Boktipsen som hjälper dig genom hösten 2022

Johannes Anyuru fick Augustpriset för "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" 2018. I höst ger han ut "Ixelles". Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Tillbaka på jobbet med en begynnande släng av höstdepression? Här är tre tips på böcker och en pjäs som hjälper dig att överleva den mörka årstiden.

Jonas Hassen Khemiri är tillbaka med en helt nyskriven pjäs. Eld, som får urpremiär på Dramaten i Stockholm den 25 augusti, handlar om fyra vänner som möts en gång varje år för att bränna upp något de vill lämna bakom sig.

Carina Rydberg är tillbaka igen efter en lång paus. Den här gången skriver ”Den högsta kasten”-författaren om sitt eget liv. Vitt slödder sägs handla om familj, klass, rasism och en katastrof som kullkastar allt. Recensionsdag 6 september.

Rakbladsvassa Athena Farrokhzad ger ut nya diktsamlingen ”Åsnans år”. Här utgår hon från den dumförklarade åsnan, ”djurvärldens proletär”. Själv menar poeten att det är en bok om att bära: sin historia, sina barn, sin sorg. Recensionsdag 2 september.

Den som älskade De kommer att drunkna i sina mödrars tårar har något att se fram emot i höst. Då ger Johannes Anyuru äntligen ut en ny roman, Ixelles. Berättelsen kretsar kring en mor, en son och en död far – en pappa som sonen inte får veta någonting om. Recensiondag 10 oktober.

Text: Sara Ullberg/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.