Magnus Nygren på Bookoutlet har en lyckad julhandel bakom sig. Foto: Privat.

Bookoutlet slog rekord i julhandeln 2020: ökade försäljningen med 575 procent

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bookoutlet ökade med otroliga 575 % jämfört med föregående år i julhandeln 2020. Som jämförelse: Adlibris och Bokus ökade med 50 %. Bookoutlet hoppas dubbla omsättningen årligen de kommande åren.

– Vi har en tydlig nisch som vi kommunicerar och fokuserar på. Kunder vet vad de kommer att få redan när de skriver in bookoutlet.se i webbläsaren. Jag tror det är en förutsättning för att idag kunna ta sig in på marknaden, säger Magnus Nygren på Bookoutlet till Boktugg.


ANNONS


Det finns fler nätbokhandlar än Bokus och Adlibris, även om dessa båda jättar gör det svårt för andra att etablera sig. Många har försökt, de som lyckats är de som hittat en nisch och kombinerat med butiksförsäljning som Campusbokhandeln (ägs numera av Bonniers) och SF-bokhandeln. CDON skickar alla sina bokbeställningar till Adlibris.

Förra året startade nätbokhandeln Bestories men efter några månader stängde sajten och utlovade en återöppning till hösten. I skrivande stund står det fortfarande ”Nypremiär i december 2020”. Hösten 2019 gick Snaplit i konkurs. För fyra och ett halvt år sedan startades Bookoutlet av förlaget Nygren & Nygren. De senaste åren har omsättningen legat strax under 5 Mkr. Både 2018 och 2019 blev det röda siffror för bolaget.

ANNONS

– 2019 års siffror blev belastat genom att vi gick över från att tidigare redovisa K2 till K3, vilket gjorde att vi fick kostnadsföra en del saker. Det blev en smäll, som nu i osäkra tider har varit bra att rensa ut.
2020 räknar vi att hamna på svarta siffror, säger Magnus Nygren på Bookoutlet.

Det verkar tufft att driva nätbokhandel i Sverige i skuggan av de stora om man inte har en tydlig nisch som Campusbokhandeln eller Science Fiction-bokhandeln?
– Det är mycket jobb att bygga upp en ebokhandel och det tar tid. Det är många komponenter som behöver vara på plats. Sortiment, infrastruktur, marknadsföring men framför allt teknik. Jag pratar varje dag med våra utvecklare kring teknik och trodde initialt inte att det skulle vara en så betydande del av arbetstiden, säger Magnus Nygren och tillägger:

– Utmaningen med tekniken är att den är snabbföränderlig. Det kommer nytt och även förutsättningar förändras hos samarbetspartners som får följder för oss. Idag tycker jag att vi har en väldigt bra tjänst, men det hade vi inte för två år sedan eller ännu mindre för fyra år sedan. Det syns i försäljningen, utöver de generella coronaeffekterna.

Det som fångade Boktuggs intresse var ett meddelande om Bookoutlets succé i julhandeln: ”Under december månad mellan den 1/12 till 20/12 så hade BookOutlet.se en tillväxt på 575% mot föregående år. Jo, det stämmer, inte felskriven.”

Även om det kommer från lägre nivåer än Bokus och Adlibris som båda rapporterat om ökningar på 50 procent så är det imponerande.

Är det något ni förändrat i sortiment eller prissättning som gjort skillnad?
– Den största skillnaden i sortimentet är att vi har släppt några stora skolboksförlag då villkoren hos dem var för dåliga och fokuserar mer på allmänlitteraturen. Vi har ett omfattande avtal med Bonnierförlagen som ger oss bland annat tillgång till ett starkt sortiment. Tidigare köpte vi deras böcker från grossist och det fungerade inte för oss. Kunderbjudandet blev för svagt, säger Magnus Nygren och vidareutvecklar:

– En annan styrka att arbeta med Bonnierförlagen på det sättet som vi gör är att de har en vana att driva försäljning, vilket man ibland kan önska från andra förlag. Vi har stöd i våra system att göra bra unika tekniska lösningar för ett enskilt förlag, men om vi ska ha möjlighet att göra det så behöver vi få förlagets stöd.

Hur många anställda har ni nu?
– Vi har inga anställda idag, utan arbetar endast med frilansare och lägger ut tjänster. Det var också en följd av Corona, vi drog i handbromsen omgående. BookOutlet har inget eget lager utan arbetar med drop shipment med Förlagssystem och Speed som distributörer. 


ANNONS


Har ni planer på någon fysisk butik?
– Nej, vi tittar hellre på ett annat land än att öppna en fysisk butik. Vårt system är skalbart och förberett.

Ni har tidigare haft förlagsverksamhet, är den delen nedlagd nu?
– Vår förlagsverksamhet är inte nedlagd. Nu när vi har haft en så stor tillväxt på Bookoutlet.se så har fokus flyttats, och det tar all vår tid. Vi jobbar med begränsade resurser, men har större ambitioner. Men i framtiden kan det bli ett väldigt intressant bolag med både en aktiv förlagsdel och en ebokhandel, säger Magnus Nygren.

Och hur ser framtidsprognosen ut?
– De närmsta tre åren ska Bookoutlet.se dubbla sin omsättning årligen, säger Magnus Nygren.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL