Denna artikel sponsras av författare/förlag

Daniel Lehto skriver barnböcker baserade på rollspelet Sagospelet Äventyr

Daniel Lehto, författare och spelkonstruktör. Foto: Jenny Lehto

Den nya barnboken Drakprinsessan utspelar sig i samma värld som familjerollspelet Sagospelet Äventyr. Det är första delen i en serie, skriven av Daniel Lehto och illustrerad av Richard Svensson.

– Jag har alltid berättat historier, för jag har alltid haft så mycket ”tänk” i huvudet, vilket jag resonerade om med min faster som femåring. Så snart jag lärde mig skriva skrev jag långa historier som sträckte sig genom flera skrivböcker. När jag upptäckte rollspel som samberättande form, var det som hand i handske, berättar författaren Daniel Lehto.

Han har skrivit flera rollspel, däribland det populära familjespelet Sagospelet Äventyr som släppts i flera olika utgåvor de senaste åren.

– Jag har en lekfull fantasi som sällan vilar, vilket jag har dragit nytta av vid mitt spel Sagospelet Äventyr som firar tio år nästa år. För spelet har jag skapat en levande värld som jag besöker både genom rollspel och i böcker. 

Drakprinsessan är den första boken i en serie, där vi får följa prinsessan Ina på hennes äventyr. Hon kommer från samma värld som rollspelet.

– När vi började med Sagospelet Äventyr skissade jag en framsida med en liten tjej som precis har besegrat en drake. Jag gillade verkligen denna äventyrsprinsessa, och jag upptäckte att barnen gillade henne. Från början var det bara min dotter som fick höra berättelserna – hon var ändå min medskapare till spelet. Men så tog spelproduktionen överhanden och drakprinsessan hamnade i byrålådan.

Under tiden växte dottern upp och är idag 16 år, men numera har hon två små bröder på 3 och 5 som gillar sagor. 

– Så det föll sig naturligt att ta vid där jag en gång slutade. Jag dammade av utkasten och reviderade delar av materialet, men behöll förvånansvärt mycket, säger Daniel och fortsätter: 

– Man kan väl säga att Sagospelet Äventyr föddes ur berättelser, och att Ina alltid haft en central roll i dessa. Att hon nu fått sin egen historia sluter på sätt och vis cirkeln för mig.

Sagospelet Äventyr. Drakprinsessan

Sagospelet Äventyr. Drakprinsessan

  • Förlag: Fria Ligan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-12-04
  • ISBN: 9789198638950

Ina är påhittig, tål inte orättvisor och är ganska orädd av sig. Hon har svårt för kompromisser och är lite lillgammal. Och hon har en egen vilja. 

– Hon går sin egen väg, och på sätt och vis har hon delar av mitt yngre jag i sig, säger Daniel. Jag hade mycket vilja som barn, ibland för mycket. Redan i första klass blev jag rollspelare, och det var töntigt på den tiden. De större killarna brukade med jämna mellanrum trycka upp mig mot väggen och fråga om jag fortfarande höll på med töntiga rollspel. Det gjorde jag. Och det sa jag, varje gång. Fast jag visste att jag skulle få stryk. Kanske hade jag fått stryk ändå, jag vet inte, men jag hade en vilja att inte kompromissa med vem jag var. Och sån är Ina. Hon står fast.

Bokserien riktar sig till åldrarna 6–9 år, men fungerar även för ännu yngre åldrar. Till en början släpps den första boken om Ina, Drakprinsessan, men Daniel berättar att det finns manus för fem böcker i serien Sagorna om Ina och Eld, där det finns ett naturligt slut på serien.

– Varje sida har en eller flera illustrationer av eminente Richard Svensson, min vapendragare i vått och torrt. Han har betytt oerhört mycket för Sagospelet Äventyr, och jag kunde inte vara mer nöjd med hans bilder. Numera behöver jag bara sammanfatta kort vad jag vill ha och så ritar han det.

Du har skrivit många rollspel de senaste åren, hur har det påverkat ditt skönlitterära skrivande?
– Det har blivit mindre tid för det skönlitterära skrivandet, helt klart. Men jag brinner för båda medierna, båda är berättelsedrivna men angriper historien från olika håll. Det är egentligen bara olika sidor av samma mynt. Jag kan inte välja bara ett av de två, jag behöver båda. Mycket av arbetet man gör när man skriver en fantasyserie går bort i själva romanen, i alla fall om du varit noggrann. Du sållar bort det mesta av världsbygget och baklandet, det finns där fortfarande, men på ett annat sätt. I ett rollspel har du fortfarande nytta av allt det, och det får komma upp till ytan – det utgör mycket av materialet i din spelvärld. 

Även för Sagospelet Äventyr händer det grejer: det släpptes på tyska i våras och innan jul 2020 kommer en engelsk utgåva.

– Förutom en viss egoboost över att se sitt material i tryck på andra språk tror jag att de engelska utgåvorna kan vara intressanta för en skara spelare även i Sverige. Vi är generellt rätt duktiga på engelska här, så de få produkter som trycks på engelska utan att ha en svensk motsvarighet kommer säkert att vinna ett visst intresse, säger Daniel.

Om författaren

Daniel Lehto bor i Bureå med sin familj. Han har genom livet hoppat fram och tillbaka mellan olika yrken, och jobbat som allt från lokalvårdare, butikssäljare, pv-tekniker, fritidspedagog och undersköterska, för att nämna några. Sedan barnsben har ett av hans största intressen varit fantastik i olika former – spel, romaner och filmer. Det är i de världarna han rör sig som författare och spelkonstruktör.

Sagospelet Äventyr. Drakprinsessan

Sagospelet Äventyr. Drakprinsessan
Serie Sagorna om Ina & Eld
Författare
Medverkande
Förlag Fria Ligan
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor54
Vikt274 gr
Utgiven2020-12-04
SABHcf
ISBN 9789198638950

Ina är en prinsessa på en ö i Västanhavet. Som alla prinsessor får hon lära sig att fäktas, rida och får läsa långa böcker om viktiga saker som fjärran riken och svunna dagar. På slottet har hon allt hon behöver, men när mamma drottningen och pappa kungen spårlöst försvinner, lämnar hon allt för att leta reda på dem. Det blir startskottet för ett spännande äventyr.

Drakprinsessan är den första delen i en ny spännande bokserie skriven av Daniel Lehto och illustrerad av Richard Svensson.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se