Böckerna som sålde bäst under Black Friday 2018

Black Friday. Foto: iStock

Bokhandlarnas Black Friday-kampanjer är avslutade och i princip alla vi har pratat med konstaterar ökning. Storsäljarna blev Obama, Rosling, Zlatan, Kepler och Schulman.

Vi handlar mer och mer under Black Friday varje år. Enligt betaltjänsten DIBS var ökningen under fredagen runt 10 procent och därmed slogs rekordet för fjärde året i rad, skriver ehandel.se. Ökningen är mindre än förra året (14 procent), men det förklaras av att kampanjerna i allt fler fall sträcker sig över en längre period, inte bara över helgen utan även över hela veckan.

Både Bokus och Adlibris konstaterar en tvåsiffrig ökning under sina Black Friday-kampanjer.

– Black Friday gick väldigt bra för oss med försäljningsrekord och tvåsiffrig ökning jämfört med förra året, säger Peter Brühl, försäljningschef på Bokus. Nu är det full fart på julen!

Bokus topplista Black Friday

(ej inbördes ordning)

Factfulness, Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund
Min historia, Michelle Obama
Jag är fotboll, Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson
Lazarus, Lars Kepler
Handbok för superhjältar, Elias och Agnes Våhlund

– Vi ökar försäljningen tvåsiffrigt mot förra året, inte lika mycket som förra året men en stabil ökning. Vi ser också att försäljningen sprider sig mer jämnt i veckan och under helgen, säger Sakari Luovo, försäljningschef på Adlibris.

Adlibris topplista Black Friday

Factfulness, Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund
Jag är fotboll, Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson
Bränn alla mina brev,
Alex Schulman
Lazarus, Lars Kepler
Min historia, Michelle Obama
Godnattsagor för rebelltjejer
, Elena Favilli, Francesca Cavallo
Godnattsagor för rebelltjejer 2, Elena Favilli, Francesca Cavallo

Bookoutlet jämför bara med siffrorna från föregående vecka.

– Att jämföra med föregående år är inte riktigt relevant för oss då tillväxten är så pass stor, säger Magnus Nygren. Fredagen dubblade vi antalet ordrar mot veckan innan, lördagen var ungefär det samma som föregående vecka, söndag en 40-procentig ökning, måndag ökade vi med 30 procent.

Vilka titlar sålde bäst?
– Generellt så ser vi att julförsäljningen har startat så smått för en tid sedan. Just nu har våra beställningar en överrepresentation av barnböcker som kunder köper flera titlar av vid samma tillfälle och skönlitteratur och fackböcker i fullpris som kunder köper ettor av. Sedan finns alltid vår outlet i backgrunden och mullrar. Sammantaget är det bredden i erbjudandet som verkar, säger Magnus Nygren på Bookoutlet.

I en undersökning som Ugglan gjorde med sina 59 butiker om aktivitet och försäljning på Black Friday 2018 svarade 31 stycken. Av dem ökade 12 butiker sin försäljning och 19 butiker minskade.

– Nio av dem som minskade hade inga eller begränsade erbjudanden. Tre av de som ökade hade faktiskt inga erbjudanden alls, säger Anders Billing, VD för bokhandelskedjan.

– De som lyckats bäst och ökat mest har haft generella bra erbjudanden typ 20 procent på alla böcker samt legat i centra där andra butiker varit aktiva på Black Friday.

Akademibokhandeln hade ingen Black Friday-kampanj, men däremot hade de medlemsdagar (Vändagar) 23–26 november – samtidigt som Black Friday pågick i andra kanaler – med 20 procents rabatt på hela sortimentet vid köp över 250 kronor.

Akademibokhandelns topplista Vändagar

Bränn alla mina brev, Alex Schulman
Min historia, Michelle Obama
Factfulness, Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund
Offrens offer
, Bo Svernström
Lazarus, Lars Kepler
Den stora utställningen, Marie Hermanson
Jag är fotboll, Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson
På hal is, Jeff Kinney
1793, Niklas Natt och Dag
Fortnite battle royal – så blir du en vinnare, Kevin Pettman

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL