ANNONS

Fem författare får dela på 250 000 kronor från Svenska Akademien

Aino Trosell är en av de författare som får 50 000 kronor av Svenska Akademien under 2020. Foto: Lisa Jabar.

Svenska Akademien har under 2020 ur egna medel delat ut belöningar på 50 000 kronor vardera till Ann-Luise Bertell, Per Hagman, Sven Olov Karlsson, Aino Trosell och David Zimmerman.

Svenska Akademien delar ut otaliga stipendier och priser som de förvaltar. Men de gör även utdelningar av egna medel, under 2020 har fem författare fått dela på en kvarts miljon (50 000 kronor vardera).

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Ann-Luise Bertell är författare och chef för Wasa Teater. Hon är född 1971 och bosatt i Vörå i Finland. Hon har skrivit för såväl barn som vuxna och dessutom rört sig mellan flera olika genrer: lyrik, prosa och dramatik. Till hennes mest uppskattade verk hör romanen Vänd om min längtan (2016) som, med existentialistisk klangbotten, berättar om en österbottnisk kvinna som utvandrar till Kanada under den stora emigrationsvågen. Hennes senaste bok är romanen Heiman från år 2020.

ANNONS

Per Hagman är författare, född 1968 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1991 med romanen Cigarett som skildrar ett dekadent nattliv i Stockholms innerstad, präglat av ytlig glamour. Just kontrasten mellan det yttre och det inre livet kan sägas ha varit ett återkommande tema. Till hans mest omtalade verk hör den självbiografiskt färgade Att komma hem ska vara en schlager från 2004. Hans senaste bok är Naken som en psalm från år 2019.

Sven Olov Karlsson är författare och journalist, född 1971 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 2003 med romanen Italienaren. Karlsson växte upp på en bondgård i Västmanland och detta landskap bildar fond i åtskilligt av hans utgivning, vilken inkluderar såväl romaner och novellsamlingar som reportageböcker. Han har blivit Augustprisnominerad i såväl den skönlitterära som den facklitterära kategorin, för romanen
Porslinsfasaderna (2013) respektive reportageboken Brandvakten (2017). Hans senaste bok är novellsamlingen Årsboken från år 2020.

Aino Trosell är författare och dramatiker, född 1949 och bosatt i Göteborg. Hon debuterade som författare 1978 med den samhällskritiska romanen Socialsvängen. Hon kom tidigt att betraktas och uppskattas som en modern arbetarförfattare men har senare blivit känd för såväl sina kriminalromaner och kriminalnoveller (”krimineller”) som de kvinnohistoriska romanerna En gränslös kärlekshistoria 2005 och Hjärtblad från 2011. Hennes senaste bok är romanen Gränsmark från år 2020.

David Zimmerman är poet och litteraturkritiker, född 1993 och bosatt i Malmö. Han debuterade 2017 med diktsamlingen Mal, som följdes upp av diktsamlingen Ljus och strålning 2019. Den senare spinner sig kring en sjuk fars sista tid i livet och har lovordats för sitt känsliga och mångbottnade språk. Sedan år 2020 är Zimmerman redaktör för tidskriften Lyrikvännen. Han är även frilansande litteraturkritiker och arrangerar den återkommande litteraturscenen Malmötxt.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL