ANNONS

Kulturminister Amanda Lind: ”Besked till kultursektorn inom veckor”

Kulturminister Amanda Lind (MP) på regeringens pressträff efter regeringssammanträde. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har inga nya besked att ge till landets kultursektor – det framkom under förmiddagens pressträff.
Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor, säger Lind till TT.

Amanda Lind har den senaste tiden utlovat nya besked till kultur- och idrottssektorn kring förutsättningarna för att bedriva verksamhet under coronapandemin – och har också fått hård kritik för att inte agera tillräckligt kraftfullt för att stödja sektorerna.

ANNONS

Men under torsdagsförmiddagens pressträff uteblev ett tydligt besked om när landets scen- och evenemangsverksamheter återigen kan öppna för en större publik.

– Regeringen återkommer med besked inom kommande veckor för hur vi ska hantera situationen framåt, säger Amanda Lind till TT.

”Är i en pandemi”

Kultur- och idrottsministern säger sig vara väl medveten om att kultursektorn drabbats hårt under pandemin och att hon löpande för intensiva samtal med branschen – där även Folkhälsomyndigheten är delaktig.

En av de stora frågorna har handlat om ordningslagen, som slår fast att högst 50 personer får samlas vid kulturevenemang. Restriktionen har under senare tid alltmer högljutt ifrågasatts av musiker, scenarbetare och artister, som frågar sig hur verksamheter överhuvudtaget ska ha en möjlighet att öppna så länge regeln gäller.

TT: Hur ska man kunna öppna om man håller fast vid beslutet om 50-personersregeln?
– Nu för vi samtal och det är viktigt att säga att vi är i en pandemi där smittsäkerheten självklart är i fokus.

”Föregår inte budgetarbetet”

På frågan om det är Folkhälsomyndigheten som fattar det avgörande beslutet kring publikrestriktionerna säger Amanda Lind att såväl justitie- som socialdepartementet har en löpande dialog med myndigheten – och att kultur- och idrottssektorn sagt sig vara beredda att ta ett stort ansvar om det finns möjlighet att öppna upp.

TT: Branschen blöder ju ekonomiskt. Kan du utlova mer pengar till kultur- och nöjessektorn?
– Precis som Magdalena Andersson sa igår så ser både jag och regeringen att kulturen och idrotten har drabbats väldigt hårt och det finns självklart med när vi diskuterar, men jag kan inte föregå budgetarbetet – vi återkommer.

Text: Anna Grönberg/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL