ANNONS

Sommarserien 2020 – Sofi Poulsen: Fler manus och andra plats i innovationstävling

Sofie Poulsen på Darkness Publishing. Foto: Pressbild. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Sofi Poulsen på Darkness Publishing får in fler manus än tidigare. Ett orosmoment är dock att minskad försäljning under våren gett större lager än vanligt. Och så kom förlaget tvåa i en regional innovationstävling.

Vi närmar oss nu slutet på Sommarserien 2020 och idag har turen kommit till Sofi Poulsen som driver förlaget Darkness Publishing. Hon ser tillbaka på våren 2020 som varit allt annat än vanlig.

– Vi hade release för vår debutförfattare Ingrid Tostebergs bok Stendrottningens hemlighet i slutet av februari. Boken har sålt riktigt bra så det är en god nyhet. En annan god nyhet är att vi har fått in fler manus än någonsin tidigare. Både till våra novelltävlingar, men även utanför dessa. Det märks att folk har tid att sitta hemma och skriva, säger Sofi Poulsen.

ANNONS

Hittills har förlaget inte behövt avvika från de planer de gjorde upp för året.

– Det känns tryggt. Men på grund av bristande försäljning har vi inte minskat på lagret som vi hade planerat och därför kan vi inte trycka lika stora upplagor som vi brukar göra av årets kommande böcker. Vi har fler böcker än någonsin i produktionen just nu och det är jättekul och något som vi är stolta över, säger Sofi och tillägger: 

– Vi har vågat bredda oss och kommer i höst att släppa en trilogi till en helt ny målgrupp och det ska bli så spännande att se hur de böckerna tas emot. 

Sedan mars arbetar man hemifrån men Sofi ser fram emot att få flytta in i nya kontorslokaler i slutet av augusti.

– Vi kommer då att gå in i Företagsfabriken i Kronoberg. Darkness Publishing deltog i deras Innovationstävling i våras och kom på andra plats och vann därmed en plats i Företagsfabriken, berättar Sofi. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Företagsfabriken är Kronobergs läns företagsinkubator och erbjuder dig som vill växa internationellt med din affärsidé en inkubationsprocess på ca 2,5 år. De beskriver sig så här: ”Vi bygger företag. Vi arbetar med kvalificerad affärsutveckling och skapar en dynamisk process för utveckling av människor, affärer och företag. Vårt nätverk av affärsutvecklare bistår dig som entreprenör med aktiv och anpassad managementsupport, finansiella, tekniska och kommersiella nätverk. Vi sitter i en kreativ tillväxtmiljö på Videum Science Park med tillhörande kontorsservice.”

– Tack vare coronaviruset har vi hittat flera nya samarbetspartners både lokalt i Växjö inom andra branscher, men även andra aktörer inom bokbranschen i andra delar av landet. 

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Jag hoppas att försäljningen av fysiska böcker och e-böcker ökar, det har varit en tung vår och sommar för bokbranschen. Vidare hoppas jag att e-boken blir lika populär här hemma i Sverige som i resten av världen. 

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag har ingen bok jag läser just om somrarna. Just nu läser jag Goda Omen av Terry Pratchet och Neil Gaiman. Som barn bar jag hem två pappkassar med böcker som skulle räcka över sommarlovet. Men eftersom jag på den tiden läste fyra böcker på en gång brukade bokhögen vara läst på en månad. 

Precis som tidigare deltagare i Sommarserien 2020 uppmanar vi Sofi att lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare.

  • Stendrottningens hemlighet av Ingrid Tosteberg
    ”Blandning av fantasy och saga. Likheter i stil och uppbyggnad kan ses med Alice i Underlandet och Mio, min Mio. Finstämd och spännande att läsa. (enligt BTJ)”
  • De Frostfödda av Emanuel Forsell (släpps i höst men kan förbokas hos förlaget)
    ”Odens väg till makten, gestaltat i en halv-apokalyptisk värld med mycket svart humor och grimdark-influenser. Tänk inte Eddan, utan mer Tarantino och Guy Ritchie”.
  • Otäcka kvinnor (novellantologi som släpps i höst men kan förbokas hos förlaget)
    ”En samling skräckberättelser skrivna av olika kvinnliga författare. Möt starka kvinnliga karaktärer, nordiska väsen, häxor, ondskefulla barn, utomjordingar och olika naturväsen. Feelbad. Skräck. Thriller.” 

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Nathalie Sjögrens Serandos Förbannelse ligger högst upp i min “att-läsa”-hög och jag vill även tipsa om Marija Fischer Odéns Tvåhjärtat som jag ser fram emot att få läsa. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL