Gyldendal och Lydboksförlaget stämmer Jørn Lier Horst i norsk tvist om ljudböcker

Det stormar på den norska ljudboksmarknaden, under ytan. Foto: iStock.

Ljudnivån höjs i det norska ljudboksbråket. Nu väljer Lydbokforlaget och Gyldendal att stämma sin egen författare Jørn Lier Horst för att han ”piratkopierar” sina ljudböcker, skriver VG.

Den norska ljudboksmarknaden liknar inte den svenska, kritiker menar att den är skadad eftersom de två stora aktörerna blockerar ljudböcker från varandra och dessutom stänger ute konkurrenter. Ett oligopol.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Detta har retat upp författare som inser att de förlorar stora pengar på att deras böcker inte är tillgängliga i alla ljudbokstjänster.

Jørn Lier Horst har därför gjort nya inläsningar av 21 ljudböcker som Gyldendal menar att de äger rättigheterna till. I slutet av oktober blev åtta av dessa tillgängliga i streamingtjänsten Ebok Pluss. Några veckor senare förklarade Lydbokforlaget och Gyldendal att de tänkte ta till rättsliga åtgärder.

Men istället har Jørn Lier Horsts nya förlag Strawberry (som snart ägs till 70 procent av Bonnier Books) lagt ut fler nyinlästa ljudböcker, av bland andra författarna Tom Kristensen och Unni Lindell. De var alla del av ”författarupproret” tidigare i år.

Jørn Lier Horst och hans advokat menar att författaren återtagit rättigheterna till ljudböckerna och att han är i sin fulla rätt att säga upp avtalen.

– Vi är de enda som har visat vilja att hitta en lösning. Jag har erbjudit miljonbelopp för att få till en förlikning för att det inte ska dra ut på tiden i en långvarig rättsprocess där mina ljudböcker inte är tillgängliga för publiken, säger Horst till tidningen VG.

Det författarna vill är att ljudböckerna ska finnas även på norska Storytel (som ägs till hälften av Cappelen Damm, som i sin tur är hälftenägt av Egmont och Bonnier Books) som har en större marknadsandel än Fabel (som ägs av Gyldendal). Men Storytel har inte vågat, med hänvisning till rättighetsstriden.

– Det är dessvärre vår sista utväg att gå till rätten. Vi kan inte acceptera kontraktsbrott och illojalitet. Och när det nu har gått så långt, måste vi också värdera stämningar mot dem som har gett ut och sålt dessa titlar mot bättre vetande, säger Ann-Kristin Vasseljen, förlagschef på Lydbokforlaget, till tidningen VG.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.