Kulturminister Amanda Lind (MP) på regeringens pressträff efter regeringssammanträde. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kulturminister Amanda Lind: ”Besked till kultursektorn inom veckor”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har inga nya besked att ge till landets kultursektor – det framkom under förmiddagens pressträff.
Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor, säger Lind till TT.

Amanda Lind har den senaste tiden utlovat nya besked till kultur- och idrottssektorn kring förutsättningarna för att bedriva verksamhet under coronapandemin – och har också fått hård kritik för att inte agera tillräckligt kraftfullt för att stödja sektorerna.

Men under torsdagsförmiddagens pressträff uteblev ett tydligt besked om när landets scen- och evenemangsverksamheter återigen kan öppna för en större publik.

– Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor för hur vi ska hantera situationen framåt, säger Amanda Lind till TT.

”Är i en pandemi”

Kultur- och idrottsministern säger sig vara väl medveten om att kultursektorn drabbats hårt under pandemin och att hon löpande för intensiva samtal med branschen – där även Folkhälsomyndigheten är delaktig.

En av de stora frågorna har handlat om ordningslagen, som slår fast att högst 50 personer får samlas vid kulturevenemang. Restriktionen har under senare tid alltmer högljutt ifrågasatts av musiker, scenarbetare och artister, som frågar sig hur verksamheter överhuvudtaget ska ha en möjlighet att öppna så länge regeln gäller.

TT: Hur ska man kunna öppna om man håller fast vid beslutet om 50-personersregeln?
– Nu för vi samtal och det är viktigt att säga att vi är i en pandemi där smittsäkerheten självklart är i fokus.

”Föregår inte budgetarbetet”

På frågan om det är Folkhälsomyndigheten som fattar det avgörande beslutet kring publikrestriktionerna säger Amanda Lind att såväl justitie- som socialdepartementet har en löpande dialog med myndigheten – och att kultur- och idrottssektorn sagt sig vara beredda att ta ett stort ansvar om det finns möjlighet att öppna upp.

TT: Branschen blöder ju ekonomiskt. Kan du utlova mer pengar till kultur- och nöjessektorn?
– Precis som Magdalena Andersson sa igår så ser både jag och regeringen att kulturen och idrotten har drabbats väldigt hårt och det finns självklart med när vi diskuterar, men jag kan inte föregå budgetarbetet – vi återkommer.

Text: Anna Grönberg/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.


Uppdateras under dagen …