ANNONS

Astrid Lindgrens Värld överklagar beslutet som tvingade parken att stänga för säsongen

En av nio teaterscener på Astrid Lindgrens Värld (bilden är från ett tidigare år). Foto: Astrid Lindgrens Värld.

Polismyndigheten beslutade att Astrid Lindgrens Värld bara fick ha totalt 50 åskådare samtidigt – trots 9 olika scener. Nu överklagar parken beslutet.

Astrid Lindgrens Värld anser inte att Polismyndigheten tillämpar förbudet mot allmän sammankomst med fler än 50 deltagare på ett korrekt och rimligt sätt, och därför överklagar de beslutet som tvingade parken att stänga efter att ha haft öppet i blott en dryg vecka. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Parken har en yta på 180 000 kvadratmeter. Det finns nio teaterscener spridda över parken, och enligt Astrid Lindgrens Värld är avståndet mellan dem ”betydande”.

– Varje teaterföreställning som vi spelar borde betraktas som en allmän sammankomst, vilket innebär att vi får ha 50 åskådare per föreställning, menar Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Ett par dagar före säsongsöppningen meddelade Polismyndigheten att alla teaterföreställningar som pågår samtidigt, oavsett var i parken dessa äger rum, ska betraktas som en samlad allmän sammankomst och att begränsningen på 50 åskådare gäller sammantaget.

– Polismyndighetens bedömning innebar att vi bara fick ha sammantaget 50 åskådare, oavsett om vi hade en eller flera föreställningar samtidigt. Vi tycker att det är en underlig tolkning. Ingen åskådare kan ju vara på två platser samtidigt och det känns märkligt att Polismyndigheten räknar ihop personer som befinner sig flera hundra meter från varandra, säger Joacim Johansson.

ANNONS

Astrid Lindgrens Värld har anlitat Cirio Advokatbyrå för att överklaga beslutet.

– Polismyndighetens beslut tvingade oss att stänga parken. Eftersom vi anser att Polismyndighetens beslut är direkt felaktigt vill vi få frågan prövad. Vi vill också ha tydliga juridiska ramar om vi skulle hamna i en liknande situation i framtiden, säger Joacim Johansson.

Efter stängningen har parken tvingats säga upp drygt 11 tillsvidaretjänster och avsluta 450 säsongsanställningar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se