bookoutlet har en lyckad julhandel bakom sig. Foto: Privat.

Bookoutlet ökade med otroliga 575 % jämfört med föregående år i julhandeln 2020. Som jämförelse: Adlibris och Bokus ökade med 50 %. Bookoutlet hoppas dubbla omsättningen årligen de kommande åren.

– Vi har en tydlig nisch som vi kommunicerar och fokuserar på. Kunder vet vad de kommer att få redan när de skriver in bookoutlet.se i webbläsaren. Jag tror det är en förutsättning för att idag kunna ta sig in på marknaden, säger Magnus Nygren på Bookoutlet till Boktugg.

Det finns fler nätbokhandlar än Bokus och Adlibris, även om dessa båda jättar gör det svårt för andra att etablera sig. Många har försökt, de som lyckats är de som hittat en nisch och kombinerat med butiksförsäljning som Campusbokhandeln (ägs numera av Bonniers) och SF-bokhandeln. CDON skickar alla sina bokbeställningar till Adlibris.

Förra året startade nätbokhandeln Bestories men efter några månader stängde sajten och utlovade en återöppning till hösten. I skrivande stund står det fortfarande ”Nypremiär i december 2020”. Hösten 2019 gick Snaplit i konkurs. För fyra och ett halvt år sedan startades Bookoutlet av förlaget Nygren & Nygren. De senaste åren har omsättningen legat strax under 5 Mkr. Både 2018 och 2019 blev det röda siffror för bolaget.

– 2019 års siffror blev belastat genom att vi gick över från att tidigare redovisa K2 till K3, vilket gjorde att vi fick kostnadsföra en del saker. Det blev en smäll, som nu i osäkra tider har varit bra att rensa ut.
2020 räknar vi att hamna på svarta siffror, säger Magnus Nygren på Bookoutlet.

Det verkar tufft att driva nätbokhandel i Sverige i skuggan av de stora om man inte har en tydlig nisch som Campusbokhandeln eller Science Fiction-bokhandeln?
– Det är mycket jobb att bygga upp en ebokhandel och det tar tid. Det är många komponenter som behöver vara på plats. Sortiment, infrastruktur, marknadsföring men framför allt teknik. Jag pratar varje dag med våra utvecklare kring teknik och trodde initialt inte att det skulle vara en så betydande del av arbetstiden, säger Magnus Nygren och tillägger:

– Utmaningen med tekniken är att den är snabbföränderlig. Det kommer nytt och även förutsättningar förändras hos samarbetspartners som får följder för oss. Idag tycker jag att vi har en väldigt bra tjänst, men det hade vi inte för två år sedan eller ännu mindre för fyra år sedan. Det syns i försäljningen, utöver de generella coronaeffekterna.

Det som fångade Boktuggs intresse var ett meddelande om Bookoutlets succé i julhandeln: ”Under december månad mellan den 1/12 till 20/12 så hade BookOutlet.se en tillväxt på 575% mot föregående år. Jo, det stämmer, inte felskriven.”

Även om det kommer från lägre nivåer än Bokus och Adlibris som båda rapporterat om ökningar på 50 procent så är det imponerande.

Är det något ni förändrat i sortiment eller prissättning som gjort skillnad?
– Den största skillnaden i sortimentet är att vi har släppt några stora skolboksförlag då villkoren hos dem var för dåliga och fokuserar mer på allmänlitteraturen. Vi har ett omfattande avtal med Bonnierförlagen som ger oss bland annat tillgång till ett starkt sortiment. Tidigare köpte vi deras böcker från grossist och det fungerade inte för oss. Kunderbjudandet blev för svagt, säger Magnus Nygren och vidareutvecklar:

– En annan styrka att arbeta med Bonnierförlagen på det sättet som vi gör är att de har en vana att driva försäljning, vilket man ibland kan önska från andra förlag. Vi har stöd i våra system att göra bra unika tekniska lösningar för ett enskilt förlag, men om vi ska ha möjlighet att göra det så behöver vi få förlagets stöd.

Hur många anställda har ni nu?
– Vi har inga anställda idag, utan arbetar endast med frilansare och lägger ut tjänster. Det var också en följd av Corona, vi drog i handbromsen omgående. BookOutlet har inget eget lager utan arbetar med drop shipment med Förlagssystem och Speed som distributörer. 

Har ni planer på någon fysisk butik?
– Nej, vi tittar hellre på ett annat land än att öppna en fysisk butik. Vårt system är skalbart och förberett.

Ni har tidigare haft förlagsverksamhet, är den delen nedlagd nu?
– Vår förlagsverksamhet är inte nedlagd. Nu när vi har haft en så stor tillväxt på Bookoutlet.se så har fokus flyttats, och det tar all vår tid. Vi jobbar med begränsade resurser, men har större ambitioner. Men i framtiden kan det bli ett väldigt intressant bolag med både en aktiv förlagsdel och en ebokhandel, säger Magnus Nygren.

Och hur ser framtidsprognosen ut?
– De närmsta tre åren ska Bookoutlet.se dubbla sin omsättning årligen, säger Magnus Nygren.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL