ANNONS

En av nio teaterscener på Astrid Lindgrens Värld (bilden är från ett tidigare år). Foto: Astrid Lindgrens Värld.

Astrid Lindgrens Värld överklagar beslutet som tvingade parken att stänga för säsongen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Polismyndigheten beslutade att Astrid Lindgrens Värld bara fick ha totalt 50 åskådare samtidigt – trots 9 olika scener. Nu överklagar parken beslutet.

Astrid Lindgrens Värld anser inte att Polismyndigheten tillämpar förbudet mot allmän sammankomst med fler än 50 deltagare på ett korrekt och rimligt sätt, och därför överklagar de beslutet som tvingade parken att stänga efter att ha haft öppet i blott en dryg vecka. 


ANNONS


Parken har en yta på 180 000 kvadratmeter. Det finns nio teaterscener spridda över parken, och enligt Astrid Lindgrens Värld är avståndet mellan dem ”betydande”.


ANNONS


– Varje teaterföreställning som vi spelar borde betraktas som en allmän sammankomst, vilket innebär att vi får ha 50 åskådare per föreställning, menar Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Ett par dagar före säsongsöppningen meddelade Polismyndigheten att alla teaterföreställningar som pågår samtidigt, oavsett var i parken dessa äger rum, ska betraktas som en samlad allmän sammankomst och att begränsningen på 50 åskådare gäller sammantaget.

– Polismyndighetens bedömning innebar att vi bara fick ha sammantaget 50 åskådare, oavsett om vi hade en eller flera föreställningar samtidigt. Vi tycker att det är en underlig tolkning. Ingen åskådare kan ju vara på två platser samtidigt och det känns märkligt att Polismyndigheten räknar ihop personer som befinner sig flera hundra meter från varandra, säger Joacim Johansson.

Astrid Lindgrens Värld har anlitat Cirio Advokatbyrå för att överklaga beslutet.

– Polismyndighetens beslut tvingade oss att stänga parken. Eftersom vi anser att Polismyndighetens beslut är direkt felaktigt vill vi få frågan prövad. Vi vill också ha tydliga juridiska ramar om vi skulle hamna i en liknande situation i framtiden, säger Joacim Johansson.

Efter stängningen har parken tvingats säga upp drygt 11 tillsvidaretjänster och avsluta 450 säsongsanställningar.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL