ANNONS

Svenska Akademien stämmer nazistsajt för brott mot klassikerskyddet

Svenska Akademien stämmer Nordfront. Arkivbild: Jonas Ekströmer / TT.

Svenska Akademien kommer att stämma sajten Nordfront, skriver Dagens Nyheter.

Orsaken är att sajten, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), publicerat dikter av Viktor Rydberg, Verner von Heidenstam och Esaias Tegnér.

Trots uppmaningar från Akademien om att ta bort texterna har Nordfront valt att ha dem kvar.

”Om vi skulle vika ner oss för detta innebär det att stora delar av det nordiska kulturarvet blir otillgängligt för oss”, skriver Nordfront i ett inlägg på sajten, uppger DN.

Akademin väljer därför att ta ärendet till rätten.

– Vi kommer inom kort att skicka in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Vi menar att det här är ett så pass allvarligt fall att det måste prövas. Vår prognos är att vi har goda utsikter till framgång, och kommer att få till ett förbud, säger Akademiens juridiska ombud Anders Kylhammar till DN.

Författarnas texter omfattas av det så kallade klassikerskyddet, som fredar verk från opassande förvanskningar. Svenska Akademien är en av tre instanser som kan väcka talan i enlighet med lagparagrafen.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL