ANNONS

Bokmässan i Göteborg för 20 år sedan. Politikerna Lennart Daléus (c), Lotta Nilsson Hedström (språkrör mp), Lars Leijonborg (fp), Göran Persson (s), Alf Svensson (kd), Gudrun Schyman (v) och Bo Lundgren (m) samtalade om läsning på Bokmässan år 2000. I år upprepas inslaget med dagens partiledare. Foto: Pressbild/Bokmässan

Partiledarna samtalar om läsning i digitalt seminarium på Bokmässan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Som invigningsseminarium på Bokmässan 2020 är Sveriges partiledare inbjudna att samtala om läsning av plikt och lust. Ett motsvarande seminarium hölls år 2000.

Häromdagen skrev vi om att regeringen vill storsatsa på ungas läsning och föreslår att skjuta till 200 Mkr per år för ett läspaket där stärkta bibliotek och satsning på barns läsning ingår. Synnerligen angeläget med tanke på den rapport som släpptes i mitten av september och som bland annat visar en generell nedgång för nöjesläsandet av böcker hos barn och unga de senaste åren och en bristande läsförmåga hos svenska elever. 


ANNONS


Nu får partiledarna själva möjlighet att samtala om sin egen syn på läsning i ett extrainsatt digitalt seminarium på Bokmässan Play. Bokmässan och Läsrörelsen har bjudit in partiledarna för Sveriges åtta riksdagspartier att medverka i samtalet ”Vad läser ni – av plikt och lust?”. Ett motsvarande seminarium ägde rum på Bokmässan år 2000, i samband med att Läsrörelsen drog igång sin landsomfattande kampanj.


ANNONS


– Att Sveriges främsta politiska ledare möts för att tala om böckernas och litteraturens betydelse kan också inspirera andra människor till läsning. Mötet visar även hur viktig en bokmässa är för att samtalet om litteratur, böcker och läsning förs och tar plats. Läsningen och språket är avgörande för vår demokrati och jag är tacksam för samarbetet med Läsrörelsen och föreningens läsfrämjande insatser, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

– Att partiledarna väljer att avsätta sin dyrbara tid för att berätta om vad läsandet betyder för dem känns fantastiskt, säger Elisabet Reslegård, Läsrörelsens ordförande.

När Läsrörelsen startade på Bok & Bibliotek år 2000 samlades de dåvarande partiledarna Lennart Daléus (c), Lars Leijonborg (fp), Alf Svensson (kd), Bo Lundgren (m), Lotta Nilsson Hedström (språkrör mp), Göran Persson (s) och Gudrun Schyman (v) under rubriken ”Vad läser partiledarna?”. 

Årets medverkande är Annie Lööf (C), Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L), Ulf Kristersson (M), Per Bolund (MP), Mikael Damberg (S), Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V). Samtalet leds av Bengt Westerberg, Läsrörelsens förste ordförande och tidigare partiledare, som även modererade det motsvarande samtalet för 20 år sedan.

Partiledarseminariet om läsning av plikt och lust blir ett officiellt invigningsseminarium till Bokmässan 2020, som i år arrangeras i digitalt format. Det direktsänds från Riksdagshusets bibliotek och visas på Bokmässan Play kl 14.30–15.15, torsdagen den 24 september, i spåret Extrainsatt. 

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL