Johannes Anyuru fick Augustpriset för "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" 2018. I höst ger han ut "Ixelles". Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Boktipsen som hjälper dig genom hösten 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tillbaka på jobbet med en begynnande släng av höstdepression? Här är tre tips på böcker och en pjäs som hjälper dig att överleva den mörka årstiden.

Jonas Hassen Khemiri är tillbaka med en helt nyskriven pjäs. Eld, som får urpremiär på Dramaten i Stockholm den 25 augusti, handlar om fyra vänner som möts en gång varje år för att bränna upp något de vill lämna bakom sig.

Carina Rydberg är tillbaka igen efter en lång paus. Den här gången skriver ”Den högsta kasten”-författaren om sitt eget liv. Vitt slödder sägs handla om familj, klass, rasism och en katastrof som kullkastar allt. Recensionsdag 6 september.

Rakbladsvassa Athena Farrokhzad ger ut nya diktsamlingen ”Åsnans år”. Här utgår hon från den dumförklarade åsnan, ”djurvärldens proletär”. Själv menar poeten att det är en bok om att bära: sin historia, sina barn, sin sorg. Recensionsdag 2 september.

Den som älskade De kommer att drunkna i sina mödrars tårar har något att se fram emot i höst. Då ger Johannes Anyuru äntligen ut en ny roman, Ixelles. Berättelsen kretsar kring en mor, en son och en död far – en pappa som sonen inte får veta någonting om. Recensiondag 10 oktober.

Text: Sara Ullberg/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.


Uppdateras under dagen …