Lars Lerin är årets julvärd. Maken Manoel ”Junior” Marques Lerin kommer även att dyka upp i programmet. Pressbild: SVT.

Årets julvärd Lars Lerin: ”Finns andra kanaler om man inte står ut”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Årets julvärd, Lars Lerin, vet hur det är att fira en riktigt dålig jul. En styrka nu, menar han, när han ska guida SVT-tittarna genom den kanske ensammaste julen någonsin.

Lars Lerin har medverkat i flera tv-program de senaste åren där hans efternamn pryder titeln, till exempel ”Lerins sommarö” som just nu visas på SVT. Men när den värmländska konstnären sätter sig i julvärdsstolen den 24 december blir det hans första livesändning som programledare. Att tända det berömda ljuset strax innan Kalle Anka är det moment som han är minst nervös över.


ANNONS


– Det har gått runt i skallen på mig nu, att jag ska försöka hålla tungan rätt i mun och klara av det här jobbet. Det är en bearbetning allt eftersom, säger han.

”Kommer fler jular”

Lars Lerin fokuserar på att bara vara sig själv genom hela sändningen, det blir inga roller eller tillgjordheter, säger han. Gästar gör bland andra maken Manoel ”Junior” Marques Lerin.

– Jag kan inte göra om mig eller spela någon roll som en professionell tv-hallåa. Det blir på mitt sätt, ”take it or leave it”. Det är en dag på ett år, och det kommer fler jular. Det finns andra kanaler om någon absolut inte står ut, säger Lars Lerin.

Han förbereder sig genom att prata högt för sig själv hela tiden, för att undvika att det ska bli tyst i etern.

ANNONS

– Jag kommer att berätta om de jular som jag har varit med om tidigare, allt jag förknippar med julen kommer jag att prata om, minnen från olika håll i livet och olika tider, säger Lars Lerin.

Kan känna sig utanför

Men det blir inte bara positiva berättelser om julen – högtiden har aldrig varit någon höjdare för 66-åringen.

– Jag har haft det väldigt stökigt tidigare och allting blir mer förstärkt när det är jul och högtider. Man ska leva upp till det där med lycka och man ska må bra. Då kan man känna sig utanför om man inte gör det, säger Lars Lerin och fortsätter:

– Nu känns det som att många blir ensamma och kan känna sig utanför, den känslan förstår jag mig på eftersom jag själv har upplevt svårare tider.

Nu för tiden brukar Lars Lerin fira jul med Manoel ”Junior” Marques Lerin och deras barn, det blir en blandning av svenska och brasilianska traditioner. Utsmyckningen står maken för, och han går ”all in”, berättar Lars Lerin.

– Junior har framme dekorationer hela året, vi tog aldrig bort julgranen så nu var det bara att sätta in kontakten i väggen, sedan var det jul igen, säger Lars Lerin.

Att båda makarna tillbringar julen på SVT innebär att de i år får flytta sitt vanliga firande.


ANNONS


– Det gör inget, vi kan lika gärna fira jul med barnen efter eller före, det spelar ingen roll. Det hade kanske varit annorlunda om barnen hade varit större, säger Lars Lerin.

Text: Sofia Sundström/TT

Fakta: Lars Lerin

Lars Lerin är född 1954 i Värmland.

Han är känd för sina akvarellmålningar, han har ofta skildrat Värmland och Lofoten i Norge, men även länder som Indien och Iran.

Lerin debuterade som författare 1989 och har givit ut en rad böcker med anteckningar, textfragment och citat, illustrerade med egna bilder, till exempel Februaribrev från Reykjavik och i höstas Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter.

År 2018 hade ”Lerins lärlingar” premiär på SVT, där konstnären håller konstskola för 13 personer med funktionsnedsättningar.

Serien fick en uppföljare 2019, ”Lerins lärlingar i Brasilien”.

Nu visas programmet ”Lerins sommarö” på SVT.

Fakta: Tidigare julvärdar

TT

1959–1971: Bengt Feldreich (utom 1966, 1968 och 1969)

1972–2002: Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

2018: Kattis Ahlström

2019: Marianne Mörck

2020: Lars Lerin

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original

📦 Gardners R’US. Brittiska grossisten/distributören Gardners går in på USA-marknaden och öppnar ett distributionscenter utanför Miami, skriver The Bookseller. Beskedet kommer veckorna efter att amerikanska Ingram gått in på den brittiska marknaden. Det blir Gardners tredje arm förutom Gardners UK finns Gardners EU (som var ett sätt att mildra biverkningarna av Brexit) i Frankrike.

Agota Kristof skrev romantrilogin ”Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen”, som har fångat många läsare. Arkivbild: Ulf Andersen.

💣 Krigsskildring. Hon flydde från Ungern 1956. Trettio år senare gav hon ut den första delen i trilogin Den stora skrivbokenBeviset och Den tredje lögnen. Agota Kristofs skildring av död, våld och krig ur två pojkars perspektiv har beskrivits som genialisk – men vad är det som ligger bakom succén?

📉 Insynshandel. Storytel steg på börsen inför och efter fredagens rapport till 67 kr men föll idag 9 % till 60,90 kr. Samtidigt rapporterade Jonas Tellander, grundare och fd VD, att han sålt 100 000 aktier i fredags för 6,891 miljoner kronor dvs 68,91 kr/aktie. Den stora anledningen till raset var knappast detta utan snarare att analyshuset Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation för aktien till behåll (köp) och riktkursen till 75 kronor (99). Motiveringen är att de anser att likviditeten och kassaflödet i Storytel är under fortsatt press, trots förbättrad marginal.


Uppdateras under dagen …