ANNONS

Timbuktu, Alakoski och Anyuru i juryn -ny tävling för förorternas författartalanger

Artisten Jason "Timbuktu" Diakité, författaren Susanna Alakoski och författaren Johannes Anyuru sitter med i juryn för Ortens bästa penna. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Ortens bästa poet lockade tusentals unga i landets förorter till att lyssna på poesi, men tävlingen tvingades lägga ner i brist på pengar. Nu lanseras i stället en ny tävling i samma anda.

Trots stora publikframgångar, hyllningar och prisvinster mellan åren 2015 och 2018 tvingades estradpoesitävlingen Ortens bästa poet att lägga ned. Det saknades finansiering och arrangörerna kände sig motarbetade. Nu har organisationen Förenade förorter i stället tagit fram en ny tävling som riktar sig mot berättare i Sveriges förorter: Ortens bästa penna.

– Nu ska jag inte dra alla över en kam, men de flesta kanske inte tänker att det finns en möjlig ingång till den litterära och kulturella världen. Det är inte alltid tillgängligt och det kan kännas långt för ungdomar ute i förorterna. Precis som med poesin kände vi att vi behövde fylla det tomrummet, säger Simon Matiwos, poet och styrelsemedlem i Förenade förorter.

Vill ge unga möjligheter

Styrelsen och en arbetsgrupp i föreningen kom i samarbete med förlaget Natur & kultur, Riksteatern och Studiefrämjandet överens om att genomföra en digital tävling. Resultatet blev ”Ortens bästa penna”.

– Efter Ortens bästa poet har vi länge gnagt på andra idéer om hur vi kan skapa plattformar och andra kulturella sammanhang för våra ungdomar ute i förorten, säger Simon Matiwos och fortsätter:

– Det är alltid kul när att man kan sparka upp nya dörrar. Att man kan lämna någonting efter sig. Detta är något som lever längre än oss.

ANNONS

Framgångsreceptet bakom Ortens bästa poet var enligt Simon Matiwos hårt arbete, att hitta nyckelpersoner ute i förorterna och att skapa något tillsammans med gräsrötterna.

– Det har gått bra med poesi, så vi förväntar oss att det ska gå minst lika bra med den här grejen också.

Tunga namn i juryn

Deltagare mellan 16–28 år är välkomna att delta i tävlingen. Förutom en prissumma får vinnarna också möjlighet att jobba med professionella inom kulturvärlden. Skrivartävlingen är uppdelad i de två kategorierna bok och scen. I de två olika jurygrupperna finns bland annat Jason ”Timbuktu” Diakité, Johannes Anyuru och Susanna Alakoski. En av jurymedlemmarna i kategorin scen är Farnaz Arbabi som är dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för teatern Unga Klara.

– Jag tror att det kan skapa ett intresse för scenkonst och en öppenhet inför att teater kan vara en möjlig konstform att ägna sig åt. Det kommer bidra till att vi får nya spännande dramatiker om några år.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Farnaz Arbabi ser tävlingen som en del i arbetet med att lyfta fram röster som inte alltid hörs. Det handlar om att ge en bredd av perspektiv, men det är också en demokratifråga i form av representation och tillgång till kultur.

– Som regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara ser jag att det finns ett enormt behov och en stor efterfrågan på ny dramatik med andra perspektiv än de vanliga, säger hon och fortsätter:

– Jag är själv uppvuxen i en förortsmiljö där det inte fanns så många yrkesutövande konstnärer. Så jag vet också hur viktigt det är med förebilder och möjligheter.

Text: Joel Sund/TT

Fakta: Ortens bästa penna

Bidragen skickas in mellan 1 juli och 5 augusti.

Alla som vill får skicka in bidrag, men tävlingen prioriterar personer i åldern 16–28 år som är bosatta i förorten.

Bidrag kan lämnas in enskilt eller i grupp, priset delas ut till en person.

Jury för kategori bok: Johannes Anyuru, Sami Said, Mona Monasa, Susanna Alakoski, Jason ”Timbuktu” Diakité och Burcu Sahin.

Jury för kategori scen: Melody Farshin, Ahmed Abdullahi, Josette Bushell-Mingo, David Nzinga, Mikael Wranell och Farnaz Arbabi.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL