ANNONS

Författarbråk mellan Harrison och Sjögren om tv-serien ”Drottningarna”

Serien "Drottningarna" har väckt ont blod i forskarvärlden. Pressbild: TV4/C More.

TV4:s dokumentärserie ”Drottningarna” har fått kritik från forskarhåll efter att flera faktafel hittats i avsnitten om bland annat drottning Kristina och Karin Månsdotter. Historieprofessorn Dick Harrison har uppmanat TV4 att dra tillbaka serien.

Dick Harrison kritiserade först TV4 i Svenska Dagbladet och menade att faktafelen lätt hade kunnat undvikas genom att låta en historiker granska manuset innan inspelning.

Även hans hustru Katarina Harrison Lindbergh redogör i sin blogg för alla sakfel hon hittat i ”Drottningarna”. Bland annat att drottning Kristina påstås ha styrt Sverige enväldigt, att Erik XIV ska ha mördat en människa med en eldgaffel och att Karin Månsdotter ska ha lett en skallgångskedja efter den sinnesförvirrade kungen. Även en påstådd kärlekshistoria mellan drottning Kristina och adelsdamen Ebba Sparre väcker kritik.

Kristina Sjögren, som skrivit boken Kvinnokungen om drottning Kristina, anlitades som expert i programmet och svarar historieprofessorn i SvD en vecka senare med rubriken ”Historia kan faktiskt vara roligt, Dick Harrison”. Hon menar att forskningen om Kristina inte är entydig och att en annan tolkning av hennes liv än Harrisons förs fram i ”Drottningarna”.

”Du har inte förstått genren. Detta är inget forskarseminarium och ingen dokumentär för de mycket historieintresserade. I så fall hade serien inte kommit i närheten av de 900 000 tittare den har”, skriver hon.

Dick Harrison svarar att ”Drottningarna” av TV4 har presenterats som en dokumentärserie och därför behöver uppfylla vissa krav på korrekthet, men nu är en ren historieförfalskning. Han kräver att programserien dras tillbaka och presenterar en längre lista på faktafel i de senare avsnitten.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Kristina Sjögren samt Erik Petersson, som även han anlitats som expert av seriens skapare, bemöter i en ny debattartikel publicerad på onsdagen Harrisons artikel på flera punkter. De erkänner dock att vissa faktafel gjorts men avvisar anklagelserna om historieförfalskning.

I ett nytt svar motsäger Dick Harrison de två författarna på de flesta punkter. Han avslutar med:

”Vad är det för fel med att hålla sig till fakta? Kristinas verkliga liv är oändligt mer fascinerande än det bedrövliga hopkok vi kunde se på TV4.”

Text: Ann Edliden/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL