Sommarserien 2020 – Jessica Rudin: Våra medarbetare utomlands har påverkats mest

Jessica Rudin på Word Audio. Foto: Privat. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Bokhandelskrisen har inte påverkat heldigitala förlaget Word Audio. Däremot har restriktioner på resor och annat i olika delar av världen påverkat förlaget, enligt Jessica Rudin.

När Sommarserien kommer till Malmö och ljudboksförlaget Word Audio (som även ger ut eböcker men håller sig borta från pappersutgåvor) så får vi en annorlunda bild av förlags-Sverige i skuggan av coronapandemin.

– Resultatmässigt har vi ökat och vi har haft ett fint första kvartal. Vi ser definitivt att användningen av digitala medier har gått upp och så även vår omsättning, säger Jessica Rudin, COO på Word Audio som numera ger ut böcker i flera länder.

– På WAPI är vi vana vid att jobba digitalt med våra medarbetare och har fortsatt i princip på samma sätt. Dock har det varit både lärorikt och gett perspektiv att se hur våra internationella medarbetare har påverkats av utbredningen av Corona med restriktioner, de skilda politiska inställningarna och hur viktigt det kan vara med fysiska möten för att komma vidare i olika frågor i branschen i de olika länderna. En annorlunda vår där vi har lärt oss mycket, både i vårt eget verksamhetsutvecklingsarbete, men där vi även har skaffat oss bättre verktyg för styrning av våra interna och ekonomiska flöden.

Många inställda evenemang i olika former, bland annat ett som sved lite extra för personalen:

– Tyvärr brann även vår tänkta kickoff med samtliga medarbetare inne såklart, men vi hoppas kunna ses IRL framöver i någon form.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– För oss med våra internationella satsningar är det väldigt viktigt att se hur de olika marknaderna utvecklar sig och i vilken takt. I vissa länder går det snabbare och enklare, medan det i andra har en längre startsträcka och fortfarande är i introduktionsstadiet. Pandemin har stöttat utvecklingen av digitaliseringen och intresset för den digitala konsumtionen och vi hoppas komma ännu en bit på väg.
– Hur man bäst löser bokmässor och de viktiga mötena i digitala former återstår att se, men vi har lyckats att mötas på nya sätt både under och förhoppningsvis även efter detta virusangrepp.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Semestern och sommaren är då jag njutningsläser för fullt. Som liten och bokslukare satt jag uppe i mitt lästräd eller låg i hammocken och läste hela dagarna. Nu blir det framförallt läsning under sommarkvällar med ett glas vin eller solbadande på stranden. Jag dyker ner i den under året uppbyggda halvlästa högen och läser främst moderna klassiker och livsöden i romanform.

Om du ska lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare, vilka blir det?

  • Dolda fel och brister av Elsebeth Egholm. ”Första delen i serien om journalisten Dicte Svendsen av en av Danmarks mest lästa författare. Mycket uppskattad även i tv-versionen med Iben Hjejle i huvudrollen. Läs hela serien!”
  • Skendåd av Christina Larsson” Fanatism, girighet och falskspel i den spännande sjunde delen om Ingrid Bergman av deckardrottningen som har Göteborg som arena. Missa inte!”
  • Den blomstertid nu kommer av Maria Richardsson. ”YA om fyra tonåringar i mitten av 80-talet. Hur hittar man sig själv när stödet från de vuxna är obefintligt? Grymt men hoppfullt på samma gång.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Jag har redan lyssnat på den fantastiska Där kräftorna sjunger av Delia Owens och ska läsa Celeste Ngs Små eldar överallt innan hennes nästa Säg inget om Lydia (ja, jag vet att jag är lite sen på den bollen). Fast innan dess läser jag om min favoritförfattare Jeanette Wintersons Written on the body.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.