Svenska kyrkan jobbar med ny psalmbok – vissa gamla psalmer stryks

Psalmböcker i Markuskyrkan i Stockholm. Arkivbild: Jessica Gow/TT.

De svenska kyrkbänkarna ska utrustas med nya psalmböcker. Trotjänaren från 1986 har snart gjort sitt, och arbetet med att ta fram en ny officiell psalmbok har börjat.

Den svenska psalmboken har i dag omkring 800 psalmer. Meningen är nu att nya psalmer ska in, och då måste gamla stryka på foten, rapporterar SVT Kultur.

– Det finns en väldig förväntan på psalmerna. Dels att de mer traditionella ska finnas kvar. Samtidigt finns ett enormt tryck när det gäller nya psalmer, ett väldigt inflöde. Det är uppenbart att det behövs en inventering, säger kyrkomusikern Henrik Tobin, som är koordinator för en förstudie till projektet, till SVT.

Fler psalmer till vigslar och begravningar är vanliga önskemål, enligt Tobin.

– Sen finns det utmaningar i tiden: hur hanterar man ångest inför en pandemi? Där vet vi att det finns en efterfrågan, säger han.

Nu föreställer han sig en digital brevlåda på nätet för att samla in förslagen på nya psalmer.

– Vi ser framför oss att vem som helst ska kunna skicka in sin egen psalm i en digital insamling.

Sverige har haft fyra officiella psalmböcker genom åren och den första kom 1695. Den nuvarande från 1986 föregicks av 20 års arbete. Beslutet om att ta fram en ny togs av Kyrkomötet 2018.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL