Ubook tar in 48,5 Mkr – planerar för expansion i Latinamerika och Europa

Flavio Osso, VD för Ubook som är den ledande streamingtjänsten för ljudböcker i Brasilien och flera andra länder i Syd- och Latinamerikal Nu blickar han mot Europa. Foto: Pressbild.

Storytels kanske tuffaste konkurrent i Brasilien heter Ubook som nu tagit in nytt kapital för att expandera inte bara i Latinamerika utan även Europa.

– För oss är det bra med en ny konkurrent [som Storytel] eftersom det tydligt visar att vi är på rätt väg. Att en konkurrent etablerar sig är den bästa signalen eftersom det bevisar att det finns efterfrågan på ljudböcker och underhållning via audio. Det finns en större marknad att utforska än det finns spelare och producerade titlar, säger Eduardo Albano, CFO på Ubook till Boktugg.

Storytel finns idag på 18 marknader runtom i världen och lanserade alltså i Brasilien för en månad sedan. De är dock inte ensamma där och i resten av Syd- och Latinamerika. Brasilianska Ubook finns förutom på hemmamarknaden även i Mexiko, Colombia, Chile, Peru, Ghana, Panama och Papua Nya Guinea. Enligt Ubook är de den största streamingtjästen för audio i Latinamerika (sett till titlar, aktiva användare och intäkter). Dessutom har de redan tagit steget in i Europa och erbjuder sin tjänst i Spanien.

Vi har tidigare berättat att Ubook planerar en börsintroduktion som, lite märkligt, ska ske på Canadian Stock Exchange – TSX i januari 2020. Men nu meddelar Ubook att de redan säkrat en investering från techfonden Confrapar (som är aktiva i Brasilien, Europa och USA) på 20 miljoner BRL, vilket motsvarar 4,9 miljoner amerikanska dollar eller runt 48,5 svenska fallande kronor.

– Den senaste investeringen från Confrapar är egentligen tillräckligt för att genomföra vår plan. Vi kommer att ta in ytterligare lite pengar, vi diskuterar just nu med våra partners hur mycket, säger Eduardo Albano.

Han vill inte säga hur många användare Ubook har idag, med hänvisning till förberedelserna av börsintroduktionen, men däremot kan han berätta att de inom kort kommer att lansera i ytterligare 8 länder, varav flera ganska små marknader: Honduras, Guatemala, Costa Rica, Fiji, Samoa, Vanuatu, Tonga, och Nauru. Men ett par av dem är lika stora som eller större än de nordiska länderna.

Vilka delar av världen tittar ni på för expansion?
– Latinamerika och några länder i Europa. Vi ser att det finns goda möjligheter för ljudboksmarknaden att växa runtom i världen och det finns stort utrymme för nya spelare. Det finns många möjligheter, speciellt här i Brasilien, säger Eduardo.

Ubook kommer att expandera sin verksamhet på hemmaplan genom att bygga fler studior. Redan idag producerar de 450 timmar audio i månaden. Nu i oktober öppnar de nio nya studior och kommer att ha totalt 16 stycken som kan producera 1 500 timmar i månaden på Ubook Studios.

– Innehållet i dessa studior produceras på portugisiska, spanska och engelska. Från 2020 och framåt kommer Ubooks även att ha exklusiva talk shows med en mängd teman och personligheter i varje segment, säger Flavio Osso, VD för Ubook.

Förutom att investera i innehåll, vilket också är Storytels strategi, tänker Ubook även köpa bolag för att växa.

Letar ni främst efter förlag, studior eller återförsäljare av eböcker/ljudböcker?
– Vi letar efter innovativa bolag fokuserade på lösningar för röst och ljud som kan hjälpa oss att utöka vår katalog och expandera internationellt, säger Eduardo Albano.

De svenska ljudbokstjänsterna kommer inte att erövra världen utan konkurrens. Det finns lokala aktörer som YouScribe som räknar med att ha 300 000 abonnenter på ett par marknader i Afrika före årsskiftet. Frågan blir förstås: Kommer Storytel att köpa upp några av dessa konkurrenter?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL