ANNONS

Resa i läsfåtöljen: Rocky av Martin Kellerman

Serietecknaren Martin Kellerman fotograferad i samband med 15-års-jubileet för "Rocky" 2013. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

New York, Roskilde, Grekland, Japan. Martin Kellermans misantropiske byracka från Södermalm har gjort många resor i sina seriestrippar, men lyckas alltid hitta någonting att klaga över.

”Jag längtar efter riktiga parker. I den här stan består en park av en kladdig gräsmatta och några nerknarkade ekorrar med lungcancer”. Så klagade Martin Kellermans hund-alterego Rocky över naturlivet i New York i ”Rocky” (2001).

Under en sommar när allting är inställt kanske den bästa trösten är någon som sätter fingret på hur överskattade resor och konserter faktiskt är. Redan i den första samlingsvolymen kämpade Rocky för att få vara miserabel oavsett privilegier: ”Mest av allt saknar jag rätten att vara riktigt deppig utan att någon säger ”cheer up!”.

ANNONS

Dumpad och vräkt

Kellermans självbiografiska seriestrippar inleddes 1998 när Rocky, liksom sin författare, blir dumpad och utkickad från sin lägenhet. För att bli på bättre humör bokar Rocky en inspirationsresa till New York. ”Det är mycket fränare att ha ett trist innehållslöst liv i Brooklyn än i Stuvsta” resonerar han och sticker till det stora äpplet. Efter att ha ritat en kontroversiell skämtteckning (”Tottes pappa trycker Totte i tarmen”) får Rocky sparken från sina frilansuppdrag för en porrblaska. Pengarna tar slut och på planet hem märker Rocky att hans oskyddade äventyr ett par dagar tidigare resulterat i klamydia.

När Rocky senare under samma sommar åker till Roskildefestivalen beskriver han den som ”En vecka av diarréer, pundar-solbrännor, svettiga sovsäckshångel med fula Bohéme-tjejer, salmonella-wok, nakna blekfeta hårdrockare med tokroliga mössor, gothrockare , 40-åriga tyskar i mc-overaller och Clawfingerbrölande bandare med söliga batterier.”

Vaskar semestern framför tv:n

Utöver referensen till 90-talsbandet Clawfinger och sovsäckarna (nu för tiden Airbnb-lägenheter) är beskrivningen fortfarande på pricken. Han drar också ut på landet för att slippa alla ”räkfrossande Boråsare” som invaderat Stockholm och i senare nummer reser han kors och tvärs över hela jorden, men alltid med samma mentalitet. Bland annat till Grekland där han mest ligger inne och kollar på tv-serien ”24”.

”Vissa kommer nog ifrågasätta logiken i att åka till en avlägsen bergsby på en grekisk ö för att ligga i sängen och glo på tv” säger tigern Tommy.

”Men de har ju inte fattat någonting! Hemma har jag inte ro att ligga och dega framför teven en hel dag”, säger Rocky. Kanske har pandemin underlättat mångas liknande ångest.Kristoffer Viita/TT

Fakta: Resa i läsfåtöljen

Litteraturen är full av reseberättelser. I en tid då man inte kan eller kanske inte vill resa tipsar vi om litterära reseskildringar.

Fakta: Rocky

Serien Rocky skapades 1998 av tecknaren Martin Kellerman och publicerades först i stripform i gratistidningen Metro. Kellerman gjorde självbiografiska serier om en tecknare i Stockholm, men förvandlade sig själv och sina kompisar till fabeldjur.

Den 28 april 2018 publicerades den sista seriestrippen. Serien har förvandlats till både teaterpjäs och tv-serie.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL