ANNONS

Dagbok för alla våra läsare (Julkalender 2020) – dag 15

Dagbok för alla våra läsare, kallar vi 2020 års julkalender. Bilder: iStock. Montage: Boktugg.

Många priser och stipendier blir det så här års – och Boktuggs redaktion gör en lista på allt som ska vara klart före jul.

Jag inleder arbetsdagen med att skriva ner de stora viktiga grejerna som behöver bli klara före jul. Och inser snabbt att det blir väldigt lite tid kvar till allt det löpande (mejl, administration etc).

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Vi ska ha ut januarinumret av Magasinet Boktugg ”före jul”. Ett av målen inför nästa år är att utveckla den tidningen och utgivningsplanen. Ett annat är att ”alla” stora och medelstora förlag ska annonsera där med minst en helsida i varje nummer.

En utgåva till av Analysbrevet ska det bli i år (vi gör ett uppehåll över jul och nyår) och det finns flera aktuella ämnen. Men det är ändå några timmars jobb.

ANNONS

Och så ska jag sammanställa Boktuggs stora Topp 50 förlag, som många längtar efter. Samt utse vinnare i novelltävlingen som blev mer jobb än vi hade räknat med. Mitt främsta dåliga samvete just nu, helt ärligt.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Idag dök rapporten Svenskarna och Internet 2020 upp och det finns förstås ett segment om läsning och lyssning som är superintressant för bokbranschen. Hann läsa men inte skriva om det. När det kommer såna här rapporter slits jag alltid mellan åt att å ena sidan vara snabb (först) ut med nyhetstext och att å andra sidan faktiskt läsa och tänka och ifrågasätta det som står i rapporten. Analysera helt enkelt. Det får bli imorgon.

Ett pressmeddelande resulterade i artikeln Över en miljon recensioner av ljudböcker och eböcker i Storytel-app på ett år där vi adderade Boktuggs bevakning de senaste åren kring just recensionerna på Storytel som plockades bort efter personangrepp. Det är knappt ett år sedan den nylanserade funktionen.

Alla författare vet dock att det fortfarande är gott om recensioner som inte är recensioner utan mer kommentarer. Folk som inte läst/lyssnat mer än några sidor/minuter och kräker ur sig saker som inte någon annan har nytta av. Vissa recensioner är verkligen bra, genomtänkta och balanserade. En del är helt värdelösa.

Den som tycker att bokbranschen har lång handläggning kan jämföra med rättsväsendet, Svenska Akademien i rätten mot NMR – rättegång om klassikerskyddet. Akademien stämde NMR i slutet av 2019, för att ha använt dikter på ett sätt som strider mot det så kallade klassikerskyddet, och lite mer än ett år senare är det dags.

Svenska Akademien har även sysselsatt sig med att fördela pengar till författare: Fem författare får dela på 250 000 kronor.

En annan litterär organisation som delar ut pengar: Jesper Högström får Samfundet De Nios översättarpris 2020.

Och så kom det en TT-text som vi också bedömde som läsvärd: Ny bok av Edward Summanen lyfter queer-kulturens historia.

Vi fick in en intressant Söndagstuggare till fjärde advent.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL