ANNONS

Resa i läsfåtöljen: ”Ökendykarna” av Sven Lindqvist

Nyskild, ensam och grundligt påläst gjorde Sven Lindqvist den resa som han drömt om ända sedan han läste Antoine de Saint-Éxuperys bok "Postflyg syd". Arkivbild: Staffan Löwstedt/SvD/TT.

I en bucklig liten Renault 4 kör Sven Lindqvist ensam genom Sahara. I ”Ökendykarna” förverkligar han en barndomsdröm samtidigt som han gör upp med kolonialismen och den franska litteraturens ökenromantik.

Svensken Lindqvist kavlar upp ärmarna för att få lite bränna och upptäcker att människor runtomkring honom blir upprörda: i öknen är solen en fiende, solbada i Sahara är något man helt enkelt inte gör.

Bara ett par graders skillnad i den globala genomsnittstemperaturen skapar istider i norr och öken i Afrika, konstaterade Lindqvist 30 år innan Greta Thunberg startade en global miljörörelse. Till Sahara hade han längtat sedan han som pojke läste ”Postflyg syd” av Antoine de Saint-Éxupery, baserad på den franske författarens halsbrytande erfarenheter som utsatt men människovänlig postflygare i öknen.

Nyskild och ensam

Ökendykarna, till formen hundra korta betraktelser, kom 1990 och tillhör det lindqvistska författarskapets kärna. Nyskild, ensam och grundligt påläst kör han till oaserna i Marocko och Algeriet samtidigt som han närmar sig sin egen barndoms djupaste brunnar. Det personliga varvas med iakttagelser, möten och fransk litteraturhistoria.

ANNONS

Själva konsten ligger i formen, att lyckas med konsten att få ihop till synes helt olika material till en betvingande gestalt, skriver författaren och kritikern Stefan Jonsson i samtalsboken ”Sanningskonst”. Enligt Jonsson är det ett slags formel som gäller för hela Sven Lindqvists författarskap.

Som läsare av ”Ökendykarna” känner man sanden piska och hör gräshopporna mosas mot vindrutan.

En smula romantik

Timimoun i södra Algeriet är den enda oas där Sven Lindqvist kan tänka sig att bo. De smala slingrande gränderna är vacker ökenfunkis byggd för att stoppa solens strålar. Just där tillåter han sig att själv bli en smula romantisk.

Själva titeln syftar på de brunnsdykare som förr, med livet som insats, gav sig ner i Saharas djupa brunnshål för att säkra vattentillgången och tillvaron. Boken ”Utrota varenda djävel”, Lindqvist historiska uppgörelse med den västerländska rasismen, blev sedan en naturlig fortsättning på samma resa – och en av hans viktigaste böcker.Erika Josefsson/TT

Fakta: Resa i läsfåtöljen

Litteraturen är full av reseberättelser. I en tid då man inte kan eller kanske inte vill resa tipsar vi om litterära reseskildringar.

Fakta: ”Ökendykarna”

”Sven Lindqvist slarvade inte med livet”. Så löd rubriken på Olle Svennings minnesartikel efter Lindqvists bortgång 2019. Lindqvist blev 87 år och hann skriva 35 böcker. ”Ökendykarna” kom 1990 och var en fortsättning på ”Bänkpress” där Sven Lindqvist i stället reste i sitt inre.

I Sahara hade han författare som André Gide och Isabelle Eberhardt som resesällskap. När han sedan fortsatte Afrikaresan med att skriva ”Utrota varenda jävel” var titeln hämtad från Joseph Conrads bok ”Mörkrets hjärta”. Där argumenterar Lindqvist för att Förintelsen inte var en enskild isolerad händelse – utan kulmen på den västerländska rasismen.

Fotnot: I september släpper Nirstedt/litteratur Bänkpress / Ökendykarna.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL