Allt fler kunder läser eböcker hos Bookbeat. Nu ska de få en bättre läsupplevelse då Bookbeat väljer Colibrio som samarbetspartner för sin ebokläsare så att man lättare kan läsa exempelvis Familjen Juvelerkvist. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bookbeat inleder samarbete med svenska Colibrio – vill öka läsning av eböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Läsningen av eböcker har ökat med 75 procent i Bookbeats tjänst i år. Nu tänker man förbättra läsupplevelsen genom ett samarbete med svenska företaget Colibrio som utvecklar mjukvara för eboksläsare.

– Vi brinner för läsning och vill ge våra 400 000 användare den bästa e-boksupplevelsen. Colibrios e-boksläsare är den främsta som finns på marknaden idag, så att använda den i vår app var ett naturligt steg för att vässa e-boksupplevelsen, säger Annika Elovsson, Head of Product på Bookbeat, i ett pressmeddelande.

Bookbeat växer kraftigt och det är inte bara ljudböckerna som lockar de nya användarna. Läsningen av e-böcker har ökat med 75 % januari-november i år jämfört med samma period förra året. Högst enskild ökning var det i maj då e-boksläsningen ökade med hela 153 %. Den mest lästa e-boken var då Camilla Läckbergs Vingar av silver, och den mest lästa e-boken hittills 2020 på svenska är Delia Owens Där kräftorna sjunger.

Nu har Bookbeat inlett samarbete med Colibrio i syfte att lyfta e-boksläsningen ännu mer.

Både lyssning och läsning ökar snabbt på alla marknader där Bookbeat är aktivt, och i Sverige ökar faktiskt e-boksläsandet ännu mer än ljudbokslyssnandet hittills i år.

– Med Colibrio tar vi nästa steg inom digital läsning och vi kommer framöver ha bättre möjlighet att erbjuda våra användare mer avancerade funktioner och inställningar, säger Annika Elovsson, Head of Product på Bookbeat.

Colibrio har funnits sedan 2011 och erbjuder ett SDK (Software Development Kit, en uppsättning utvecklingsverktyg som gör det möjligt för mjukvaruutvecklare att bygga applikationer mot ett visst mjukvaruramverk eller i detta fall Epub-standarden).

Colibrio Software AB omsatte 650 tkr och gjorde en förlust på 634 tkr (eller -2,6 Mkr efter nedskrivningar) under 2019. Bland kunderna finns i Sverige Axiell Media och norska Beat Technology (som bland annat byggt danska Chapters plattform) samt brasilianska Ubook.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …