Sommarserien 2020 – Simon Brouwers: Mars var vår tuffaste månad sedan starten

Simon Brouwers, Mondial minns en annorlunda vår i bokbranschen. Foto: Pressbild. Bakgrund: iStock. Montage: Boktugg.

Simon Brouwers, VD för Mondial förlag, tittar tillbaka på en vår som bjudit på en berg- och dalbana försäljningsmässigt.

I Boktuggs sommarserie möter vi medarbetare på stora och små förlag.

Hur har våren varit för er på förlaget?
– Mars var nog vår tuffaste månad sedan vi startade. Kanske inte på pappret eftersom vi lyckades få svarta siffror, trots massiva returer från bokhandeln. Men rent mentalt. När vi köpte rättigheterna till Smittans tid – mig veterligen den första boken om Corona – så lyckades vi kraftsamla, och efter att boken gavs ut den 8 april har det tuffat på betydligt bättre. Maj månad gick 150 % över prognos, mycket tack vare Isabel Boltensterns Lycka till med resten av livet och Johanna Bäckström Lernebys Familjen, som båda uppnådde säljmålen under den första månaden de var ute, säger Simon Brouwers, VD för Mondial förlag.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Amazon. Hur branschen agerar nu lär bestämma hur framtidens förlagsbransch ser ut i Sverige.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Manus, som alltid. Tyvärr. Försöka oftast klämma in något som omväxling, men med småbarn hemma är tiden för nöjesläsning i princip obefintlig. I sommar tänkte jag ta mig igenom Thomas Pikettys nya bok, 1200 sidor om jämlikhet, som vi ger ut i slutet av juli.

Vi ber Simon lyfta fram tre böcker ur Mondials utgivning under våren/sommaren som lästips till Boktuggs läsare.

  • Ronan Farrows Fånga och döda – för att den är så jävla bra, och för att den är upprinnelsen till Klubben.
  • Johanna Bäckström Lernebys Familjen – för att det är ett helt fantastiskt reportage om hur en släkt tagit över en hel förort, och hur myndigheterna jagar dem på helt nya sätt.
  • Isabel Boltensterns Lycka till med resten av livet – egentligen en bok om hur man som ung tjej ska förhålla sig till arbetslivet, men för mig en bok som alla manliga chefer (eller alla män bara) borde läsa. Ärlig, stenhård och smart.

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
Samlade verk av Lydia Sandgren. 700 sidor om en bitter förläggare känns ju nästan som ett måste för mig …

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,